Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ocak'ta Bakanlar Kurulu'na başkanlık edip etmeyeceği yönündeki tartışmalara nokta koydu.
Erdoğan yaptığı son dakika açıklamasında Bakanlar Kurulu'nun 19 Ocak'ta Beştepe'de toplantıya çağıracağını söyledi.
TÜRK-İş'e ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan şunları söyledi:
"Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'nın çizmiş olduğu çerçeveler içinde yönetilen bir ülkedir. Burası rastgele bir kasaba devleti değildir. 16 devletle teşekkül etmiş bir cumhuriyettir. Bizim bir anayasamız var ve cumhurbaşkanının yetkileri bu anayasayla belirlenmiştir.
4 AY GEÇTİ
Anayasa'nın vemiş olduğu yetkileri sonuna kadar kullanırım demiştim. Devir teslimden bu yana 4 ay geçti ve Ocak ayına giriyoruz.
Binali Bey ben böyle bir tarih vermedim diyor ama Başbakan'la ayın 19'unda Bakanlar Kurulu'nu Beştepe'de toplayacağım. Kimse Cumhurbaşkanlığı üzerinde vesayet kurmaya kalkmasın ben alışılagelmiş bir cumhurbaşkanı olmayacağını söylemiştim. "
5 OCAK TARTIŞMASI NEDİR?
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 15 Aralık 2014 günü TBMM’de gazetecilerle sohbet ederken, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Ocak’taki Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek” demişti. Bu açıklamanın ardından önce sessizlik gelmiş 10 gün sonra da fırtına kopmuştu.
Önce Başbakan Ahmet Davutoğlu katıldığı bir televizyon programında“Cumhurbaşkanımızla beni ilgilendiren konular sadece Cumhurbaşkanımızın zatı ve benim tarafımdan açıklanır. Dolayısıyla 5 Ocak’ta böyle bir toplantı yok” dedi.
ARINÇ'TAN AĞIR TEPKİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldığı bir televizyon programında Binali Yıldırım'a tepki göstermiş ve şöyle demişti;
-"Başbakanımız 5 Ocak’ta Cumhurbaşkanımız başkanlığında bir kabine toplantısı olmayacağını söyledi. Bu tarihi veren Binali Yıldırım ise onun şahsiyle ilgili değil ama onun yerinde başka birisi de olsaydı böyle bir hakkı yoktu. Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında kalması gereken birlikte karar vermesi gereken bir konuda hiçbir sıfat taşımayan bir insanın 5 Ocak’ta hükümet Cumhurbaşkanlığı başkanlığında toplanacak demesi yanlıştır."
BİNALİ YILDIRIM'A NİYE BU KADAR TEPKİ GÖSTERİLDİ? Binali Yıldırım’ın açıkladığı tarihin bağlayıcı değil, tahminden ibaret olduğu, hükümet çevrelerinde de biliniyordu. Zira o açıklamadan sonra Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı arasında bir bilgi alışverişi gerçekleşmiş. Başbakan Davutoğlu da, “5 Ocak’ta öyle bir toplantı yok” açıklamasından önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşüp teyidini almış. Peki, tablo bu kadar netleşmiş, aradan geçen 10 günde açıklama unutulmuşken, Davutoğlu ve Arınç, konuyla ilgili soruları yanıtlarken, Yıldırım’a yönelik siyasi eleştiri dozunu neden bu kadar sert tuttu? "Konuştuğum yetkililer, öncelikle Yıldırım’ın Erdoğan sonrasında başbakan adayı olarak konuşulan isimlerden biri olduğuna dikkat çektiler. AK Parti kulislerinde, Yıldırım’ın ‘Cumhurbaşkanı’nın sağ kolu, sözcüsü’, ‘Cumhurbaşkanı ile hükümet/ AK Parti arasındaki köprü’ imajını özellikle yaydığına inanan ve bu durumdan çok rahatsız olanlar da var. Arınç da Yıldırım’ı eleştirdiği açıklamasında Yıldırım’ın danışmanlık ya da sözcülük gibi bir sıfatı olmadığının altını çizdi." |