Yunus Emre, Aşık Emrah, Aşık Hüdayi, Aşık Şenlik, Seyrani, Ruhsati, Sümmani, Minhaci, Turabi Baba Alvalı Efe ve yüzlerce sayabileceğimiz aşıklar bu topraklarda nutk-u şerifleriyle bizlere nefes vermişler, bu nefesleri ile Anadolu'yu mayalamışlardır. Kültürümüzün temel taşı olan aşıkların sözleri, İrfan Türküleri ile CRR’de bir meşk şölenine dönüşecek.
İrfan Türküleri ile CRR’de Bir Meşk Şöleni
Müzik kültürümüzün bir değeri olan türküler, bireyin kişisel derinlik ve değerleri ile şekillenir ve bir halk bozlağından ilahilere kadar uzanır. Bu yelpazenin bir yerinde de kendi derinliği içerisinde yer alan irfan türküleri durmaktadır. Tasavvuf kültürü Anadolu insanının hayatına işlemiştir. Özdeyişlerin manilerle, ilahilerin türkülerle iç içe geçtiği bu kültür, havzasında binlerce yılın mirası sanat, estetik ve bilgelik şaheserlerini bulundurmaktadır. İrfan türküleri de bu kültürdeki irfanın sesi ve rengidir. Bahse konu eserler, kısmen halk müziği repertuarımızda mevcut olan sözleri ve içerdiği mana itibariyle kültür tarihimizin irfâni boyutunu öne çıkaran eserlerden bazılarıdır.
Niyazi Mısrî’den İbrahim Hakkı Erzurumî’ye, Aşık Emrah’tan Aşık Ruhsâtî’ye, Alvarlı Efe’den Abdülgani Efendi’ye kadar Hak dostlarının nutk-u şeriflerinin bulunduğu eserlerin takdim edileceği konser 20 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirecek.
Erzurum’dan Trakya’ya müzik rüzgarı esecek
Tasavvuf müziğinin Anadolu tarz ve yorumları olan, Erzurum, Urfa, Harput, Sivas, Trakya gibi yörelerimizin tarzlarının icra edileceği konser programında Anadolu’dan Rumeli’ye uzanan çizgide izleyiciye bu toprakların zengin müzik kültüründen örnekler sunulacaktır.
İrfan Türküleri konserinde memleketimizin yetiştirdiği çok kıymetli ustalar, Güray Hafiftaş (Bağlama), Hasan Esen (Klasik Kemençe), Osman Aktaş(kaval) ve ayrıca Kültür Bakanlığı Topluluğu'ndan her biri kendi alanında birer virtüöz olan sanatçılar solist Ender Doğan'a eşlik ediyor.