Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıklanan pakette, mevcut kapasitesini yıllık en az 100 bin adet artıran otomobilyatırımcıları, yatırım süresi boyunca ek kapasitelerinin yüzde 15’i kadar gümrüksüz araç ithal edebilecek. Bakan Çağlayan, “Yüksek Katma Değerli İhracata Doğru Yeni TeşvikSistemi”nin son halini ve içeriğini, düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı. Çağlayan, yeni teşviksistemiyle, yılda en az 100 bin adet kapasiteli otomobilyatırımı yapan ya da mevcut kapasitesini yıllık en az 100 bin adet artıran yatırımcılara, kapasitelerinin yüzde 15’i kadar A,B ve C sınıfı gümrük vergisinden muaf araç ithal etme hakkı verileceğini söyledi. Bakan Çağlayan, “Ayrıca bu yatırımlarda motor üretimi de yapılması halinde ilave yüzde 15 daha gümrükten muaf araç ithal etme hakkı tanıyacağız” dedi.
Fiyatı etkiler mi?
Hükümetin açıkladığı teşvikpaketinde yer alan “gümrüksüz” ithalat hakkı, gümrüksüz ithalatın yapılabildiği Avrupa ülkelerindenaraç getiren markalar açısından büyük bir yenilik anlamına gelmezkin, özellikle Serbest Ticaret Anlaşması’nın bulunmadığı Kore’nin yanı sıra Japonya, Çin ve Hindistan’dan araçgetirilenaraçlar için bir avantaj olacak. Nitekim bazı modellerini bu ülkelerden ithal eden otomotiv firmaları, araç başına yüzde 10’lık gümrük vergisi ödüyor.
Yeni teşviksistemi kapsamında yüzde 15’lik (yani 100 bin kapasite artışına karşılık 15 bin araç) gümrükten muaf ithalat hakkı, yatırımın gerçekleştirileceği süre boyunca geçerli olacak. Bunun yanında yeni pakette, sadece bitmiş araçların değil, CKD yani yarı mamül araçların ithalatında da belirli bir süre gümrük muafiyeti uygulanacağı belirtiliyor.
Bu yeni teşvikle birlikte, yatırımcı bazı markaların gümrüksüz ithal edeceği araçlarda indirim yaparak rekabette öne çıkma avantajı da bulunuyor.
‘Destekleyici bir paket’
Yakın dönemde 382 milyon dolarlık yatırımla kapasitesini 100 binden 200 bine çıkartacağını açıklayan Hyundai Assan’ın Genel Müdürü Ümit Karaarslan, teşvik paketinden memnuniyet duyduklarını ve destekleyici nitelikte olduğunu söyledi. Bu yeni teşvik sistemiyle birlikte, yatırım süresince belirli bir oranda da olsa destek sağlanmış olduğuna dikkat çeken Karaarslan, “Elbette bunların yanında tebliğde yer alan yatırım indirimi ve KDV istisnası gibi unsurlar da var. Tüm bunlar biraraya getirildiğinde, gerçek anlamda bir teşvik sağlanmış oluyor. Umarız, Kore ile Serbest Ticaret Anlaşması da birkaç yıl içinde yürürlüğe girer” dedi.
* Bankalara ‘bu işin önünü açın’ ziyareti
Bakan Çağlayan, teşvik konusunun finansal tarafta önünün açılması adına girişimde bulundu. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Sigorta-Reasürans Şirketleri Birliği ile biraraya gelindi. 6. bölgede gerek gayrimenkule ipotek kabul etme, gerek orada yapılacak olan yatırımları sigorta etme konusunda yapılan görüşmeye sadık kalınması bekleniyor.
* Un, yem ve doğalgaza destek yok
Teşvik kapsamında un, yem, kütlü pamuk işleme gibi yatırımları kesinlikle desteklemeyeceklerini açıklandı. Nükleer enerji tarafında iddialı yatırımların altına imza atmaya hazırlanan Türkiye, yeni sistemde doğalgaza dayalı yatırımlara da teşvik uygulamayacak.
Kaynak: MİLLİYET