Ertosun'un Ergenekon İlgisi

HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un, 'korsan kararname' krizinin öncesinde Ergenekon soruşturmasıyla yakından ilgilendiği ortaya çıktı.

Tutuklu sanıkların durumuyla ilgili ayrıntılı bilgi ve kararlara ulaşan Ertosun, CMK 250. madde kapsamında görev yapan mahkemelerin usulüne aykırı taleplerde bulunuyor. Emniyette susma hakkını kullanan Ergenekon sanığının hemen savcılığa sevk edilmesini isteyen Ertosun'un birçok talebi ile sanık avukatlarının istemlerinin aynı olması dikkat çekiyor. Ertosun'un ilk talebi, emekli Orgeneral Hurşit Tolon'la ilgili.

Ali Suat Ertosun, 4 Haziran 2009 tarihli yazısında 8 ayrı talepte bulunuyor. Talep yazısına Ergenekon'da tutuklu sanıkların durumuyla ayrıntılı bilgi ve kararlar ekleyen Ertosun'un ilk talebi emekli Orgeneral Hurşit Tolon'la ilgili. Mahkeme, Tolon'un tahliyesine gerekçe yapılan Adli Tıp raporunu değerlendirerek, talebe olumsuz cevap veriyor. Bunun üzerine Ertosun, mahkemenin kararını usulsüz olarak niteliyor. Ertosun, raporu Tolon'u Adli Tıp'a gönderen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin değerlendirmesini, rapora göre tahliye talebini reddeden mahkeme kararının bozulmasını istiyor. Ertosun'un talebinden bir süre sonra Tolon, 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Necat Ede'nin nöbeti sırasında tartışmalı bir kararla tahliye edilmişti.



Ertosun'un diğer bir talebi ise Ergenekon'a bakan İstanbul özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin başka yerde arama kararı vermemesi yönünde. Bunun ceza usulüne aykırı olduğunu iddiaediyor. Talebinde yine Ergenekon'da tutuklanan isimleri örnek veriyor. Söz konusu yazısında Ergenekon kapsamında tutuklanan eski rektörler Prof. Dr. Ferit Bernay, Prof. Dr Fatih Hilmioğlu, Prof. Dr. Mehmet Haberal ile Rektör Yardımcısı Ayşe Yüksel'in arama kararlarının yazılı emir yoluyla iptal edilmesini talep ediyor.

SAVCILARIN YETKİLERİ KISITLANSIN, SORUNLARI AYKUT CENGİZ ENGİN ÇÖZSÜN

Ali Suat Ertosun'un yine Ergenekon kapsamında sorgulanan şüphelilere ifade tutanaklarının verilmesini istiyor. Ertosun, Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında hakimin sadece arama kararı vermesi halinde şüphelinin yakalanmasını talep ediyor. Diğer talepleri şöyle: "Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar başka illerde ifade almaya gidemez. Soruşturmada savcılar arasında anlaşmazlık çıkınca konuyu Aykut Cengiz Engin çözsün. Emniyette susma hakkını kullanan Ergenekon sanığı hemen savcılığa sevk edilsin."

Ergenekon'da gözaltına alınan şüphelilerin büyük bölümünün poliste susma hakkını kullandıkları biliniyor. Ancak bu kişilerin ev ve işyerlerinden elde edilen delillerin incelenmesi ve dijital verilerin çözülmesi amacıyla 4 günlük gözaltı süresinin bitmesi bekleniyor. Bu uygulama bütün örgüt davalarında rutin olarak yapılıyor. Ertosun'un bakanlığa gönderdiği talepleri arasında Jandarma'nın tüm ülke genelinde telefonları dinleme yetkisi yazılı emirle Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce bozulmasından bahisle MİT ve Emniyet'in de kararlarının iptali için başvurması isteniyor. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, telefonla kimin kimi aradığını gösteren ayrıntı dökümlerinin Jandarma Teşkilat Kanunu'nda Jandarma'ya yurt çapında istihbarat toplama yetkisi bulunmadığını belirterek, dinleme kararının iptaline karar vermişti. Adalet Bakanlığı, MİT ve Emniyet'in teşkilat kanunlarında yurt çapında istihbarat toplama yetkisi verildiği ve mahkeme kararlarının süresinin dolduğunu belirterek, yasal yolllara başvurmamıştı.

Talepleri CMK'ya aykırı

Ali Suat Ertosun'un Adalet Bakanlığı'ndan istediği Yargıtay'da 'kanun yararına bozma' yoluna gitme talebinin büyük bir bölümü CMK'ya aykırı. Bakanlık, taleplerin kanuna aykırı olduğunu belirterek Yargıtay'a başvurmadı. Ertosun ayrıca, İstanbul'daki mahkemelerin başka bir şehirde arama kararı verememesini istiyor. Bu durumda, Ergenekon'da ev ve iş aramalarında elde edilen deliller hukuka aykırı sayılacak. Oysaki uygulamada, ülke çapında örgütler hakkında yapılan eşzamanlı operasyonlar için bugüne kadar soruşturmayı yapan yer savcılığı, o yerdeki mahkemeden arama kararı alıyordu. Aksi durumda, ülkenin her yanında eşzamanlı bir arama için bütün illerdeki özel yetkili mahkemelerden tek tek karar alınması gerekiyor. Ertosun'un yakalama için hakim kararı şartı da CMK'ya uymuyor. CMK'nın 90. maddesine göre bir kişinin yakalanması için hakim kararı olması gerekmiyor. Savcının yazılı veya sözlü talimatı yeterli. Ertosun'un Ergenekon savcılarının başka illerde ifade almasının hukuka aykırı olduğuna yönelik iddiası da gerçekçi değil. CMK'nın 251/3. maddesi savcılara bu yetkiyi veriyor.

Gündem Haberleri