Bünyamin Demirkan'ın haberi
Ankette kendinizi nasıl tanımlarsınız sorusunun şıkları arasında “ulusal güvenliğe önem veren”, “manevi konulara önem veren” gibi seçeneklerin yer alması, öğrenciler arasında “fişleniyor muyuz” endişesi yarattı.
Anketi doldurmadan kayıt yapılamayan üniversitede uygulamayı başlatan eski Rektör Prof. Dr. Necla Pur, “Fişlemek bizim ne haddimize, biz sadece öğrencilerin profili hakkında bilgi sahibi olmak istedik. Ama öğrencileri kategorize edelim yada fişleyelim diye bir şey asla düşünmedik” dedi.
İYİ NİYETTEN ŞÜPHE EDİLİR
Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mazhar Bağlı, anayasa değişikliğiyle birlikte fişlemenin tamamen ortadan kaldırılacağının tartışıldığı bir dönemde üniversitenin yaptığı bu anket, kişileri tek tek kategorize etmek olduğunu söyledi. Bağlı, şöyle dedi: “Kayıt sırasında, isim soyadıyla doldurmayı zorunlu tutarak bir anket yapmak herşeyin ötesinde ahlaki değildir. Sorulara da bakıldığında bu tamamen kişileri isimleriyle fişlemek anlamına gelmektedir. Ben burada üniversitenin iyi niyetinden şüphe ediyorum.”
ÖĞRENCİYİ YAFTALIYOR
Bilişim ve eğitim uzmanlara göre böyle bir anket özel programlara yüklenirse tek tuşla öğrenciler kategorize edilebilir. “Ulusal güvenliğe bağlı olan öğrenciler” diye yazılınca isimler çıkar, böylece her hangi bir araştırma için kategoriler oluşturulur. Daha hayatın başında olan ve siyasi fikirleri oluşmayan çocuklara bu sorular sorularak kategorilere ayrılmaları da hayatları boyunca peşlerine bırakmayacak yafta yapıştırılmasına neden olur.
HUKUKİ VE ETİK DEĞİL
Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Yasin Aktay da öğrencilere inanç ve siyasi tutumları konusunda, zorunlu olarak bu tür sorular yöneltilemeyceğini belirterek “Bu hem hukuki değil hem de etik değildir. Çünkü kişiler inanç ve siyasi kimliklerini açıklamak zorunda değiller” dedi.
Star