Ekmeğe zam geliyor

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "10 Ocak Pazar günü ekmek çıkarmama'' yönündeki eylem kararının uygulanmaması için harekete geçtikleri söyledi. Ekmeğe zam yolda.

Balcı, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, fırıncı esnafının belediyelere ait halk ekmek fabrikaları nedeniyle ciddi sıkıntı yaşadığını, ancak bundan dolayı halkın mağdur edilmesinin, tüketicinin ekmeksiz bırakılmasının söz konusu olamayacağını söyledi. Fırıncı esnafının bu konudaki sıkıntısını Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na ilettiklerini ve hem fırıncı esnafının hem de halkın mağdur olmaması için bir çözüm yolu önerdiklerini belirten Balcı, şu bilgiyi verdi:

''Belediyelerin halka ucuz ekmek sağlamasına karşı değiliz. Ama bunun için belediyelerin ekmek üretmesine gerek yok. Belediyeler, sahip oldukları ekmek fabrikalarını fırıncıların ortak olduğu şirketlere devretsin. Üretimi biz yapalım, dağıtımını da biz gerçekleştirelim. Belediye üretim ve bu satışları, dağıtımı kontrol etsin. Bunun örneği Sakarya'da uygulanıyor. Belediye fırınını kapattı, biz ekmeği üretip, belediyenin istediği fiyattan halka satıyoruz. Böylece, halk ucuz ekmek için kuyruğa girmiyor, istediği zaman ekmeği alıyor. Fırıncı esnafı da mağdur olmuyor. Bu konuyu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na da ilettik.''

İstanbul'da da fırıncı esnafının belediyenin ekmek üretmesi nedeniyle uğradıkları zararı protesto etmek için Pazar günü ekmek çıkarmama kararı aldıklarını, ancak federasyon olarak yaptıkları değerlendirmede bunu uygun bulmadıklarını ve eylemin uygulanmaması yönünde genelge yayımladıklarını anlatan Balcı, ''Bu genelgeye uymak durumundalar. Aksi takdirde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gereken denetimi yapar. Halkın ekmeksiz bırakılması söz konusu olamaz'' dedi.

Balcı, belediyelerin, ekmeği fırıncılara ürettirip halkın ucuz ekmek almasını sağlayabileceğini belirtirken, dar gelirli halkın su faturalarına düşük tarife uygulanması veya gecikme zammı uygulanmaması halinde, belediyelerin halka daha fazla katkı sağlamış olacağını öne sürdü.

Halen TBMM'de bulunan Ticaret Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarının fırıncı esnafının sorununu da çözmesini beklediklerini açıklayan Halil İbrahim Balcı, ''Tasarının 50. maddesinde, bir ürünün maliyetinin altında satılmaması'' öngörülüyor. O zaman halk ekmek fabrikaları maliyetin altında satış yapamayacak. Esnaf haksız rekabete uğramayacak'' dedi.

Balcı, soru üzerine, İstanbul'da belediyenin günde 1,7 milyon adet ekmek ürettiğini, bunun da İstanbul'un günlük ekmek tüketiminin yüzde 10-15'i anlamına geldiğini kaydetti.

-EKMEK FİYATLARINDA YIL İÇİNDE DÜZENLEME YAPILACAK

Ekmek fiyatlarına 2008 yılı Şubat ayından beri zam yapılmadığını, ancak son dönemlerde akaryakıta yüzde 10-15 yapıldığını, işçilik maliyetlerinin arttığını anlatan Balcı, şöyle konuştu:

''Ekmekte yaklaşık 3 yıldır fiyat ayarlaması yapılmadı. Ama bu sürede maliyetler arttı. Daha önce maliyetlerin bu yıl Ocak'ta yeniden gözden geçirileceğini söylemiştim. Bu yanlış anlaşıldı. Ekmeğe Ocak ve Şubat'da zam yok. Ama ondan sonra maliyetleri değerlendireceğiz. Ekmekte bu yıl içinde yüzde 10-15 fiyat ayarlaması olabilir, ama zamanı şimdi belli değil.''

Balcı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ekmek satış yerlerinin yeniden düzenlenmesi konusunda bir çalışma yaptığını, bu konudaki federasyonun görüşlerini bakanlığa ilettiklerini, düzenlemenin gelecek hafta içinde taslak haline gelmesini beklediklerini belirtirken, bundan sonra bakkal, market ve fırınlar dışında ekmek satılmasını istemediklerini söyledi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun verilerine göre, Türkiye'de 300 gramlık standart ekmekten günde 82 milyon adet üretiliyor. Bunun 77,34 milyonunun tüketildiği, 4,66 milyonunun israf edildiği tahmin ediliyor. Ekmeğin 2,44 milyonunun üretim yerlerinde satılmadan israf edildiği belirtiliyor.

Hesaplamalara göre, vatandaşın cebinden günde ekmek almak için 58 milyon lira para çıkıyor. Her hane günde ortalama 4,76 ekmek alıyor.
 

Ekonomi Haberleri