Tekirdağ uçağının inişe geçmek üzereyken Vorteks'e (anafor) girerek düşmesine neden olan Schiphol Havaalanı Kulesi, 'Can kaybı yaşanan kazalarda kule kayıtları hemen açıklanmalı' şartına rağmen sessizliğini koruyor. Hollanda Güvenlik Komisyonu sözcüsü Fred Sanders, konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, 'Kule, Tekirdağ uçağına Boeing 757'den 2 dakika sonra iniş gerçekleşebilir çağrısı yapmış olabilir mi?' sorusunu ise cevapsız bıraktı. Yeni Şafak'ın gündeme getirdiği Tekirdağ'ın başka bir uçağın yarattığı türbülans nedeniyle düşmüş olabileceği iddiası, dün Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) tarafından da desteklendi. TALPA, “Tekirdağ uçağınının önünden piste hangi uçak kaç dakika önce indi” diye sordu
Amsterdam'da inişe geçmek üzereyken Vorteks'e girerek düşen THY uçağını hatalı yönlendiren Kule, “Can kaybı yaşanan kazalarda kule kayıtları hemen açıklanmalı' şartına rağmen sessizliğini koruyor. Kazayla ilgili soruşturmayı yürüten Hollanda Güvenlik Komisyonu sözcüsü Fred Sanders, soruşturmanın devam ettiğini, açıklama yapamayacaklarını söyledi. Pilotlar ile hava trafik kontrol arasında geçen konuşmayı basına açıklayan kuruluş, Kule ile yaşanan diyaloğu halen gizli tutuyor.
HATA YAPILDI
Kaza günü rüzgarın sakin, tok bir hava olduğuna dikkat çeken Altunbulak, “Öndeki büyük uçağın kalkışı sırasında hava akımını bozması kuvvetle muhtemel. Kalkışla iniş arasındaki mesafenin 2 dakika olması arkadaki uçağı anormale sokar. Kule ve Trafik Kontrol noktası bu durumu ayarlamalıydı. Bizim uçağımız küçük bir uçak diğeri büyük gövdeli uçak. Hata yapıldı. Bu da şurdan anlaşılıyor. Hata yaptıkları gibi trafiği kesiyorlar. Çünkü kazayı da gözle görüyorlar. Kuleyle kaza noktası arası 3.5 kilometre. O günkü görüş mesafesi 4.5 kilometre. Böylece kazayı kuledekiler çıplak gözle gördüler. Böylece bütün uçakları pas geçirdiler. Görmeseler 'Türk air-port nerde' diye konuşmalar olurdu' dedi.
MOTORUN DURMASI ZOR
THY'nin eski kaptan pilotlarından Mustafa Kolko da, vorteks etkisinin uçağın düşmesine neden olabilecek en büyük faktör olduğuna dikkat çekti. Kolko vorteks ve waketurbulance'ın çok ciddi olarak uçakları etkilediğini belirterek şöyle konuştu: “Bu kazada görünüyor ki uçağın hızı olması gerekenden çok düşük ve bu seviyeye de aniden gelmiş. Uçak havada tutunamamış. Buna en büyük neden öndeki uçağın oluşturduğu girdap olabilir. Bu uçağın motorlarının ikisinin birden durması ise neredeyse imkansız, sistem otomatik ateşler. Yolcular da pilotun motorlara gaz verdiğini söylüyor. Demek ki motorlar durmamış. ”
TALPA DA AÇIKLADI
Türkiye Havayolları Pilotları Derneği de (TALPA) Tekirdağ uçağının, başka bir uçağın yarattığı türbülans nedeniyle düşmüş olabileceğini, Hollandalı yetkililerin üzerinde durduğu motor arızasının ani irtifa kaybına neden olamayacağını açıkladı. Dernek, Yeni Şafak'ın dün duyurduğu, Kulenin 4 dakikalık zaman standardına uymaması nedeniyle uçağın vortekse girip düştüğü iddiasını doğruladı. TALPA, Hollandalı yetkilelirin üzerinde durdukları 'motor arızası' ihtimalini ise kabul etmedi