'İsrail, aptal ve sorumsuz liderlerin yönettiği ülkelerden'
Cockburn Mavi Marmara gemisinde yaşananların fiyasko olduğunu söylüyor, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 1997'de de aynı görevdeyken, Mossad'a Hamas lideri Halid Meşal'i Amman'da suikastle öldürmeye çalışma izni verdiğini belirtiyor.
O dönem iki Mossad ajanının yakalandığını, Ürdün Kralı Hüseyin'in Netanyahu'yu, Meşal'in kulağına enjekte edilen zehirin panzehirini vermeye ve Filistinli mahkumları serbest bırakmaya zorladığını hatırlatıyor yazar.
Cockburn'e göre İsrail, İzak Rabin'in 1995'te suikast sonucu öldürülmesinden bu yana, dünyanın en aptal ve sorumsuz liderlerince yönetilen ülkelerden biri.
Yazar İsrail'in askeri yeteneklerinin övülmesine karşın bu ülkenin en son 37 sene önce savaş kazandığını, 1982'de Lübnan'ı işgal ettikten 18 yıl sonra bu ülkeden çekildiğini ve son 10 yılda gerçekleştirdiği tüm askeri operasyonların da başarısız olduğunu söylüyor.
'Türkiye etkinliğini geç artırdı'
Patrick Cockburn, köşesinde bir bölümü de, Türkiye'nin Orta Doğu'da bölgesel bir güç olma yolunda katettiği ilerlemeye ayırmış.
Cockburn, Türkiye'nin İran dahil tüm komşularından daha güçlü olduğunu, şaşırtıcı şeyin bölgede etkinliğini bu kadar geç artırması olduğu kanısında.
Yazara göre yine de Türkiye'de, ılımlı İslamcı ama demokratik AKP'yle laik ve otoriter muhalifleri arasındaki mücadele kızışıyor.
"Tıpkı ülkenin güneydoğusunda Kürt gerillarla, merkezi hükümet arasındaki mücadelenin kızıştığı gibi" demiş yazar.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmak istemesinin temel nedeninin ise ekonomik değil siyasi olduğunu da söyleyen Patrick Cockburn, yazısını şöyle noktalamış:
"Avrupa Birliği üyeliği peşinde koşmak hep yakın geçmişteki askeri darbelerin, işkencenin, keyfi gözaltıların medyanın sansürlenmesinin güçlü bir panzehiri olmuştur. Eğer Türkiye'nin birliğe üyelik başvurusunun sonunda başarısızlıkla sonuçlandığı duyurulursa, tüm bu
'İsrail, Türkiye'yle ilişkileri üç yılda paramparça etti'
Guardian'ın başyazısının başlığı ise "Gıcırdanmış dişler üzerindeki gülümsemeler".
Gazetenin, önceki gün Beyaz Saray'daki görüşmeleri sonrası ortak bir açıklama yapan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun vücut dilleriyle ilgili yorumu bu.
Guardian başyazısında Obama-Netanyahu görüşmesine geçmeden önce, İsrail'in Türkiye'yle özenle geliştirdiği ilişkileri üç yılda paramparça ettiğini belirtiyor.
Daha sonra ise "Obama egemen bir Filistin Devleti'nden söz etti, Netanyahu böyle bir şeye atıf yapmadı" denilen başyazı, şu cümlelerle noktalanmış:
"Eğer Sayın Netanyahu, Washington'daki konukevinde, koalisyonunu tehdit eden tavizleri vermemek için havanda su dövüyorsa, başarısı kısa süreli olacaktır. Netanyahu, tercihin, milliyetçi devleti genişletmeyi sürdürmekle bunu durdurmak ya da 1967 sınırına yaklaştırmak arasında olduğunu kavrayana dek, savaşın egemen olduğunun dışında bir gelecek yoktur.".
BBC