Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İsrail ve Rumlar tarafından Akdeniz'de çıkarılacak doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması planına siyasi özür şartı getirdi. "Mavi Marmara konusu bu hale gelmeseydi bölgede yürütülebilecek çok fazla ortak proje vardı. Bu da bu projelerin ilk sıralarında yer alırdı" diyen Yıldız, SABAH'ın bugüne kadar gündeme getirdiği konuyu teyit etti: "Bölgedeki en verimli yol Türkiye. Alternatifler zorlama olur. Enerji, barışın tahrik unsuru olmalı."
PETFORM Petrol Arama ve Üretim Konferansı'na katılmak için Antalya'ya giden Bakan Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin İsrail ile birlikte Akdeniz'de yaptığı doğalgaz aramalarını değerlendirdi. Yıldız, Rumlar ile TPAO'nun ruhsat alanlarının çakışması konusuna değinerek, "Enerji, barışı tetikleyen ve tahrik eden bir yapıda olmalı. Bu tür bir konunun ülkeler arasında savaşı körükleyen tahrik unsuru olduğuna inanmıyorum" dedi.Yıldız, Şu anda Akdeniz'de çıkarılacak gazın taşınması konusunda bütün fizibilite raporlarının Türkiye coğrafyasını gösterdiğinin altını çizdi. "Mavi Marmara konusu bu hale gelmeseydi bu doğru bir iş olurdu. Ama bu doğalgaz, 9 canımızın kaybını taşıyabilecek durumda değil" diyen Yıldız, bu konuda bir teklif gelirse, öncelikle siyasi zemini sağlamlaştırmak gerekeceğini vurguladı. '
SONDAJ GEMİSİ de ALIRIZ'
Akdeniz'de araştırma yapan Piri Reis gemisine haksızlık yapıldığını da dile getiren Taner Yıldız, "Gemi iki boyutlu sismik aramalar için işlevini tamamladı. Üç boyutlu sismik arama yapmasını isterseniz yanlış istekte bulunmuş olursunuz. Üç boyutlu sismik arama yapacak gemiyi sipariş ettik. Derin denizlerde aramaya devam edeceğimiz için bu işe niyetlendik. Yeni geminin savunma sanayi müsteşarlığınca ihalesi yapıldı ve siparişi verildi. 2014'te teslim alacağız" şeklinde konuştu.
TPAO'nun da gemi talebi olduğunu belirten Yıldız, bunun için Kalkınma Bakanlığı'na başvurduklarını söyleyerek, "Bu alanda daha fazla iş yapmamız lazım. Petrol bulursak sondaj gemisi de alırız" dedi. "Kuzey Irak'ı düşünüyoruz" Kuzey Irak'la ilgili yeni planları yaptıklarını da belirten Yıldız, Venezuela ve Kolombiya'da bile anlaşmalar gündemdeyken Türkiye'nin yanıbaşındaki ülkeleri gözardı edemeyeceğine dikkat çekti. Enerji Bakanı Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Merkezi hükümet ile olan nezaket çerçevesinde özel ve yarı özel şirketler bunu yapabilir. Kuzey Irak'ta bu konuya kayıtsız kalmak söz konusu değil. Irak-Türkiye arasında doğalgaz boru hattı kurulması gündeme gelebir. Ayrıca Libya'daki işleri de geliştirmek ve yeni sahalar almak istiyoruz."
"Çılgın Mehmet'ler süreci duraklattı"
Taner Yıldız iptal edilen elektrik dağıtım özelleştirmeleriyle ilgili olarak da medyada "Çılgın Mehmetler" olarak adlandırılan Mehmet Kazancı ve Mehmet Karamehmet'i kastederek, yakılan ilk teminatla planların duraksamaya uğradığını söyledi. "Onlar 3 verdi de biz 5 mi istedik?" diyen Yıldız, elektrik dağıtımında yeniden ihaleye çıkacağını belirtti. Yıldız, "Bu süreçte çıkardığımız dersler var. İhale ile devir arasındaki sürenin bu kadar uzun kalmasını doğru bulmuyorum. Rekabet Kurulu süreci gibi tamamlanması gereken kısımlar eksik. Teminatlar daha yüksek tutulabilir" dedi. (SABAH)