İSTANBUL (AA) - "Edebiyat Müzesine Önsöz" adlı sergi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıldı.
Sergide usta edebiyatçılar Turgut Uyar, Edip Cansever ve Behçet Necatigil'in de aralarında olduğu yazarların eşyası, mektupları ve imzalı kitapları edebiyat ve sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Türkiye'de bugüne kadar bir edebiyat müzesi açılmadığını, Türk edebiyatının ve Türkçenin de böyle bir müzeyi hak ettiğini söyledi.
Elçi, bir edebiyat müzesi kurmayı uzun zamandır hayal ettiğini belirterek, "İnsanlara bağışladıkları eşyayı kendileri gibi koruyacağımızın güvenini veriyoruz. Amacım bunları biraz daha büyütmek, genişletmek ama ben eşya toplayıcısı değil, bilgi ve belge toplayıcısıyım. Onlar arasında zincir kurucusuyum. Bu müzede edebiyat tarihi olacak, yazarın kendisi olacak, eşyası olacak..." dedi.
Dijital tabanlı bir müze tasavvur ettiğini dile getiren Elçi, müzeye gelenlerin edebiyat tarihindeki o soyut bilgilerini somutlaştıracak belgeleri görüp inceleme fırsatı bulacaklarını belirtti.
Prof. Dr. Handan Elçi, edebiyat müzesiyle interaktif deneyim yaşatmak istediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Diyelim ki kronolojide bir yazarın hayatını okudunuz. Romanının filme çevrildiğini gördünüz. Hemen yan tarafta o filmi seyredebileceksiniz. Yazarın biyografisinde bir tartışma geçiyor. Bu tartışmanın bütün bilgi belgelerine hemen ulaşıp okuyabileceksiniz. İkinci Yeni edebiyat akımında sevdiğiniz şiirlerden kendi antolojinizi yapıp çıktısını alabileceksiniz. Yani müzecilikte esas hedef, evrakı konuşturmak, birbirine bağlamak ve okurun katılımını sağlamaktır."
- "Edebiyatseverlerin ilgisini görünce mutlu oldum"
Cevdet Kudret Haksal'ın kızı Ayşe Kudret de babasının eşyasını MSGSÜ'ye bağışlamaktan dolayı memnun olduğunu ifade ederek, "MSGSÜ, köklü geçmişi olan bir müessese. Rektör Handan İnci Hanım'ın yaptığı her işte ne kadar başarılı olduğunu ve ne kadar çalışkan olduğunu bildiğim için bu müze girişimine destek olmak istedim." diye konuştu.
Kudret, "Edebiyat Müzesine Önsöz" sergisinin edebiyat müzesi kurmak için güzel bir adım olduğunu vurgulayarak, edebiyatseverlerin ilgisini görünce mutlu olduğunu sözlerine ekledi.
Edip Cansever'in oğlu Ömer Cansever de babasının kütüphanesini MSGSÜ'ye bağışladığını belirterek, "Daha önce beraber kütüphane yaptık. Handan Hanım, İkinci Yeni şairlerinin hepsinin kitaplarının olduğu bir kütüphane hayal ediyordu. Bugünkü sergi çok daha büyük bir hedefin ilk adımı sayılabilir." dedi.
Yazarların eşyası ve evrakının yaşam biçimleri hakkında önemli bilgiler verdiğine dikkati çeken Cansever, "Burası bir adım oldu ama bunları elektronik ortamda da sergileyeceğiz. İnsanlar burada babamın eşyalarını merakla inceliyorlar. Gerçekten tanımlaması çok zor duygular hissediyorum. Çocukluğumu, gençliğimi hissediyorum. Değerli edebiyatçılarımızın isimlerinin yaşatılması güzel bir şey." değerlendirmesini yaptı.
Aynı zamanda sergi açılışı öncesinde İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Konferans Salonu'nda Masumiyet Müzesi Müdürü İdil Deniz Ergün, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi Mimarı Kevser Nihan Arapoğlu ve Aşiyan Müzesi Müdürü Ata Yersu'nun konuşmacı olduğu "İstanbul'un Edebiyat Müzeleri Paneli" düzenlendi.