Okan Müderrisoğlu, Sabah gazetesindeki bugünkü yazısındaTayyip Erdoğan ve AK Parti’nin Cumhurbaşkanlığı seçimstratejisini ele aldı.
İşte Müderrisoğlu’nun yazısından o bölümler:
Peki, "Ters köşe meselesi nereden çıkıyor?" Veya Başbakan, "ters köşe" ile neye işaret ediyor?
AK Parti'de haftalardır süren ancak son iki üç gün içinde giderek yoğunlaşan iştişareler, "ters köşe" ihtimalinin hangi nedenlere dayandığı konusunda bizlere bir hayli ipucu veriyor:
İSTİŞARELERDEN NE ÇIKTI?
1- Başbakan'ın tartışmasız önceliği, "paralel yapı" olarak nitelendirdiği odaklarla etkili mücadele. Yani, Köşk'e çıkıp çıkmamaktan ziyade bu mücadelenin nasıl kesintisiz ve etkili devam edeceği asli konu!
2- Köşk'teki Erdoğan'ın, Hükümet'e başkanlık yapma kararlılığı ile bu tarzın devlet yönetimindeki pratik karşılığının bugünden bir dizi simülasyona tabi tutulduğu da aşikâr.
3- Mevcut anayasa gereği partisiyle bağını resmen kesmesi gereken Cumhurbaşkanı'nın bu köklü ilişkiyi fiilenkoruma arzusu da belirleyici bir başka gösterge.
4- Şayet Erdoğan Başbakanlık'ta kalmayı kararlaştırırsa, devlet içindeki yapılanmaların tasfiyesi konusunda yeniCumhurbaşkanı'nın ne kadar istekli ve samimi davranacağı da hayati önemde. 5- Ve kuşkusuz üç dönem kriteri ve seçim sistemi de masada. 2002'den bu yana AK Parti binden fazla milletvekili seçtirmiş, üç dönem barajında ise kala kala yetmiş civarında milletvekili kalmış. Yani üç dönem şartı bir şekilde işletilmiş. Bundan sonra tüzükte kalması da muhtemel.
YARI BAŞKANLIK OLUR MU?
Bu bilgiler ışığında, iş gelip 2019 senaryosuna kilitleniyor. 2019'da hem cumhurbaşkanlığı hem milletvekili hem de belediye başkanlığı seçimleri birlikte yapılacak. Bu takvim, AK Parti'ye, Haziran 2015'te yeni anayasa yapımınıkolaylaştıracak ya da anayasayı referanduma sunacak milletvekili çoğunluğuna ulaşma hedefi veriyor.
Böylece... İlk seçenekte, Erdoğan Köşk'e çıkar, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı olarak 2015'e kadar geçecek süreyi"yarı başkanlık pilot projesi" gibi değerlendirebilir.
İkinci seçenekte ise Erdoğan için istisnai hüküm düzenlenir. Başbakan, 2015-2019 döneminde devletin yenideninşasına ve alternatif odakların ayıklanmasına yoğunlaşıp, anayasayı değiştirecek sayısal üstünlükle 2023'e doğru yürüyüşünü Köşk'te sürdürür.