Dünya'yla İlgili Yeni Bir İddia Daha

Prof. Haluk Çetin ve Fügen Özkırım, Dünya’nın tek değil, çift çekirdekli olabileceğini öne sürdü.

ABD basınına göre, yeni kuram, gezegenimizin nasıl sıcak kaldığını ve tektonik plakaların hareketini daha iyi açıklayabilir.

ABD’nin Kentucy eyaletindeki Murray State Universitesi’nde görev yapan iki Türk bilim insanı Prof. Haluk Çetin ve Fügen Özkırım, Dünya’ya 4.45 milyar yıl önce çarptığı ve kalkan tozla Ay’ın da oluşumuna neden olduğu kabul edilen Mars büyüklüğündeki gök cisminden yola çıktı.

Kuramlarını San Francisco’da geçen ay yapılan Amerikan Jeoloji Birliği toplantısında sunan Türk uzmanlara göre, bu gök cisminin çekirdeği, çarpışma sırasında kaybolmayıp Dünya’nın merkezine gömüldü. Şimdi iki çekirdek, ya yapışık olarak ya da birbirlerine çok yakın bir pozisyonda Dünya’nın merkezinde yer alıyor. Çekirdekler, birbirine zıt yönlerde dönüyorlar.

Discovery News’a konuşan Prof. Çetin, "Elimizde henüz somut bir kanıt yok. İkinci çekirdeğin varlığından yüzde yüz emin olduğumuzu söylemiyoruz" dedi. Buna karşın, yeni varsayım, depremleri yaratan tektonik plakalardaki hareketleri ve gezegenin hesaplanandan daha yavaş soğumasını açıklıyor. Geçen yıl yayınlanan bir araştırma da, sismik dalgaların demir çekirdek üstündeki yayılımına göre çekirdeğin iki farklı bölgeden oluştuğunu kanıtlamıştı.

Prof. Çetin, "Varsayımımız doğruysa, bildiğimiz tüm Dünya modelleri değişecek" dedi. Diğer bilim insanları, elde yeterince delil olmadığını belirterek, "çift çekirdek" fikrine mesafeli yaklaşıyorlar. Dünya çekirdeği üzerinde deneysel araştırmalar yapmak fiziksel nedenlerle çok zor olduğu için, kimin haklı olduğunu delillerle ispatlamak zaman alacak.

Teknoloji Haberleri