DGUV uzmanlarından Rolf Manz, stresle başa çıkmanın motivasyona bağlı olduğunu söyledi. Aşırı olmayan stresin beraberinde motivasyonu da getirebileceğini kaydeden psikolog, çok yoğun bir şekilde yaşanan stresin ise sağlığı olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Meslek eğitimine başlamak, kendi geleceğini kuran gençler için önemli bir adım olsa da, birçok fiziksel ve psikolojik problemleri de beraberinde getirebiliyor. Eğitmenlerin baskısı da eklenince hayal edilen meslek kâbusa da dönüşebiliyor. Alman Kaza Sigortası'na (DGUV) göre bu şekilde strese giren öğrenciler, uykusuzluk, konsantrasyon bozukluluğu, agresiflik ve huzursuzluk duygusundan muzdarip hale geliyor. Stres ayrıca, bedensel rahatsızlıklılara ve kronik mide rahatsızlığına yol açabiliyor.
İş ve Sağlık Enstitüsü'nden Dirk Windemuth ise, meslek eğitiminin başında sorun yaşayan öğrencilerin önce amirleri veya personel ve işletme şefi ile görüşmesini tavsiye ediyor. Windemuth, yeni görevlerle ilgili problemlerin ya da zorlukların aynı eğitimi alan arkadaşlar ve öğretmenlerin yardımını alarak çözülebileceğini, baskı söz konusu olduğunda da yine şef ile görüşmenin yararlı olacağını belirtiyor. Baskı uygulayan kişi şef olduğu durumlarda ise bağımsız bir danışma kurulunun şefiyle görüşülmesi tavsiye ediliyor.
Windemuth baskıya örnek olarak sürekli eziyet verme, sataşma, hakaret etme ve sınırlandırmayı örnek gösterdi. İşyerinde baskının şiddetin bir türü olduğuna dikkat çeken uzman, yapılan anket sonuçlarına göre saldırganlığa kadar varan baskıların nadir olmadığını kaydediyor. Bu tür şiddete maruz kalan meslek eğitimi gören öğrencilerin susmaması gerektiğini belirten Windemuth, şikâyetlerin gerekli mercilere iletilmesi gerektiğini ifade ediyor. Windemuth, iş güvenliği ve sağlığı ilgilendiren konulardaki olumsuzlukları güvenlik ya da iş güvenliği sorumlusuna iletmek gerektiğini ekliyor.
Dünya Bülteni