Filistin'de sapan yerine kamera

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, Filistinli gençlere kamera dağıttı, nasıl kullanılacağını öğretti ve İsrail'in Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerini çekmelerini istedi

Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarındaki bölgede kameralarını alan Filistinliler, dünya gündemini değiştiren görüntüleri çekerek, Filistinlilerin haklarını savunuyor. Filistinli çocuklar, kamera ile çekim yapmayı
öğrenirken de, İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem tarafından görüntüleniyor.

Yaklaşık 100 küçük kameranın Filistinlilere dağıtıldığı Batı Şeria'da çekilen son görüntüler bölgede yaşanan dramı da gözler önüne seriyor.

8 Haziran'da El Halil yakınlarında meydana gelen ilk olayda, yüzleri maskeli dört kişi, ellerinde sopalarla yaşlı bir Filistinli çifte yaklaşırken görülüyor. Saldırganlar hiçbir şey söylemeden çifte vurmaya başlıyor. Bölgede çobanlık yapan el Navaca çifti saldırı sonucu hastanelik olmuş, yeğenleri de yaralanırken, saldırıyı yapanlar da İsrail askerleri tutuklanmıştı. İkinci olayda ise, İnsan hakları örgütü B'Tselem, bir İsrail askerinin gözaltındaki Filistinliyi plastik mermiyle kısa mesafeden vurmasının görüntülerini yayınlamıştı. Bir dakikayı aşan video kaydında, elleri ve gözleri bağlı Filistinli gence çok yakın mesafeden ateş edilmişti. B'Tselem'den yapılan açıklamada görüntünün Batı Şeria'nın Nil'in köyünde 7 Temmuz'daki gösteri sırasında çekildiği bildirilmişti. Gösteriye müdahale eden İsrail askerleri, 27 yaşındaki Eşref Ebu Rahmet'in ellerini ve gözlerini bağlamış, daha sonrada kauçuk kaplamalı çelik mermiyle 1.5 metre mesafeden vurulmuştu. Ayak parmağından vurulan Ebu Rahmet, askerî sağlık
görevlilerinin tedavi etmesinin ardından serbest bırakılmıştı. Nil'in köyündeki gösteri, İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği duvarı protesto amacıyla düzenlenmişti.

İnsan hakları örgütü B'Tselem'in Murahhas Yöneticisi Jessica Montell, kamera ile görüntü almalarından sonra daha etkili olmaya başladıklarını belirterek, "Bizim burada olmamızın sebebi İsrail işgalı altındaki Filistinlilere uygulanan İnsan hakları ihlallerini ortaya çıkarmak. Çünkü bölge her zaman çok tehlikeli, biz de buradaki insan hakları ihlallerini inceliyoruz. Kamera dağıtma programımız biz ona "atışlar geri dönüyor" (shooting back) diyoruz. Geçen yıl kamera dağıtmaya ve Filistinliler kullanması için eğitim vermeye başladık. Şu anda, B'Tselem'den kamera alarak programlara katılan 100'e yakın Filistinli var. Sadece şu an onların günlük yaşantılarını görüntülüyoruz. Şunu söyleyebilirim, kamera kullanmadan önce bu kadar etkili değildik" diye konuştu.

Görüntü çektikten sonraki dönemde kamera ile görüntü çeken bazı Filistinlilerin gözaltına alındığı konusunda ise insan hakları örgütü B'Tselem'in Yöneticisi Jessica Montell, bazı İsrailli askerlerin dahi kamera ile çekim yapmalarından memnun kaldıklarını ancak tepkilerin de olduğunu belirterek, "Net olarak söyleyebilirim ki, bunu kullanmamızın ardından çok fazla tepki oluştu. Bize karşı bazı tepkiler de vardı. Ordunun içinden bazı kişiler, bunun çok iyi bir düşünce olduğunu söylediler. Onlar, tam bir sorumluluk ve askerlerin hareket tarzından emin olmak istiyorlar. Bazıları ise, bu kameraları bir tehdit olarak görüyor. Onlar yaptıklarının görüntülenmesini istemiyor. Bize ve görüntüleri çeken Filistinlilere karşı tepki gösteriyorlar. Kaçakyerleşimciler ve bazı askerler bize ve kamerayla görüntü alan Filistinlilere tepki gösteriyor. Biz de bu insanları korumaya çalışıyoruz" diye konuştu.

İnsan hakları örgütü B'Tselem'in basın sözcüsü Sarit Michaeli de, 100 kadar kamerayı Batı Şeria'daki Filistinlilere dağıttıklarını belirterek, görüntüleri çeken Filistinlilerin, İsrail askerleri ve Yahudi kaçak yerleşimcilerin saldırısına uğradığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde İsrail askeri tarafından ayağından vurulan Filistinlinin görüntülerini çeken Filistinli kızın babasının yakalanarak tutuklandığı yönündeki soruya Sarit Michaeli, "Tutuklanan Filistinlinin avukatıyla çok yoğun bir şekilde çalışma sürdürüyoruz. Aslında bu tür durumlarda İsrail Hukuk sisteminde herkes aynı muameleyi görecekti. Ne yazık ki, İsrail'de Filistinliler için ve İsrailliler ve askerler için hukuk sistemi farklı işliyor. Filistinliler, direk askeri mahkemelerde yargılanıyor. İsrail askeri mahkemeleri, Filistinlileri göz altında tutabilmek için çok geniş yetkilere sahipler. Örneğin, Eğer İsrail vatandaşıysanız, mahkemeye ilk 24 saat içerisinde çıkarılmanız gerekiyor ama Filistinli iseniz, işgal altındaki topraklarda yakalanırsanız, sizi 8 gün mahkeme çıkarmadan sorgulayabilirler. Bu Batı Şeria'daki askeri yargı sisteminin karşımıza çıkardığı en büyük sorunlardan biri" şeklinde cevap vererek, İsrail yargı sistemine tepkisini dile getirdi.

- B'TSELEM 19 YIL ÖNCE KURULDU

Kendisini 'İşgal Altındaki Topraklarda İsrail İnsan Hakları Enformasyon Merkezi' olarak tanımlayan B'Tselem, 1989 yılında bir grup akademisyen, gazeteci ve İsrail Parlamentosu Knesset üyesi tarafından kuruldu. Kuruluş, 'işgal altındaki bölgelerdeki' insan hakları ihlalleri hakkında bilgi ve belgelerle halk ve kanun yapıcıları bilgilendirme ve eğitme amaçlı çalışmalar yürütüyor. Bağımsız bir insan hakları örgütü olduğunu belirten B'Tselem, özellikle Avrupa ve ABD'deki çeşitli insan hakları savunucuları kişi ve kuruluşlardan maddi destek alıyor.

(İHA)



Dünya Haberleri