Memorial Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü'nden Doç. Dr. Turan Kanmaz, sünnet için en ideal yaş ve yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Sünnetin her yaşta yapılabileceğini belirten Kanmaz, 3-6 yaşları arasında yapılan sünnetin çocukta psikolojik travmalara neden olabildiği uyarısında bulnudu. Sünnet için en uygun dönemin 'yeni doğan dönemi' olduğunu aktaran Kanmaz, "2500 gr ağırlığın üzerinde ve ilk 24 saatini doldurmuş yenidoğan bebekler sünnet için en uygun adaylardır. Sünnetin çocuk cerrahları ve ürologlar gibi konusunda uzman kişiler tarafından yapılması ise en sağlıklı ve güvenli yoldur. " diye konuştu.
Sünnetin hastane koşullarında ve hatta ameliyathanelerde yapılaması gerektinin altını çizen Kanmaz, "Halen pek çok sağlık kurumunda lokal ve genel anestezi (hastanın narkozla uyutulması) ile sünnet yapılmaktadır. Ancak son yıllarda 3 ayını geçmiş çocuklarda kullanılacak anestezi şeklinin genel anestezi olması gerektiği konusunda artık bir fikir birliği oluşmuştur. Genel anestezi hem çocuğu ruhsal bakımdan koruyacak hem de iyileşme sürecini kısaltacaktır. Şüphesiz bu konforlu ve daha insancıl bir yaklaşım olmaktadır. Ayrıca günümüzde uygun ortamda, çocuklara özel, ileri teknoloji kullanılarak verilen genel anestezi eski yıllara göre çok daha güvenli hale gelmiştir." şeklinde konuştu.
"DOĞUŞTAN SÜNNETLİ ÇOCUKLARI İKİNCİ KEZ SÜNNET ETTİRMEYİN!"
Sünnet sırasında derinin fazla kesilmes, kanama, şekil bozuklukları ve idrar yolunun zarar göremsi gibi kalıcı sakatlıklar ve enfeksiyonların yaşanabileceği uyarısında bulunan Kanmaz, operasyonun konusunda deneyimli kişilerce yapılmasının bu riskleri en aza indireceğini vurguladı. Kanmaz, halk arasında doğuştan sünnetli yada peygamber sünnetli diye adlandırılan çocukların kesinlikle ikinci kez sünnet ettirilmemesi gerektiğini belirtti. Kanmaz şu uyarılarda bulundu: "Halk arasında doğuştan sünnetli ya da peygamber sünnetli olarak bilinen hipospadias durumu varlığında kesinlikle sünnet yaptırılmamalıdır. Bu durumun ameliyatla düzeltilmesi gerekir. Ailede kanama hastalığı olan, düşme ya da diş çekimi sonrası uzun süre kanama öyküsü bulunan, iğne yapıldıktan sonra veya bir darbe sonrası büyük şişlik ve çürükleri oluşan, zaman zaman kendiliğinden diş eti ya da burun kanaması olan çocukların mutlaka kan testleri yapıldıktan sonra sünnet edilmeleri gerekir. Ailede bulunan kronik (müzmin) hastalıklar, önceden geçirilmiş önemli rahatsızlıklar (hastanede yatmayı gerektiren) ve ameliyatlar da girişimi yapacak olan hekim tarafından bilinmelidir. Sorunları olan hastalarda sünnetten önce gerekli önlemler alınarak tehlikeli durumlar oluşmasının önüne geçilebilmektedir."