“TÜRKİYE’DE SİYASİ VE EKONOMİK POLİTİKA BELİRSİZLİĞİ ARTIRTI”
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, genel seçim sonucunun Türkiye’de siyasi ve ekonomik politika belirsizliğini artırdığını belirtti.
Fitch Ratings'den yapılan açıklamada, kesin bir sonuca işaret etmeyen genel seçim sonucunun Türkiye’nin yakın vadeli belirsizliklerini artırdığı vurgusu yapıldı.
Fitch açıklamasında, “Seçimin sonucu ekonomik politikaya ilişkin gerilimi artırabilir. Bu durum politika oluşumunun nasıl etkileneceğine bağlı olarak kredi profiline ilişkin risklerin artmasına neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Kredi derecelendirme kuruluşu açıklamasında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 13 yıldan sonra ilk kez parlamentoda çoğunluğu elde edemediğini belirterek, olası koalisyon senaryolarını da değerlendirdi.
Açıklamada, “Müzakereler başladıktan sonra değişebilecek olsa da HDP ve MHP, AK Parti önderliğinde bir koalisyona katılmayacaklarını açıkladı. AK Parti, dışarıdan HDP ya da MHP’nin desteği ile azınlık hükümeti oluşturmaya çalışabilir. CHP – MHP – HDP koalisyonu olasılığı ise MHP ve HDP arasındaki antipati sebebiyle olası görünmüyor. Eğer 45 gün içerisinde hükümet kurulamazsa, yeniden genel seçim çağrısı yapılabilir ve bu politik belirsizliğin devam edebileceği anlamına gelir” ifadelerine yer verildi.
Genel seçim sonuçlarının Türkiye’nin ekonomi politikasına ve bu politikayı yürütecek isimlere ilişkin belirsizliği artırdığını kaydeden Fitch, Türkiye’nin aynı reyting notuna sahip olan ülkelerle kıyaslandığında daha zayıf durumda olduğunu belirtti.
“KOALİSYON KURULMASI ILIMLI BİR ETKİNİN OLUŞMASINA NEDEN OLABİLİR”
Fitch, “Koalisyon kurulması ılımlı bir etkinin oluşmasına neden olabilir. Fakat bu kesin olmaktan uzak. Tersine artan politik belirsizlik, yeniden genel seçim olma olasılığı, kur üzerinde artan piyasa baskısı, Merkez Bankası’nı teste tabi tutabilir. Bu durum var olan gerilimleri ve daha gevşek para politikası baskısını artırabilir. Sonuçta bütçe açığının artmasına neden olabilir” ifadelerini kullandı.
Açıklamada, uzayabilecek bir politik belirsizliğin, ABD’nin para politikasını sıkılaştırmasına doğru yaklaşmasıyla, Türkiye’nin yatırımcı algısındaki kaymalardan kaynaklanabilecek hassasiyetlerini artırabileceğine işaret edildi.
Kredi derecelendirme kuruluşu açıklamasında şöyle devam etti: “Türkiye’nin reyting değerlendirmesinde pozitif gelişmelerini, dış strese karşı gösterdiği direncini dikkate almamıza rağmen, cari açığın miktarı ve bununla ilişkili dış finansman ihtiyacı, Türkiye’nin ülke kredi profiline dair uzun vadeli zayıflıkları arasında.”
Fitch değerlendirmesinde Türkiye’nin cari açığının düşük petrol fiyatlarının etkisiyle bu yıl sonunda yüzde 4,6 oranına gerilemesinin beklendiğini belirtti.
Seçim sonucunu bazı olumlu etkilerinin de olabileceğinin altını çizen Fitch, HDP’nin mecliste güçlü bir şekilde temsil edilmesiyle birlikte Türkiye’de yaşayan Kürtlerin marjinalleşmesinin önüne geçilebileceğini ileri sürdü.
Fitch ayrıca uzun süreli tek parti yönetiminden sonra olası bir koalisyon hükümetinin yönetime ilişkin indikatörlerde “erozyon” görünümünü azaltabileceğini savundu.