Gıda, enerji, kur etkisi ve global riskler derken, enflasyonda dikiş tutturamayan Merkez Bankası, hedef revizyonunu kendi içinde tartışmaya açtı. Bu yıl sonunda "kontrollü faiz arttırımı"yla, enflasyonun ancak yüzde 9.3'te tutulabileceği tahmin edilirken, yüzde 4'lük enflasyon hedefi 2011'e kaldı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bu yıl sonundaki enflasyonun yüzde 4'lük hedefin oldukça üzerinde, yaklaşık yüzde 9.3 düzeyinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini açıkladı. Yılmaz, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2009 yılı sonunda, orta noktası yüzde 6.7 olmak üzere, yüzde 4.9 ile 8.5 arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini söyledi. Önceki enflasyon raporuna göre enflasyon tahmininde yüzde 1.2'lik artış yaşandı. Yılmaz, gıda fiyat enflasyonunda kademeli bir düzelme olacağı varsayımı altında, enflasyonunun 2010 yılı sonunda yüzde 4.9 düzeyine, 2011 yılının ortalarında yüzde 4 seviyesine düşmesinin beklendiğini kaydetti.
DAHA SIKI PARA POLİTİKASI
Arz şoklarının beklenenden daha uzun sürmesi ve ikincil etkilerinin görülmeye başlanmasının, tahminlerin belirgin olarak yukarı yönlü güncellenmesine neden olduğunu anlatan Durmuş Yılmaz, bu doğrultuda para politikasının daha temkinli bir duruş aldığını söyledi. Başkan Yılmaz, enflasyonun orta vadede yüzde 4 olan hedefe doğru yaklaşmasının 2 yıldan daha uzun bir süre alabileceğine işaret ederek, "Ancak bu durum, Merkez Bankası'nın daha gevşek bir politika izleyeceği anlamına gelmemelidir" dedi.
KREDİBİLİTE AÇIĞI VAR
2 yıl üstüste hedefin tutturulamadığını belirten Yılmaz Bizim gibi tutturmayan merkez bankaları da var. Dünyada enflasyon yükseliş trendine girdi, bu hayatın bir gerçeği. Bugün itibarıyla bir kredibilite açığımız var" diye konuştu. Enflasyon hedefinin revize edilmesini son Para Politikası Kurulu toplantısında tartıştıklarını belirten Yılmez, "Revize etsek de 2008'i revize etmenin anlamı yok, bütçe buna göre yapıldı. Biz şimdilk bekle-gör noktasındayız" dedi.
Hızlı düşüş beklemeyin
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de enflasyonun hızlı bir şekilde düşüş göstermeyeceğini belirterek, "Yüzde 4'ler falan hiç kimse beklemesin" dedi.
Unakıtan, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü ve Maliye Araştırma ve Uygulama Merkezinin Prof. Dr. Halil Nadaroğlu'nun anısına düzenlediği "Global Krizin Türk Kamu Maliyesine Yansımaları; Hedefler ve Beklentiler" konulu panelde yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinde yaşanan krize değinerek, Türkiye olarak bu gelişmeleri yakından takip etmek mecburiyetinde olduklarını söyledi. Dışarıda büyüme oranlarının düştüğünü belirten Unakıtan Enflasyon artıyor, sermaye eskisi gibi bol değil. Bu Türkiye'yi de etkiliyor. Türkiye'de enflasyon hızlı bir şekilde düşüş göstermeyecek. Bunu iyi bilmemez lazım. Belki biraz düşer, biraz artar ama yüzde 4'ler falan hiç kimse beklemesin. Gerçekçi olmamız lazım. Ne kadar gerçekçi konuşursak, sonunda o kadar işe çare buluruz dedi.
Petrol tahmini 105 dolar oldu
Gıda ve enerji iyatlarındaki seyrin enflasyon için risk oluşturmaya devam edeceğini belirten Yılmaz, petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarını 20 dolar artışla 105 dolara çıkardıklarını kaydetti. Yılmaz, IMF ile parasız bir anlaşma yapılmasından yana olduğunu belirterek, zaten hükümetin görüşlerinin de bu yönde olduğuna dikkat çekti.
Yeni Şafak - Ali Berat Meriç