500 metre uzunluğunda boru yaptı
Plastik sektöründe bir dev olan Fırat, 500 metrelik tek parça boru üretti. 6 adet boru, römorkorlarla çekilerek Libya'ya doğru yola çıktı. Geçişte Çanakkale Boğazı kapatılacak.
Fırat, Avrupa'da uzun mamül üretiminde bir tekeli kırdı. Yalnızca Batı Avrupa'da üretilen uzun ve geniş borular, ilk kez Türkiye'de üretildi.
Fırat, geçtiğimiz sene İstanbul için hayati iki projeye imza attı. Melen projesi kapsamında yer alan Boğaz Geçiş Projesi ile 1200 mili metre çapta ve 16 bara dayanıklı PE 100 boru üreterek Dünya rekoru kıran Fırat, İstanbul'un Avrupa yakasına içme suyu taşımayı başarmıştı. Fırat bu kez, 500 metre uzunluğundaki boru üretimine imza attı.
Libya'da deniz suyunun arıtılarak, şehre içme suyu sağlamak için kullanılacak PE 100 boruların çapı 1400 mili metre, et kalınlığı ise 55 mili metre. 6,4 bar basınca dayanıklı borular 6 adet 500 uzunluğunda üretildi ve toplamda 3000 metreye ulaştı. Borular, müteahhit firma ENKA'nın talebi üzerine üretildi.
"KUZEYLİLERİN TEKELLERİNİ KIRDIK"
Dünya'da tek parça boru üretiminin Kuzey Avrupa ülkelerinin tekelinde bulunduğunu belirten Fırat Plastik Altyapı Pazarlama Müdürü Mehtap Uluceviz, Bu uzunluktaki boruları ülkemizde ilk defa biz üretiyoruz" dedi.
Uluceviz şunları söyledi:
"Libya'daki projenin yüklenicisi olan ENKA önce bu firmaya başvurmuş. Daha sonra projeyi bizimle de paylaştılar. Çok kısa zamanda mühendisimizle ve işçimizle çetin bir uğraş verdik. Aslında PE 100'ün dünyada kullanılmaya başlandığı 1990 yılından beri Fırat olarak bu hammaddeyi kullanıyoruz.
Özellikle de Melen projemiz ile bu konuda neler yapabileceğimizi bu ülkeye ve Dünyaya kanıtladık. Bunları da ENKA ile paylaşarak teknolojimizi ve gücümüzü gösterdik ve kendi know-how'umuzu geliştirerek, bu işi aldık. Bu projede bizi en çok mutlu eden ise Kuzey ülkelerinin yekpare boru çekme tekellerini bu coğrafyada kırmak oldu. Artık yalnız değiller.
6 adet 500 metrelik boruların her birinin ağırlığı 110 ton
Boruların üretimi ile ilgili bilgi veren Fırat Plastik Altyapı Teknik Müdürü Sn. Mehmet Erdoğdu Uzun borular, daha az kaynak yapılmasını, mesafelerin eksiksiz ve kısa sürede döşenmesini sağlıyor. Boruların az ekle kaynak yapılması da hidrolik basınç kayıplarını minimum seviyede tutuyor.
Bu proje için üretilen boruların denizden yüzdürülerek götürülecek olması sebebi ile Büyükçekmece sahilinde mobil üretim tesisi kurulması gerekliydi. Bu tesisi 15 gün gibi kısa bir sürede kurduk. Ve üretimimiz toplam 30 gün sürdü. Ürettiğimiz boruları denize AR-GE departmanımızda geliştirdiğimiz yürüyen tekerlek sistemi ile ulaştırdık şeklinde görüşlerini bildirdi.