Erdoğan: İsrail özür dilemeyi kabul etti

Başbakan Erdoğan: İsrail'le görüşmeler, teknik boyut aşıldığında açıklanacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'le yapılan görüşmelerin teknik boyutunun aşılmadığını, tamamen aşılması durumunda açıklanacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ile yaptığı görüşme sonrasında ortak basın açıklaması yaptı.

Erdoğan, "İsrail'le görüşmelerde yeni gelişmeler var. İsrail özür dilemeyi kabul etti, elçisini geri gönderecek. Özürün bireysel olacağı söyleniyor. Türkiye için yeterli olur mu? " şeklindeki soru üzerine şu cevabı verdi: "Ben doğrusu sizin sahip olduğunuz detaylara sahip değilim. Bizim sadece ortaya koyduğumuz şudur; Biz ortada uluslararası karasularında bir defa Türk bayraklı bir gemi içinde olmak kaydıyla 3 tane Gazze'ye yardım götüren, insani amaçlı bir konvoya saldırı düzenlenmiştir. Bu saldırı denizden, havadan olmuştur. Bütün bunlarda belli mesafeler aşılmış ki önemli adımlardan bir tanesi ambargoların yumuşatılması olmuştur, henüz kalkmamıştır. Ambargoların da kalkması, önünün açılması lazım. Burada asıl önemli olan bir özür dilenmesidir. Burada bireylerden, devletten böyle bir ayrım söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti'nden özür dilenmesi söz konusudur. Bunların hepsi bizim vatandaşımızdır. Bir tanesi de ABD vatandaşı ve bizim soydaşımız olan evladımızdır. Bir diğeri de tazminat konusudur. Bu konularla ilgili adımlar atılmadığı sürece kimse bizden normalleşmemizi beklemesin. Diğer konularla ilgili görüşmeler yapılıyor, bu görüşmeler henüz teknik boyuttadır. Aşılmış boyutta değildir. Tamamen aşılırsa zaten sizlere açıklanacaktır."

WİKİLEAKS'IN SAHİBİNİN TUTUKLANMASINA YORUM YOK

Başbakan Erdoğan, "Wikileaks ile ilgili yaptıkları çalışmalar ve Wikileaks internet sitesinin kurucusunun tutuklanmasıyla ilgili bir soru üzerine ise şu cevabı verdi: "İngiltere yargısının bir kararıdır. İngiltere'nin yargısı bir karar almış, biz sadece onu izleriz. Kalkıp da yargının kararı üzerinde böyle bir yorumda bulunmama gerek yok. Bana da düşmez zaten. Şu anda bizler tabi ki bu süreci takip ediyoruz. Eteklerindeki taşları döksünler dedik. Bu taşlar dökülmeye devam ettiğine göre, burada herhangi bir adımın atılması diye bir şey söz konusu değil. Birinci derecede adım atması gereken ülke ABD'dir. Bu, ABD diplomasisini ciddi manada sıkıntıya sokmuştur. Tabi ki bize herhangi bir sıkıntı getirecek olursa, biz de ona göre tedbirlerimizi daha farklı şekilde geliştireceğiz." diye konuştu.

"SAVUNMA SANAYİ ALANINDA GELİŞMİŞ, GELİŞMEKTE KABİLİYETİMİZ VAR"

"İşbirliğinden bahsettiniz, savunma alanındaki işbirliğinden bahsettiniz. Savunma alanında ortak üretim konuşulduğunu duyduk. Altyapıların geliştirileceğinden bahsettiniz. Açıklama getirebilir misiniz?" yönündeki soruya ise Erdoğan, "Türkiye olarak savunma sanayinde birçok gelişmiş, gelişmekte olan kabiliyetlerimiz var. Zırhlı taşıyıcılardan tutunuz, özellikle denizdeki hücum botların yapımına varıncaya kadar, şimdi önümüzde çok daha farklı projeler var. 2013'ten itibaren devreye girecek olan ATAK Projesi var. Türkiye, bu konularda çok daha farklı konumlara geliyor. Savunma sanayiinde Türkiye'nin tabi çok ciddi kabiliyetleri var. Gerek zırhlı insan taşıyıcıları, insansız hava araçlarında, hücum botlarda, denizde birçok değişik alanlarda ürünleri olan gemi inşaat sanayindeki gücümüz sebebiyle bir ülke konumundayız. 2013'ten itibaren ATAK helikopterlerini seri olarak üretmeye başlayacağız. Sipariş alma noktasında ülkelerle ticari ilişkiler kurma noktasına gireceğiz. Olayın aslı budur."

Erdoğan, Pakistan'da selde zarar gören alt ve üst yapının yapımı konusunda yardımcı olmaları gerektiğine işaret ederek, müteahhitlik sektöründe Türkiye'nin, Çin'den sonra dünyada ikinci sırada olduğunu hatırlattı.

GİLANİ:DERSİMİZİ İYİ ÇALIŞTIK

Pakistan Başbakanı Yusuf Gilani ise iki ülke arasında ilişkileri her alanda geliştirmek istediklerini söyledi. Gilani, iki ülke arasında imzalanan anlaşmalarla ilgili bir soru üzerine ise şu cevabı verdi:

"Biz bu konuda çalıştık, ev ödevimizi yaptık. Son derece sağlam projeler. Hem Pakistan hem Türkiye tarafından ilgili bakanlar bir araya geldiler, önümüzdeki süreçte bu detaylandırma devam edecek. Bu imzalar, projeleri gerçekleştirmek istediğimiz anlamına geliyor. Türkiye ile olan dostluğumuzu, Türkiye-Pakistan dostluğu çerçevesinde iki ülke halklarının dayanışmasını sergileyeceğiz."

 

Gündem Haberleri