Erdoğanın Radikal Değişiklikleri

29 Mart seçimlerinin ardından ilk Bakanlar Kurulu toplantısı kabine revizyonu söylentilerinin gölgesi altında yapıldı dedikodular patladı:

Grup toplantısı konuşması öncesi sürpriz bir karar veren Erdoğan önce TBMM Başkanı Köksal Toptan ile görüştü. Toptan ile Anayasa değişiklikleri ile ilgili konuştuklarını belirtti.

DÖRT BAŞLIKTA ANAYASA

Erdoğan, Anayasa değişikliği konusunda dört başlıklı bir teklif düşünüyor. Birincisi, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı. İkincisi ombudsmanlık. Üçüncüsü siyasi partilerin kapatılması kriterleri ve dördüncüsü de Seçim Kanunu.

PARTİ KAPATMA
Parti kapatma davalarında Venedik Kriterleri geçerli olacak. Olay şiddetle sınırlandırılacak ve tanımı da iyi yapılacak. DTP'nin kapatılma davası Anayasa Mahkemesi'nde karar aşamasında bulunuyor.
Bu değişikliğin acil yapılması gündemde.

SEÇİM BARAJLARI

Uzlaşma Komisyonu yeniden çalışacak, seçim barajı konusu tartışılacak. Anayasa değişikliği ile "Türkiye milletvekilliği" sistemi devreye girecek. 550 milletvekilinin 100'ü Türkiye milletvekili olacak. 450'si seçimle gelecek. Partiler seçimlerde aldıkları oya göre 100 milletvekilinden yüzdeye düşen kadar milletvekili çıkaracak. Barajla da oynanacak, "yüzde 5" düşünülüyor.

CHP'DEN GÖRÜŞ

Uzlaşma Komisyonu'na CHP dışında diğer partiler "Evet" demişti. Meclis Başkanı, tekrar kısmi bir değişiklik için CHP'nin yaklaşımını değerlendirecek. Meclis'teki diğer partiler, Anayasa değişikliğine olumlu yaklaşırsa konu TBMM'den çıkabilir. CHP bundan önce yaptığı gibi bu işi Anayasa Mahkemesi'ne taşırsa nasıl bir netice çıkacağı noktasında değişik düşünceler var.
Çünkü Anayasa Mahkemesi olumsuz yaklaşırsa yasama organından bunun geçmesiyle iş bitmiyor. MHP ile bu konuda anlaşmak önemli olacak.
Erdoğan, CHP'nin daha önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na üye vermediğini hatırlatmıştı. "CHP bu işi Anayasa Mahkemesi'ne taşırsa ülkede yeni bir gerilim meydana gelecektir. Onun için de en azından, asgari müşterekler arayışına gireceğiz."

REVİZYON

Erdoğan'ın, "revizyon" ifadesi, parti içindeki beklentiyi körüklemiş durumda. Başbakan'ın kabine operasyonunu hemen yapacağı düşünülüyordu ancak ağırdan aldı.

1. SENARYO: MAYISTA

Bazı bakanlar değişecek, bazıları yer değiştirecek, bakan olacak bazı isimlerin yerine meclis grup başkanvekili ve parti MYK üyesi atacak. Bazı bakanlıklar ikiye ayrılacak. AK Parti Genel Sekreteri İdris Naim Şahin, Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Karaman Milletvekili Lütfü Elvan, TBMM Grup Başkanvekili Nihat Ergün ve Nurettin Canikli, Adana Milletvekili Dengir Fırat, Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın'ın, önde giden isimler olduğu söyleniyor.

2. SENARYO: EYLÜLDE
İkinci senaryo ise daha uzun vadeli... Kabine, parti ve Meclis yönetiminde kapsamlı değişiklik içeriyor. Bunun için kasımdaki Olağan Büyük Kongre eylüle çekiliyor.

MUHALEFETE SORULACAK

AK Parti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresiyle ilgili tartışmaya son noktayı koymak üzere de harekete geçiyor. Parti grubu, gelecek hafta muhalefet partileriyle görüşerek, Anayasa'ya geçici bir madde eklenmesini önerecek. Grupta, Cumhurbaşkanı'nın görev süresi konusunda alternatifli taslaklar da hazırlanıyor. Taslaklardan biri 7 yıllık diğeri ise 5 yıllık görev süresini esas alacak. Muhalefete her iki taslak da götürülecek. Mevcut parlamentonun görev süresi 5 yıl. Ancak Anayasa değişikliği doğrultusunda, artık seçimler de 4 yılda bir yapılacak. Dolayısıyla milletvekillerinin görev sürelerinin de netleşmesi gerekiyor. Muhalefete her ikisi için de görüş sorulacak. (takvim

Perde Arkası Haberleri