4 milyar lira büyüklükteki kredi paketinin nisan ayında açıklanacağını söyleyen Ergün, bu paketi 2010 yılındaki desteklerden faydalanmayan işletmeler için çıkardıklarını ifade etti. Bakan Ergün, TRT Haber'de yayınlanan Ekonomi Kulübü programında, kredilerin mahiyetini ciddi manada değiştirdiklerini ve proje desteklerine dönüştürdüklerini söyledi. 2009-2010 yıllarında önce 100 bin, ardından da 70 bin işletmeye destek verdiklerini hatırlatan Ergün, "2011 yılı için de 100 bin KOBİ'lik destek paketi hazırlıyoruz. Bu, yaklaşık 3-4 milyar liralık bir rakama tekabül edecek." dedi.
Bakan Ergün, TRT Haber'de yayınlanan ve Zaman Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt, Sabah Ekonomi Editörü Oğuz Karamuk ve Hürriyet'ten Sadi Özdemir'in sunduğu Ekonomi Kulübü programında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) bankalar aracılığıyla vereceği destek hakkında bilgi verdi. Piyasaların canlanması, kredi mekanizmalarının hareketlenmesi için kredi faiz desteği uyguladıklarını vurgulayan Ergün, "Önce 100 bin KOBİ'ye 25 bin, 30 bin liralık bir destek paketi açıklamıştık. Ondan sonra 70 bin işletmeye kademeli olarak işini geliştirme desteği verdik. 2009 ve 2010 yılında yaptığımız bu desteklerin bir başkasını 2011 içerisinde de yapacağız. 2011 için yeni bir 100 bin KOBİ'lik destek, kredi faiz desteği paketi hazırlıyoruz. Bu da 3-4 milyarlık bir rakama tekabül edecek. Biz faizine destek veriyoruz, yani anaparanın riskini banka üstleniyor." Yeni kredi destek paketi için çalışmaların sürdürüldüğünü vurgulayan Ergün, ayrıntıların bitmesinin ardından bir basın toplantısıyla başlama zamanı, şartları ve miktarının kamuoyuna duyurulacağını kaydetti. Ergün, kredilerin suiistimallerine karşı sıkı bir denetim yaptıklarını ve şu ana kadar ciddi bir usulsüzlükle karşılaşmadıklarını belirtti.
Ergün, 2008 krizinde KOBİ'lerin adeta Türkiye'nin önünü açtığını, komşularla sıfır problem politikasının da bu işletmelere çok faydasının olduğunu söyledi. KOBİ'lerin, Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikasından da son derece iyi faydalandığını anlatan Ergün, Afrika'nın bazı riskli pazarlarına Türkiye'deki büyük işletmeleri götürme şansının zor olduğunu ancak KOBİ'lerin büyümesi gerektiği için riskleri de göze alarak Afrika'da yer aldıklarını açıkladı. Ergün, küçük işletmelerin gösterdikleri bu performansla krizden çıkışta Türkiye'de anahtar rol oynadığını belirtti. Ergün, K.Afrika ülkelerinde ve son olarak Libya'da meydana gelen olayların, 2011 hedeflerinde büyük bir sapmaya yol açmasını beklemediklerini ifade etti
OSB'lerde yatırım yapılmayan araziler işadamlarından geri alınacak
-Sanayi Bakanı Nihat Ergün, organize sanayi bölgelerinde (OSB) kullanılmayan araziler olduğunu belirterek, uzun süre kullanılmayan bu yerlerin geri alınacağı uyarısında bulundu. Yatırım yapılacağı gerekçesiyle bu arazilerin uzun süre kapatılmasına razı olmadıklarını ifade eden Ergün, "Bir yatırımcı arazi ararken, öteki 10 yıl bekletebiliyor. Kuluçkaya mı yattın be adam. Gerekirse verdiği parayı geri verip, arazinin gerçek yatırımcıya tahsis edilmesini sağlayacağız." dedi. Antalya'da 2. OSB Çevre Zirvesi'nin açılışında konuşan Ergün, sanayicinin çevre, yangın ve iş güvenliği konularında mevzuatın gereklerini yerine getirmesini istedi. OSB'lerde denetim elemanlarının kontrol yapması gerektiğini vurgulayan Ergün, "Aksi takdirde olumsuz olaylar görülebilir. En son OSTİM ve İvedik'te elim iş kazaları yaşadık." dedi.
Ergün, enerji verimliliğinin önemli olduğunu belirterek, sanayi kuruluşlarında enerji yöneticisi atanmasıyla ilgili sürecin tamamlanacağını söyledi. Ergün, enerji verimliliğinin yanı sıra organize sanayi bölgelerindeki arıtma tesislerinin tamamlanmasına ilişkin çalışma olduğunu açıkladı. Arıtma tesisi kredilerine değinen Ergün, "Bu krediyi babası oğluna vermez." dedi.
OSB'lerin kendi ambalaj atıklarını değerlendirmesine imkan sağlayan yönetmelik değişikliğinde sona gelindi. Çevre Bakanlığı, ambalaj atıklarına ilişkin gerekli hazırlıkları tamamladı. Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, yönetmelik değişikliğine ilişkin taslağın Başbakanlık'a gönderilme aşamasına geldiğini açıkladı. Düzenlemeyle, şimdiye kadar OSB'lerden toplanan ambalaj atıklarının gelirleri, şirketlerin kasasına girecek. Büyük ölçekli bir firmanın yıllık ortalama geliri 1 milyon lira olarak hesaplanıyor. Değişiklikle sanayiciye yıllık 2 milyar liralık finansman sağlanacağı belirtiliyor. Ayrıca sanayiciye ahşap atığını satma imkanı da getiriliyor. 2009'da toplanan ambalaj atık miktarı 2,5 milyon ton. Bunun yüzde 65'e yakını sanayiden geliyor. Atıkların ton başına ortalama fiyatları ise şöyle: Plastik 700 TL, teneke 550 TL, alüminyum 2 bin 800 TL, cam 110 lira, kağıt karton 220 lira.