Mevlâna Kalkınma Ajansı Mali Destek Programı ile KTO Karatay Üniversitesinde kurulumu yapılan Güneş Santrali Projesiyle, Üniversite:
Alternatif enerji kaynaklarından elektrik üretimi,
Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma,
Enerji maliyetini azaltma,
ve en önemlisi dünyanın temiz, çevre dostu kaynağını kullanmayı,
Amaçlamış olup, bu doğrultuda proje hedeflerini gerçekleştirerek tüketilen enerjinin belli bir kısmını karşılanır hale gelmiştir.
KTO Karatay Üniversitesi Güneş Santrali Projesi’nin bütçesi 683.000,00 TL olup 572.500,00 TL tutarında hibe sağlanmıştır. Proje 2017 yılında tamamlanmış olup, KTO Karatay Üniversitesi A Blok çatı alanına 200kW güneş santrali kurulumu gerçekleştirilmiş, böylece Üniversitenin yıllık elektrik tüketiminin %25’i güneş enerjisi-alternatif enerjiden sağlanmıştır.
Enerji ve Mühendislik Eğitimi İçin Pratik Yapma İmkanı
Güneş Santrali Projesi enerji verimliliğine katkı sağlamanın yanı sıra Üniversitenin Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Enerji Yönetimi bölümü öğrencilerine de pratik çalışma alanı sağlayarak sistemi yerinde gözleme imkânı sunmaktadır. Bu kapsamda Üniversite bünyesinde Güneş Enerji Santrali (GES) Laboratuvarı kurulmuştur. Güneş santralinde olması gereken teknik detaylar GES Laboratuvarında minyatür bir şekilde bulunmaktadır. Güneş enerji santralinin çalışma şeklini gösteren panolarla öğrencilere santralin çalışma mekanizması hakkında detaylı bilgiler verilmektedir. Laboratuvar bünyesinde bulunan cihazlar sayesinde enerji takibi, günlük enerji üretimi ve kuvvet hat şemaları takip edilebilmektedir.