Elektrikte tüketicilerin şikayetleri bitmek bilmiyor. Bazı elektrik dağıtım firmaları, açma-kapama bedeli ve gecikme faizi alabilmek için yeni yollara başvuruyor. Elektrikte bir aylık kullanım karşılığı fatura gönderilmesi gerekirken, bazı dağıtım şirketlerinin 20 günlük tüketimi faturaladığı ortaya çıktı.
Bu şekilde vatandaşlara hem 2 ayda 3 fatura ödetiliyor, hem de ay başında maaş alan vatandaşlar zora sokularak, gecikme faizi ve açma-kapama bedeli ödemek zorunda bırakılıyor.
Vatandaş faturasını zamanında ödemediği için 50 liraya varan açmakapama bedeli ile faturasının faizini ödemek durumunda kalıyor. Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, bir aylık tüketim faturalanarak aboneye 10 gün sonra ödemesi için tebliğ edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Dolayısıyla bir aydan önce tüketim miktarı fatura edilemez. Ayrıca mevzuat, son ödeme tarihi geçtiği halde ödenmeyen faturaların aboneye son ödeme tarihinden sonra 5 gün içinde kesme ihbarının yapılmasını ve 10 gün içinde ödenmesi hususunda bildirimde bulunulmasını belirtmekte. Ancak bu hususlarda da hukuksuzluk yapılıyor."
'GİZLİ ZAMLAR BİTMELİ'
Bazı şirketlerin gün kısaltmalı faturalama uygulamasıyla, tüketicilerin haksız ve hukuksuz olarak mağdur edildiğini iddia eden İmrek, tüketicilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. İmrek, şu değerlendirmede bulundu: "Tüketicinin temel ihtiyacı olan elektrik, vatandaş için gün geçtikçe pahalı bir ihtiyaç haline gelmekle kalmamış, yapılan gizli zamlarla faturalar kabararak kayıp-kaçak bedeli ve diğer haksız ücretlendirmeler ile tüketici mağdur edilmektedir. Derhal bu hukuksuzluğa bir son verilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.
VATANDAŞ MAĞDUR
Öte yandan kimi doğalgaz dağıtım firmaları da, faturaların son ödeme tarihini ay sonu olarak gönderiyor. Yine burada da ay başında ya da 15'inde maaş alan tüketici sıkıntıya sokuluyor. Tüketicinin ödemeyi aksatması için adeta zemin hazırlanıyor. (Takvim)