Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, çocukluk döneminde yeterli kalsiyum tüketilmesinin kemik yoğunluğuna yapılacak en iyi yatırım olduğunu söyledi.
TOTBİD tarafından düzenlenen 22'nci Ulusal Türk Optopedi ve Travmatoloji Kongresi, Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı turizm beldesi Belek'te başladı. 5 Kasım'a kadar sürecek kongrenin tanıtımı için basın toplantısı düzenleyen TOTBİD Başkanı Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, 'fast food' alışkanlığının çocuk yaşlarda osteoperoz (kemik erimesi) riskini artırdığını kaydederek, 12- 13 yaşlarındaki çocuklarda bu hastalığın görüldüğünü söyledi.
Beslenme ile yemek yemenin ayrı olaylar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Doral, çocuğun örgütlenmiş bir şekilde beslenmesi gerektiğine işaret etti. Çocukluk döneminde yeterli kalsiyum tüketilmesinin kemik yoğunluğuna yapılacak en iyi yatırım olacağına dikkati çeken Doral, kalsiyum içeren süt, peynir, yoğurt ile karbonhidrat içeren besin maddelerinin çocuklar için önemli olduğunu anlattı.
Fast food ürünlerinin sindirimi çabuk olduğu ve öğün dışı yenildiğini ve metabolizma tarafından ne yapılacağı belli olmadığını kaydeden Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, "Kemikte kalsiyum azaldığı sürece osteoporoz çocukluk döneminde başlayabilir" dedi.
6- 19 yaşları arasında günlük kalsiyum ihtiyacının ciddi bir yüzdesinin kahvaltıda alındığını kaydeden Prof. Dr. Doral, erişkin kız ve erkeklerin kahvaltıyı geçiştirdiğini söyledi.
Öğle yemeklerinde süt olmamasının çocukların kalsiyum alınımını ters etkileyeceğine dikkati çeken Prof. Dr. Doral, "5- 17 yaş arasındaki çocuklarda sadece öğlen vakti süt içilmesi ile günlük kalsiyum ihtiyacının karşılandığı bir gerçektir" dedi.