En Sağlıklı Tercihi Siz Yapın!

En sağlıklı tercih nasıl yapılır, tercih yapılırken neleri öncelikli olarak önemsemeniz gerek bunları iyi bilmeniz şart.

Sultan Uçar'ın haberi

Bugünden itibaren dolduracağınız tercih listesinde, sınav puanınızı baz almayın. Çünkü puanlar her yıl değişiyor. En sağlıklı tercih, bulunduğunuz sıra ile istediğiniz okulun aldığı sıralamayı karşılaştırmak olur.

ÖSS'DE tercihler, bugün başlıyor. Sınavda 1.5 milyon aday yarıştı. 1 milyon 405 bin 307'si tercih yapma hakkı kazandı. Açıköğretim hariç örgün eğitim veren kurumlara, ikinci öğretim de dahil 552 bin 392 kişi yerleştirilecek. 94'ü devlet, 33'ü vakıf 2 özel statülü devlet ve 5'i de KKTC olmak üzere YÖK denkliği olan toplam 134 üniversitenin 582 programı arasından zor bir seçim yapma dönemi başlıyor. Yükseköğretim Programları Kılavuzu hafta başında okullara ulaşmaya başladı. Tercihler 4 Ağustos'a kadar sürecek. Adaylar sınav sonuç belgelerini beklemeden tercihlerini yapabilirler. Yerleştirme sonuçları 20 Ağustos'ta açıklanacak.

PUANLAR HER YIL DEĞİŞİR

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan adaylara tercihlerle ilgili şu önerilerde bulunuyor: Geçen yılın en düşük yerleştirme puanları ve son adayın başarı sırasına bakılmalı ancak puanların karşılaştırılması çok sağlıklı değil. Testlerin zorluğuna, kolaylığına göre puanlarda değişiklikler oluyor. En düşük başarı sırası daha önemli bir gösterge.

KONTENJAN DEĞİŞTİRİR

Adaylar, kendi başarı sıralarıyla geçen yılı karşılaştırmalı. Kontenjan artışı nedeniyle başarı sıralarında da bu yıl değişiklikler olacak. Örneğin geçen yıl son olarak 50 bininci öğrenciyi almış olan bir program kontenjanı arttığı için belki bu sene 55 bininci veya 60 bininci öğrenciyi alacak. Bu yüzden adayların tercihlerini yaparken daha geniş bir aralıktan tercih yapmaları yararlı olur.

İNTERNETTE DİKKATLİ OLUN

ÖSYM ayrıca bilgisayarı az kullanan adayların tercih listesini internet üzerinden yapmamasını istedi. ÖSYM, adayların eksik bıraktıkları bir tek bilginin bile işlemlerinin kendilerine ulaşmasını engellediğini hatırlatttı. Eksik tercihlerin ÖSYM'ye ulaşmadığı vurgulanarak, 'tercihleriniz başarıyla ulaşmıştır' yazısını görmeden ÖSYM'ye ulaştığından emin olunmaması istenildi.

Kılavuz tabloları doğru okunmalı

ÖSS 2008 Tercih Kılavuzu'nda tablo 3-A'da yer alan 2 yıllık meslek yüksekokullarına ait verilerde Öğrenci Seçme Sınavı puanı, bazılarında ise meslek lisesi ilgili alan mezunu öğrenci verileri var. Tablo 3-A'da yer alan 2 yıllık bölümlere meslek lisesi mezunu öğrenciler öncelikli yerleşiyor. Meslek liselilerden kontenjan dolmazsa, Öğrenci Seçme Sınavı puanlarıyla bölümlere alım oluyor. Kılavuzda en küçük puan sütununda 50 ile 100 arasında rakamlar, ilgili bölüme geçen yıl en son giren meslek liseli alan öğrencilerinin kontenjanı doldurduğu anlamına gelir. O puan meslek liseli öğrencinin Ortaöğretim Başarı Puanı'dır. 2008 Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavı tercih kılavuzunda en küçük puan sütununda 145'in üzerinde bir puan varsa o da meslek liselilerin kontenjanı dolduramadığı ve Öğrenci Seçme Sınavı puanı ile yerleştirme yapıldığını anlatır. Yerleşen en düşük puanlı öğrencinin puanı demektir.

Yıllara göre kontenjan artışı


YIllara göre kontenjan artışlarına bakıldığında yüzde 24.8 ile en çok lisans bölümünde kontenjan artışı olduğu, onu yüzde 19.1 oranıyla ön lisans ve 14.9 ile de özel yetenekle öğrenci alan bölümlerdeki artış izliyor. Ortalama yüzde 21.6 oranında gerçekleşen kontenjan artışı bu yıl sıralamada adayların şansını arttıracak. Geçen yıla göre sizin sıranızdan 5 bin kişi daha yukarıdan liste oluşturmalısınız.

