"Filistin'e Yol Açık" konvoyunda bulunan ve dün Mısır'dan sınır dışı edilerek Londra'ya dönen İngiliz milletvekili George Galloway, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konvoya verdiği destekten bahsederek, "Mısır'ın da, İngiltere'nin de Erdoğan gibi bir Başbakanı olması nı dilerdim" dedi.
Galloway, Londra'ya gelişinin ardından bir restoranda basın toplantısı düzenleyerek, başından geçenleri anlattı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Galloway, "Konvoyla ilgili, Türk halkı ve hükümetine hayranlığımı nasıl anlatabilirim bilemiyorum" dedi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konvoya başından beri destek verdiğini kaydetti.
Konvoyda, İHH İnsani Yardım Vakfından çok sayıda Türk'ün bulunduğunu belirten Respect partisi milletvekili Galloway, İHH hakkında "kesinlikle kahramanlardı" diyerek, vakfın desteği olmadan Gazze'ye yardım götürmelerinin mümkün olamayacağını söyledi.
Galloway'in bu sözleri basın toplantısının yapıldığı salonda alkış alırken, İngiliz parlamenter sözlerine, "Mısır'ın da Erdoğan gibi bir Başbakanı olmasını dilerdim. Doğruyu söylemek gerekirse, İngiltere'nin de Erdoğan gibi bir Başbakanı olmasını dilerdim" diyerek devam etti.
Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini de vurgulayan Galloway, "Türkiye'nin AB'nin dışında tutulması gerektiği düşüncesinin çok saçma bir politika" olduğunu ifade etti. Galloway sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye, Müslüman dünya ile gayrimüslim dünya arasında bir köprüdür. Türkiye, bir Müslüman ülkenin nasıl olması gerektiğiyle ilgili tam bir örnek. Müslüman ve modern olan Türkiye'de her şey çalışıyor ve verimli bir şekilde anında yapılıyor. Bakanlarından ya da Büyükelçiliklerinden yardım istiyorsunuz, anında ve verimli bir şekilde hemen yapılıyor. Tüm Müslüman dünyası nın Türkiye gibi olmasını ve Erdoğan gibi bir kişi tarafından yönetilmesini temenni ediyorum."
Mısır'dan nasıl sınır dışı edildiğini de anlatan Galloway, "Mısır'dan sınır dışı edilerek, istenmeyen kişi ilan edildim" dedi ve arkadaşı Ron McKay ile birlikte istekleri dışında bir uçağa bindirildiklerini ve Londra'ya yollandıklarını anlattı.
Önceki gece 25 Mısırlı polisin kendisini ve McKay'i Mısır sınırından alarak, bir araca koyduğunu, ve Kahire havaalanına götürülerek, uçağa bindirildiklerini söyleyen Galloway, şöyle devam etti: "Refah Sınır Kapısına dönmeyi talep ettik, çünkü konvoyda bulunan 7 kişinin Gazze'den Mısır'a dönünce tutuklanacağını öğrendik. Bu 7 kişi arasında, 2 Amerikalı, 2 İngiliz, 1 Malezyalı, 1 Türk ve 1 Kuveytli bulunuyordu. Bunlar daha önce tutuklanan kişilerdi, serbest bırakılmaları ve Gazze'ye bizimle birlikte girmeleri için daha önce müzakere etmiştik."
Mısır polisinin Refah sınır kapısına dönme isteklerini kabul etmediğini kaydeden Galloway, tam uçağa binerken bir kişinin kendisine yaklaşarak, "Mısır'da istenmeyen kişi ilan edildiğini ve bir daha Mısır'a gelemeyeceğini" söylediğini kaydetti. Galloway, bunun yazılı kağıdını ve belgesini isteyince ise, yetkililerden kağıdı hazırlayacak zamanlarının olmadığı yanıtı aldığını söyledi.
Mısır'ı ve Mısır'ın Filistinlilere yönelik politikalarını sert bir dille eleştiren Galloway, "Mısır'da bir diktatörlük olabilir, ama Mısır halkı farklı. Mısır'da istenmeyen kişi ilan edilmiş olmam, benimle Mısır halkı arasına bir mesafe koyacaktır ve Mısır halkını çok özleyeceğim" diye konuştu.
Gazze'ye ulaşmak için tek kapının Mısır olduğunu, bu kap ının artık kendisine kapandığını söyleyen İngiliz milletvekili, ancak gemilerle Akdeniz üzerinden direkt Gazze'ye yardım götürmek için Türk yetkililerle birlikte çalıştığını ve bunu Mart ayı gibi gerçekleştirmeyi planladıkları nı bildirdi.
1987 yılından bu yana İngiliz parlamentosunda milletvekili olan 55 yaşındaki George Galloway, savaş karşıtı görüşleri ve İsrail-Filistin sorununda Filistinlilere verdiği destekle biliniyor. İki kez İşçi Partisinden milletvekili seçilen Galloway, 2005 yılından bu yana kurucu üyelerinden biri olduğu Respect partisinde milletvekilliği yapıyor.
Gazze'ye 143 araçla insani yardım ulaştıran "Filistin'e Yol Açık" konvoyu dün bu şehirden ayrılmıştı. Konvoy 5 Aralık 2009'da İngiltere'den yola çıkmıştı.
AA