Evet yerine öncelikli 'tercih' mühürü

12 Eylül'de referandumda kullanılacak mühürlerindeki evet tartışma konusu olmuştu.Yüksek seçim kurulu referandumda evet yazılı mühür yerine öncelikli 'tercih' mühürü kullanılacağını açıkladı

 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), halk oylamasında öncelikle ''Tercih'', yeterli olmadığı durumlarda ise ''Evet'' mührünün kullanılmasına karar verdi.

YSK'nın, 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılacak Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında kullanılacak mühürlerle ilgili kararı, Kurulun internet sitesinde yayımlandı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 12 Eylülde yapılacak Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında kullanılacak mühürle ilgili, il ve ilçe seçim kurullarının ''tercih'' mührü sayımı yapmasına, eksiklerin il seçim çevresinden giderilmesine karar verdi.

Karara göre, yeterli olanlar öncelikle ''tercih'' mührü kullanacak, yeterli olmadığı ve herhangi bir nedenle eksik kalması durumunda ise ''evet' mührü kullanılacak.

YSK'nın, Demokrat Parti ve Demokratik Sol Parti'nin referandumda kullanılacak ''evet'' mührü ile ilgili itiraz başvurularına ilişkin kararı, Kurulun internet sitesinde yayımlandı.

Kararda, Anayasada, seçimlerle ilgili işlemlerin yürütülmesi görevinin YSK'ya ait olduğu, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların halkoyuna sunulması, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi işlemlerinin genel yönetim ve denetiminin, milletvekili seçimlerinde uygulanan hükümlere göre yapılacağı hükmünün yer aldığı anımsatıldı.

YSK kararında, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun ''Oyların Kullanım Şekli'' başlıklı 28. maddesindeki, ''Seçmen, Yüksek Seçim Kurulu tarafından yaptırılıp sandık kurullarına kadar ulaştırılmış bulunan ve sandık kurulu başkanında oy verme süresince bulundurulması mecburi olan ve birleşik oy pusulası ile birlikte kendisine verilen 'Evet' yazılı mühürü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girer'' şeklindeki hüküm hatırlatıldı.

3376 sayılı Kanunun 4. maddesinin 2. fıkrasında ise; ''Halk oylamasına katılanlar, üzerinde özel işaret bulunan mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu kullanır'' hükmünün yer aldığına dikkat çekilen kararda, şöyle denildi:

''Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda özel işaret bulunan mühürlerden ne tür bir mühür kullanılacağı açıkça belirlenmediğinden 298 sayılı Kanun hükümlerine gidilmiş, bu Kanunun 68. maddesinde teslim edilecek eşyalar arasında 'Evet' mührüne yer verilmiş, aynı Kanunun 94/E maddesinin 7. fıkrasında; 'Gümrük kapılarında seçmen oy vermek için geldiğinde pasaportunu sandık kurulu başkanına tevdi eder.

Sandık kurulu başkanı seçmenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile adını, soyadını, baba adını, yaşını ve pasaport numarasını tespit eder.

Seçmenin, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş olan oy pusulası ve oy zarfı ile 'Evet' veya 'Tercih' yazılı mührü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy yerine gireceği' açıklanmıştır.'

Bu hükümler esas alınarak 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılacak Anayasa değişiklerinin halkoyuna sunulmasında sandık kurullarının görev ve yetkilerini gösterir genelgenin yayımlandığı hatırlatılan kararda, kurula siyasi partilerle il ve ilçe seçim kurullarından uygulamaya yönelik yapılan başvurular, basında yer alan eleştiri ve öneriler dikkate alınarak konunun bir kez daha değerlendirildiği bildirildi.

Buna göre, YSK'nın oy birliğiyle alınan kararında şöyle denildi:

''İl ve ilçe seçim kurullarının uygulamaya ilişkin tereddütlerinin giderilmesi, halk oylamasında oy kullananların oylarını tereddütsüz kullanmaları bakımından, il ve ilçe seçim kurullarının öncelikle 'Tercih' mührü sayım işlemlerini yaparak, varsa eksiklerin il seçim çevresinden giderilmesine, yeterli olanların öncelikle 'Tercih' mührü kullanmalarına, yeterli olmadığı ve herhangi bir nedenle eksik kalması durumunda 'Evet' mührünün kullanılmasına karar verilmesi gerekmiştir

Gündem Haberleri