EĞİtİmcİler, ÖSS'ye bu yıl girecek adayları, lise son sınıflar mezun vermediği için sınava girmemesi, son yıllarda ilk kez kontenjanların yüzde 26 oranında artması, 160 ve 185 puan barajlarının da düşürülmesi gibi nedenlerle son yılların en şanslı adayları olarak görüyordu. Bu yıl gerçekten de sınava giren her 3 öğrenciden 1'i üniversiteli olacak. Lisans programlarının kontenjanı 66 bin artışla 201 binden 268 bine çıktı. Ön lisans ve açıköğretimle 732 bin aday üniversiteye girecek.

Tercihler öncesi, son sınıf beklemeli öğrencilere okul birincisi gibi 100 tam puan verildiğinin ortaya çıkması, yıllarca bu sınava hazırlanan adayları kızdırdı. Lisede başarısız adaylara, sistem hatası, liselerin mezun vermemesi, geçiş dönemi gibi gerekçelerle 100 tam puan verilmesiyle üniversite kazanma şansı düşük adaylar, ipi gögüsledi. Yeni bir sıralama da yapılmadı. Elbette ki bu duruma 500'e yakın şanslı aday hiç itiraz etmedi. Birçok aday Bölge İdare Mahkemeleri'ne dava açtı. Her an yürütme yani tercih dönemi durdurulabilir.

Bu olmazsa o zaman 4 yıl sonra bu gençler, rahatlıkla girebildikleri örneğin eğitim fakültelerinden öğretmen olarak mezun olacak. Geleceği emanet ettiğimiz bu öğretmenler ilkeli birey olma eğitimini nasıl verecek? Bu sorunun cevabını herkes merak etmeli? Siz de OBP'si 100 tam puan gelen şanslı 500 kişiden biri değilseniz, tercihlerinizde 1-0 yeniksiniz. İşte bu nedenle, gelecek seçimizi yaparken çok dikkatli olmalısınız. Ön lisans ve lisans programlarına yerleştirilecek 552 bin 392 kişiden biri olmanız için, ÖSS Doğru Tercih Rehberi'yle yanınızda olacağız.

Bu rehberde; tercihte puan avantajlarını, iyi üniversitelere yerleşmek için ne yapmanız gerektiğini, yeni kurulan üniversitelerle nasıl avantaj yakalayabileceğinizi, yüzyılın yeni mesleklerinin ne olduğunu, açıkta kalmamak için nasıl bir tercih listesi oluşturmanız gerektiğini, vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretlerini, burs olanaklarını ve giriş koşullarını, hem devlet hem vakıf üniversite rektörlerinin adaylara çok özel tavsiyelerini bulucaksınız. Herkesin hayalindeki üniversiteye kavuşması için yararlı olması ümidiyle...

Doğru tercihin 7 şifresi

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği'nin uzmanları öğrencileri uyardı: Tercih edeceğiniz üniversiteyi ince ayrıntısına kadar araştırmadan listenize eklemeyin


MEZUN olduktan sonra rahat iş bulabilmeniz için üniversitenin marka değeri, eğitim sistemi, sosyal faaliyetleri, yurtdışı bağlantıları ve sizin yapmak istediğiniz meslekle ilgili bölümlerine dikkat ediniz.

2008 ÖSS'de Ortak Test adı verilen Türkçe, Sosyal Bilimler- 1, Matematik- 1, Fen Bil- 1 testlerinden tercih edilebilecek yükseköğretim programlarında alan değişikliği yok.

MESLEK Lisesi çıkışlı adayların tercih yapması için Ortak Testleri çözmesi yeterli oldu. Puanlarıyla SAY-1, SÖZ-1 ve EA-1 puanlarına göre lisans programlarını tercih ederken, alan tercihinde ek puan alacaklar.

LİSE çıkışlı adaylar SAY-2, SÖZ-2, EA-2 puanlarıyla lisans programlarını, SAY-1, SÖZ-1, EA-1 puanlarıyla da, bazı lisans programlarını, isterlerse de sınavsız geçişten boş kalacak ön lisans programlarını veya Açıköğretim Fakültesi programlarını tercih edebilir.

TÜM adaylar alanı ne olursa olsun, programın aldığı aynı puan türüne göre yerleştirilecek. Örneğin; bir fen öğrencisi mühendislik tercihlerine SAY-2 puan türüne göre yerleşirken, ortak alanı olan, puanı düşmeden yerleşebileceği işletme ya da iktisat bölümüne EA-2 puanı ile yerleşecek.

PUAN hesaplamalarında kullanılan veriler, puan türlerindeki değişikliğe, testlerin ortalama ve standart sapmalarına göre değişebilir. Bu nedenle bu yılın puanları geçen yılla örtüşmeyebilir. Sıralama ve puan türü değişen bölümlere dikkat etmelisiniz.

SEÇİLEN bölümün kontenjanının artmış olması, taban puanını değiştirir. 'Keşke x bölümünü yazsaydım, puanım yetecekmiş' dememek için, başarı sırası sizden daha yukarıda görünen bölümlere de tercih listenizde yer verin.

Eğitim Haberleri