Eski Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ''Eğer halka yardım etmiyorsanız üniversite neye yarar? Türkiye'de bütün üniversiteler vizyonlarını buna göre tekrar formüle etmelidir'' dedi.
Prof. Dr. Özcan, Bilecik Üniversitesinin düzenlediği, ''Yükseköğretimde Yeni Vizyon'' konulu konferansta, İstanbul Üniversitesinin 1933 yılında kuruluşundan bugüne kadar Türkiye üniversitelerinde topluma hizmet fonksiyonunun hiçbir zaman öne çıkmadığını söyledi.
YÖK Başkanı olduğunda ilk yaptığı işin ''yıllar itibarıyla üniversite kontenjanları ne oldu? Ne kadar arttı? Lise mezunlarının sayısında nasıl artış yaşandı?'' gibi konuların analizini yapmak olduğunu belirten Özcan, şöyle devam etti:
''Bu üniversitelerin kontenjanları son 20 yıla bakarsanız azalmıştır. Bir önceki yıla göre daha az öğrenci alınmış. O zaman insan düşünüyor. 'Bu kadar fazla liseden mezun veren bir ülkede üniversite nasıl olur da kontenjanını azaltır?' diyorsunuz. Amacımız üniversite eğitimi talep edenlere üniversitede yer açmak. Bakıyorsunuz istatistiklere hiç de öyle olmamış. Yer açmak yerine mevcut yerleri kapatmışsınız. Sanki girmemelerini istiyormuşsunuz gibi. Bu açıdan bakıldığında diyorsunuz ki; 'Türkiye'deki üniversiteler hiç de halkın ihtiyaçlarına hassasiyet göstermemişler'. Bu gerçekten beni üzen bir şeydi. Nasıl oluyor da bu kadar imkanımız var ama biz bu çocuklarımızı sokaklarda bekletiyoruz. Dershanelere gitmeye mecbur kılıyoruz. Bir bekleyenler ordusu oluyor. Göreve geldiğimde girenlerden daha fazla bekleyenler vardı. Türkiye'de liseden mezun olan 540 bin öğrenci var. Yaklaşık 900 bini de bekliyor. Böyle bakıldığında üniversitelerin çok da toplumun ihtiyaçlarına hassas davrandığını görmüyoruz.''
''ÜNİVERSİTELER TOPLUMA HİZMET ETMEL''
Prof. Dr. Özcan, bilimi yaymanın yanında ülkesinde yaşayan insanların hizmetinde olan bir üniversite hayal ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
''Ziraatçıların, veterinerlerin yaptığı çalışmalara bakmıştım. Hayretler içinde kaldım. Yayınların yarısı bizim toprağımızla ilgili konularda değil. Birine baktım Alp Dağları'nda yaşayan bir kelebeğin kanadının altındaki bir sıvıyla ilgiliydi. Bu, belki bizi dünya çapında bir buluşa götürecek olabilir ama ülkemizde o kadar ciddi sorunlar var. Hiçbirimizin çalışmaya değer görmediği trafik konusu bile terörden kaybettiğimiz insan sayısı kadar insanımızı kaybetmemize neden oluyor ama hiçbirimiz bir şey yapmıyoruz. Eğer halka yardım etmiyorsanız üniversite neye yarar? Türkiye'de bütün üniversiteler vizyonlarını buna göre tekrar formüle etmelidir. Eğer yaptığımız çalışmalar halkımıza yaramıyorsa, bizim ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamıyorsa, ekonomik kalkınmamıza yardım etmiyorsa, milli gelirimizi yükseltmiyorsa biz niye varız? 'Sıcak odalarımızda oturup güzel indeksli dergilerde yazı yazmak acaba bizden beklenenleri karşılıyor mu?' diye düşünüyorum.''
Etkinliğe, Bilecik Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Özünlü ve davetliler katıldı.