Faturayı Türkiye'ye kesmek niyetindeler

Merkel’in partisinin girişimleriyle Avrupa Parlamentosu’nda ele alınan bütçe raporunda, Türkiye için “imtiyazlı ortaklık” ifadesinin çıkarılması CDU'lu milletvekilleri kızdırdı

 AB'deki Türkiye karşıtları Yunanistan krizinin faturasını Türkiye'ye kesmek istiyor

.

Raporu kaleme alan Sosyalist grup üyesi Polonyalı Boguslaw Liberadzki’nin raporunun genel kurulda kabul edilmesi sonrası Türkiye tartışmaları yeniden alevlendi.

Bütçe raporunun Türkiye bölümünde, “AB’ye katılım” yerine “imtiyazlı ortaklık” ifadesini konulması için çalışan CDU'lu Markus Pieper,Brüksel uzakta görünse de Türkiye'nin AB'ye katılımını finanse ediyor dedi.

AP'deki Alman CDU'lulara göre AB, hâlihazırda Yunanistan'da yaşanan finans krizinin etkilerini hafifletmeye çalışırken çok dahafarklı bir cepheden gelebilecek benzer bir krizin tehlikesi ile karşı karşıya: Türkiye ile sürdürülen katılım müzakereleri tıkanmakla kalmadı, AB'nin, Türkiye'ye, "KatılımÖncesi Yardım" çerçevesinde aktardığı parasal kaynaklar konusunda tartışmalar da giderek tırmanıyor. Nihayetinde Türkiye'ye 2007-2013 dönemi için 4,8 milyar avroluk bir kaynak tahsis edildi.

Avrupa Parlamentosu Hristiyan Demokrat Grubu üyesi Markus Pieper durumu, "Yunanistan krizinden kimse ders çıkarmadı" cümlesiyle özetliyor. AP Bütçe Komisyonudaha birkaç gün önce, ''tam üyelik için sadece mali yardımların yapılmaması, aksine imtiyazlı ortaklık gibi farklı işbirliği yöntemlerinin de dikkate alınması gerektiği hedefiyle'' Türkiye'ye bugüne kadar yapılan yardımları değerlendirerek yeni alternatifler aradı.

Fakat komisyon toplantısı sonucundayapılan oylamada genel kurul, sunulan yeni alternatifleri az bir farkla da olsa 369 oyla reddetti.231 üye ise değişiklikten yana oy kullandı.

Pieper, bu konuda yaptığı açıklamada da, "Kaynakların kötüye kullanıldığına dair bariz işaretler olsa da, bir kez daha herhangi bir sonuç çıkartılmadı." vurgusunda bulundu.AB Sayıştay'ı paranın kötüye kullanıldığını önceden tespit etmişti zaten. Sayıştay'a göre kaynakların kullanımı doğrultusunda yeterli hedef tanımlanamıyor ve bu nedenle de Brüksel'den aktarılan milyarlık transferlerin başarıya ulaşıp ulaşmadığı anlaşılamıyor. Özetle, para akıyor ama boşa gidiyor.

Alman parlamentere göre gerçekten de Ankara, bugüne kadar AB'den aldığı desteği talep edilen reformlar doğrultusunda kullanıp kullanmadığını belli etmedi.Türk Parlamentosu daha birkaç gün önceparti kapatmaları imkânsız hale getiren yeni bir anayasa değişiklik teklifini reddetti.

Brüksel'deki bütçe denetçileri, kullanım alanı ile ilgili denetlenebilir kriterlere ulaşımın mümkün kılınmaması durumunda, bu yılın ikinci yarısı için planladığı 460 milyon avroluk kaynağı dondurmak istiyor. Bir aday ülkenin ''tıpkı Yunanistan'ın AB'ye girişinde olduğu gibi'' koşul ve şartları hiçe sayması ya da boşlaması yüzünden göz göre göre tekrar yeni bir felakete girilmemeli.

ABhaber

Dünya Haberleri