Erdoğan'a sunulan araştırmaya göre vatandaşın kafası Başbuğ'un tutuklanmasında karışık ancak uzun tutukluluk süresine itirazda net. Uzun tutukluluğu eleştirenler yüzde 55.4, "tutuklama doğru" diyenler yüzde 42 oldu
SABAH, Başbakan Tayyip Erdoğan ile AK Parti MYK üyelerine geçtiğimiz hafta sunulan saha araştırmasındaki çarpıcı sonuçlara ulaştı. Pollmark tarafından yapılan araştırma 26 ilde, 15-25 Ocak 2012 tarihleri arasında 5.100 kişiyle yüz yüze anket yöntemiyle gerçekleştirildi.
Ankette "Türkiye'de bugün hayatta olan en beğendiğiniz devlet adamı veya siyasetçi kimdir?" sorusuna yanıt verenlerin yüzde 41.7'si Başbakan Tayyip Erdoğan'ın adını verdi. 6 Şubat'ta Erdoğan ile AK Parti yöneticilerinin bilgisine sunulan araştırmaya, güncel bir soru da eklendi. Genelkurmay eski Başkanı Org. İlker Başbuğ'un tutuklanması üzerine ankette, "yüksek rütbeli subay" bağlantılı özel bir soru da soruldu. Uzun tutukluluk süresine ilişkin eleştiriler de yer alan araştırmada Suriye'deki gelişmeler ile kamuoyunun İsrail'e bakışı irdelendi. Anketten çıkan sonuca göre, vatandaşın kafası Başbuğ'un "terör örgütü lideri" tanımlaması ile tutuklanması konusunda karışık ancak uzun tutukluluk süresine ilişkin eleştirilerde net.
"Ergenekon ve Balyoz davaları kapsamında yüksek rütbeli subayların tutuklanmalarını nasıl yorumluyorsunuz?" sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 42'si "Tutuklanmaları doğru buluyorum" yanıtı verdi. Yanlış bulanların oranı yüzde 32.9 iken yüzde 25.1'i "fikrim yok" dedi. Hükümet, uzun tutukluluk süreleriyle ilgili düzenlemeye hazırlanırken vatandaşlara, bu konuya yönelik eleştirileri de soruldu. "Türkiye'de yargılama esnasında tutukluluk sürelerinin uzun olduğuna dair eleştiriler yapılmaktadır. Siz bu eleştirilere katılıyor musunuz?" sorusuna vatandaşların yüzde 55.4'ü olumlu yanıt vererek rahatsızlığını dile getirdi. Araştırmaya katılanların yüzde 22.5'i olumsuz yanıt verirken, fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 22.1'de kaldı.
ESAD DA SORULDU
Araştırmada Esad ve İsrail'e ilişkin soru ve alınan yanıtlar dikkat çekti. Esad yönetimi hakkında vatandaşların yüzde 55'i olumsuz kanaat belirtti. Olumlu kanaat belirtenlerin oranı yüzde 8.6'da kalırken fikir belirtmeyenler yüzde 36.4 olarak şekillendi. Erdoğan'ın kurmayları CHP seçmeninde Esad'a yönelik olumlu kanaatin yüzde 15, BDP seçmeninde yüzde 10.6 olduğunu vurgulayarak "Esad'a olumlu bakanlar arasında iki partinin seçmeni de Türkiye ortalamasının üstünde" değerlendirmesi yaptı. İsrail'in politikaları ile ilgili olumlu kanaat belirtenlerin oranı yüzde 4'te kalırken, olumsuz kanaat belirtenlerin oranı yüzde 77.8'i buldu. Yüzde 18.1 ise fikir belirtmedi. Erdoğan'ın kurmayları yaptıkları sunumda "Türkiye'de en büyük konsensüs İsrail konusunda var" diye konuştu.