İZMİR (AA) - Türkiye'nin farklı kentlerinden enerji ekipmanı üreticilerini çatısı altında buluşturan Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yeniden Alper Kalaycı seçildi.
ENSİA'nın 4. Olağan Genel Kurul Toplantısında derneğin yönetim, denetim, disiplin ve danışma kurulu üyeleri belirlendi. Toplantıda yapılan tüzük değişikliğiyle, Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği olan isminin, Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.
Genel kurulda, derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, üyelerin tümünün oyunu alarak yeniden seçildi.
Kalaycı, genel kurulda yaptığı konuşmada, derneğin 2016 Temmuz'da kurulduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin temiz enerji alanında en kapsamlı kümelenme adresi olduklarını söyledi.
Türkiye’nin pek çok farklı kentinden 87 kurumsal, 26 akademik ve 20 bireysel üyeyi çatısı altında barındıran ENSİA’nın 45 binin üzerinde bir istihdamı temsil ettiğini kaydeden Kalaycı, gelecek dönemlerde yurt dışındaki çalışmalara da katkı sağlayacak noktaya geldiklerini vurguladı.
Kalaycı, Türkiye’nin rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle enerjisi kaynaklı kurulu gücünün 23 bin megavata ulaştığına ve bu kaynakların toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 23 seviyesine ulaştığına dikkati çekti.
Türkiye’nin potansiyeli düşüldüğünde gelinen noktanın yeterli olmadığını ifade eden Kalaycı, "Ülkemizin potansiyeli çok daha büyük kapasitelere ulaşma imkanı tanıyor. Dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslarsak, sadece Amerika ve Çin’i bir kenara koyuyorum, konuştuğumuz kaynakların hepsine sahip olabilen tek ülke Türkiye. Bu dört kaynağın bir arada olduğu, kaynak zenginliği anlamında dünyadaki nadir ülkelerden bir tanesiyiz." dedi.
- "Enerji, bugün en önemli mukayese, güç ve üstünlük alanı"
Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı, sanayileşmeyle beraber enerji konusunun da giderek önem kazandığını kaydetti.
Bugün "sürdürülebilirlik" diye bir sözcük kullanılıyorsa, bunun nedeninin enerjinin yol açtığı sorunlar olduğunu ifade eden Kasalı, sorunların kaynağı olması nedeniyle de enerji sektörünün en fazla ve en hızlı değişim ihtiyacı olan alan olduğunu belirtti.
Kasalı, enerji sektörünün kömür ve barajlar meselesinden öteye geçip çok sofistike alanlara doğru evrildiğini vurgulayarak, "Yakın gelecekte enerjinin en önemli dönüşümüne yeşil hidrojendeki gelişmelerin kaynaklık edeceğini söyleyebiliriz." diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ise enerji sektörü ile ilgili bir örgütlenme modeli geliştirmiş iş insanları olarak ENSİA’yı canı gönülden kutladığını ifade ederek, "Enerji aslında bugün bütün insanlık için en önemli mukayese alanı, güç ve üstünlük alanı. Her şey enerji için." ifadelerini kullandı.
ENSİA’nın Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı olarak genel kurulda "Onursal Başkan" olarak taltif edilen EMA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever de yenilenebilir enerji sektörünün katma değeri son derece yüksek bir sektör olduğunu söyledi.
Türkiye ekonomisini ileriye taşıyacak sektörler arasında yenilenebilir ve temiz enerjinin en ön sırada geldiğini kaydeden Vatansever, şunları söyledi:
"Biz Çandarlı Liman Bölgesi’nin yenilenebilir enerji ya da temiz enerji sektörü için bir endüstri bölgesi olmasını hayal ediyoruz. Burası artık bir konteyner limanı olmaktan çıkmıştır. Çok büyük bir bölümü özellikle deniz üstü rüzgar santralleriyle ilgili bir endüstri bölgesi olmalı. ENSİA olarak bunu savunuyoruz. Çünkü önümüzdeki 10-15 senede tahminlerimize göre burada minimum 25 milyar dolar katma değer var."
Toplantı, ENSİA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tibet Arbak’ın 2021-2022 Faaliyet Raporu sunumu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sayman Üyesi Murat Güler’in Mali Durum Raporu sunumu ve Denetim Kurulu Başkanı Ali Emre Demirel’in Denetleme Kurulu Raporu sunumu ile sonlandı.