Konsensus’un araştırmasına göre 15 yaş üstünde herhangi bir futbol takımını tuttuğunu söyleyenlerin oranı son 7 yılda yüzde 9 azaldı. Dört büyüklere gönül verenlerin ilk tercihi AK Parti olurken, “Takım tutmuyorum” diyenlerin yaklaşık yüzde 49’u da AK Partili.
Konsensus’un 2002’de 15 yaş üstü katılımcılarla gerçekleştirdiği taraftar anketi ile Kasım-2009 çalışması karşılaştırıldığında Türkiye’de taraftarlık olgusunun yedi yılda yüzde 9 oranında azaldığı ortaya çıktı. Takımtutmayanların da dahil edildiği sonuçlara bakıldığında son yedi yılda yaşanan nüfus artışına rağmen, herhangi bir futbol takımı tutmadığını söyleyenlerin sayısı 7milyona yakın yükseldi.
TRABZONLULAR AK PARTİLİ
2002 yılında her dört kişiden üçü bir takımtuttuğunu söylerken bu oran, 2009’da yüzde 75’lerden yüzde 65’lere geriledi. Konsensus’un araştırma sonuçlarına göre Trabzonspor ile birlikte dört büyük kulübün taraftarları da AK Parti’yi siyasi tercihlerinde ilk sıraya koyuyor. Ancak çalışmada çok önemli bir veri daha dikkat çekiyor. “Herhangi bir takımı tutmuyorum” diyenlerin yüzde 49’a yakın bir kesimi AK Parti’yi siyasi olarak kendisine yakın hissediyor. Bir başka ifadeyle takımtutmayan her iki katılımcıdan biri AK Partili ya da sempatizanı.
EN SIKI TAKİPÇİ TRABZONLU
Futbolseverlerin gönül verdikleri takımlara ne kadar ilgi gösterdiğini yansıtan Konsensus anketine göre ise takımını televizyondan ya damaçına giderek takip eden taraftarlar arasında ilk sırayı Trabzonsporlular alıyor.
Trabzonspor taraftarlarının yüzde 37’si takımını takip ediyor. Trabzon taraftarının ardından ise “Diğer” başlığı altında başka Anadolu kulüplerine gönül veren futbolseverler yüzde 32.6 ile ikinci sırada yer alıyor. Üç büyükler
arasında ise takımını en fazla takip eden taraftar, Beşiktaşlılar.
Prof. Dr. Fuat KEYMAN / Siyaset Bilimci
"SONUÇLAR TÜRKİYE'DEKİ SİYASETLE PARALEL"
Türkiye’de 2001 krizinde nasıl bankalar çöktüyse, bugün de benzer bir durumu futbolda görüyorsunuz. Futbolda bütün referanslar kapalı kapılar ardında gerçekleşiyor, şike söylemleri ve benzer olumsuzlukların artması futbol seyircisinin de kopmasını gündeme getiriyor. Türkiye’de son dönemlerde bir futbol takımını tutmayan insan sayısı artıyorsa ve bir siyasi partiye oy veren insanlarla, takım tutmayanlar arasında bir bağıntı kurarsak, esasında bu AK
Parti’nin Türkiye’deki varlığının farklı bir toplumsallaşmaya tekabül ettiğini göstermektedir. Buradan şunu söyleyebiliriz, AK Parti 1945’te Türkiye’nin çok partili hayata geçmesiyle ortaya çıkan DP ve ANAP geleneğinin bir devamı değil, Türkiye’nin çevresinden yani Anadolu’dan çıkan Anadolu coğrafyasını simgeleyen farklı bir toplumsallaşmayı ve bu toplumsallaşmanın siyasallaşmasını temsil etmektedir.
(Habertürk)