Abartıldığı ortaya çıkan domuz gribi ilaç şirketlerini ihya etti. İsviçreli Roche, bu gribe iyi geldiği iddia edilen ilacı Tamiflu’dan geçen yıl 2.9 milyar dolar kazandı
Dünyada yarattığı panikle geçen yıla damgasını vuran domuz gribinde salgın korkusu Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarıyla son buldu. İlaç şirketleri tarafından abartıldığı öne sürülen salgının ardından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke ellerindeki stokları ne yapacaklarını düşünmeye başladı. İlaç şirketleri ise elde ettikleri kârlarla gribin en şanslıları oldu. Salgın döneminde “Tamiflu” adlı ilacıyla öne çıkan Roche, sadece bu ilaçtan 2009 yılında 2.9 milyar dolar kazandığını açıkladı. Şirket 2008 yılına göre Tamiflu satışlarını % 435 artırdı. Roche CEO’su Severin Schwan, Tamiflu hariç tutulduğunda ilaç birimi satışlarının temel ilaçlara olan talebe bağlı olarak % 4 yükseldiğini söyledi.
2009 yılı değerlendirme toplantısında konuşan Schwan, pazardaki ortalama büyümenin % 6 olduğu bir yılda Roche’un % 11’lik büyümeyi yakaladığını belirtti. Şirketin 2009 yılı toplam gelirleri 45.8 milyar dolara ulaştı. Türkiye pazarına bakıldığında Roche’un cirosu % 3.1 büyümeyle 472 milyon TL’ oldu.
2010’da hedef küçülttü
Domuz gribinin hızlı yayılmasına bağlı olarak Tamiflu satışlarının 2.9 milyar dolara çıktığının altını çizen Schwan, şöyle devam etti: “Tamiflu’nun üretim kapasitesini çok arttırdık. Yanlızca 2009 yılında hükümetlere ve ulusal boyuttaki şirketlerimize 150 milyon kişinin tedavisine yetecek miktarda, 1.5 milyar doz karşılığı Tamiflu tedarik ettik. Tamiflu’nun toplam ilaç satışlarımızdaki payı % 7 oldu.” Roche CEO’su Schwan, 2010 yılında tek haneli büyüme beklediklerini, Tamiflu satışlarının ise 2010’da üçte bir oranında azalmasını öngördüklerini açıkladı.
Roche CEO‘su: Biz indirimli sattık
Schwan, Dünya Sağlık Örgütü’nün ilaca talebin arttığı salgın dönemiyle ilgili olarak ‘ilaç şirketlerinin baskısıyla panik yaratıldı’ açıklaması hakkında şunları söyledi: “Biz 1.2 milyar doz Tamiflu’yu 2009’da hükümetlere indirimli fiyattan sattık. Dünya Sağlık örgütü’ne 11 milyon hastanın tedavisine yetecek kadar ilaç bağışladık. Domuz gribi dünya sağlığı için son derece ciddi bir tehdit oluşturdu.
Bugüne kadar domuz gribi sebebiyle 14 binden fazla insan hayatını kaybetti. Şu anda virüs daha hafif seyrediyor. Virüsün ileride nasıl şekil değiştireceğini bilemeyiz. Bu yüzden de devletlerin yapmış olduğu stoklar son derece önemli.”
Onkoloji ilaçlarına yoğun talep var
Mart ayında ABD ‘nin en büyük kanser ilaç üreticisi Genentech ‘in tamamını alan Roche, onkoloji alanında da oldukça iddialı. 2009 yılında onkoloji ilaçlarına yoğun talep olduğunu ifade eden Schwan, grup satışlarının yarısından fazlasını oluşturan onkolojide bu yıl yüzde 8 büyüdüklerini söyledi. Genentech’in araştırma ve geliştirme organizasyonunun grup içinde bağımsız bir birim olarak çalışmaya devam edeceğini ifade eden Schwan şöyle dedi: “Onkoloji ilaç araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizin en önemli odaklarından bir tanesi olmaya devam edecektir. 2009 yılında Roche araştırma ve geliştirmeye yaklaşık olarak 9.2 milyar dolar tutarında yatırım yaptı, ki bu 2008 yılının %12 üzerindedir. Ürün geliştirme, üretim ve dağıtımda Roche ve Genentech faaliyetlerini birleştirmiş olmanın sonucunda verimlilik çalışmalarımızdan belirgin kazançlar elde etmeyi umuyoruz.”
Türkiye domuz gribine 170 milyar lira harcadı
- Domuz gribi, Türkiye’de 600’ün üzerinde dünyada ise 15 bine yakın ölüme yol açtı. Oysa dünyada yüzbinlerce kişinin gripten öleceği söyleniyordu.
-Gribin toplam maliyetinin 4.4 trilyon dolar olduğu belirtiliyor.
-Türkiye hastalıktan korunmak için 43 milyon doz aşı sipariş etti. Bunun 8.4 milyon dozunu teslim aldı. Alınan aşıların 4 milyonunu kullanan Türkiye domuz giribi için 168 milyon lira para harcadı. - Salgının geçmesinin ardından Sağlık Bakanlığı 4 milyon aşıyı hibe etmeye çalışıyor.
- Bakanlık 35 milyon doz aşının da sipariş iptali için ilaç firmalarıyla görüşüyor.
- Türkiye Roche’tan 2009 yılında 15 milyon liralık Tamiflu aldı. 2008’de bu rakam 3.2 milyon TL’ye işaret ediyordu. Açıklanan rakamın içinde hükümete yapılan direkt satışlar yok. Şirket bu konuda bilgi vermedi. Ancak hükümet satışları da eklendiğinde bu rakamın çok daha fazla olduğu söyleniyor.
‘Devletten yatırım sinyali bekliyoruz’
Roche İlaç’ın Operasyondan Sorumlu Başkan Pascal Soriot, Türkiye’nin kendileri için önemli bir pazar olduğunu belirtti. Türkiye’nin E7 projesinin (önümüzdeki 10 yıl içerisinde ilaç sektöründe en büyük gelişmenin görüleceği ülkeler: Türkiye, Rusya, Hindistan, Çin, Brezilya, Meksika, Güney Kore) bir parçası olduğunu hatırlatan Soriot, “Türkiye’de geliştirme alanında çalışmak için yetenekli bir insan gücü mevcut. Ancak bu alandaki yatırımların artması için devletten de doğru sinyallerin gelmesi gerekir. Çünkü bu alanda tüm dünyada büyük bir yarış var. Çin, Rusya gibi ülkeler son derece rekabetçi. Bu kapsamda hükümetlerin inovasyonu desteklemesi çok önemli” dedi.
Türkiye’de ilaç fiyatlarında yaşanan indirimlerle ilgili olarak da Soriot, yanlış bir politika yürütüldüğünü öne sürdü. Soriot şöyle konuştu: “Türkiye’de yapılan değişiklikler bizi üzdü çünkü söz konusu değişiklik ilaçların sağladığı yararlara bağlı olarak herhangi bir farklılaştırma yapılmadan gerçekleşti. Bunun çok doğru bir politika olmadığını düşünmekle birlikte söz konusu kararlara saygılıyız.”