Domuz gribi ekonomik sektör oldu

Dünyada küresel ilaç firmaları, oluşturulan panik ortamını ekonomik kazanca dönüştürüyor...

Dünyada hersene 200 milyon kişinin gripten ölmesine karşın domuz gribi ekonomisi ilaç sanayisinin yüzünü güldürüyor.

Ekonomist Fevzi Öztürk dünyada panik halinde hızla yayılan domuz gribinin, diğer salgın hastalıklarda olduğu gibi devasa bir "panik ekonomisini" de beraberinde getirdiğini yazdı. 

Dünya Bülteni'ni analistlerinden Öztürk uluslararası örgütlerin verilerine göre dünyada her yıl 200 milyona yakın kişinin gripten ölmesine karşın pazar uzmanları tarafından domuz gribi ayrıcalıklı hale getirildiğini belirtti. 

DOMUZ GRİBİNİN MALİYETİ DAHA ÇOK İNSANI ÖLDÜRECEK

Dünya Bankası'nın hazırladığı senaryoya göre domuz gribinin maliyeti ülkelere maliyeti 4.4 trilyon dolar olarak belirtildi. Öztürk, domuz gribine harcanacak rakamları yorumladığında küresel ekonomide üretimin yüzde 12,6 gerilemesi ve 142 milyon insanın ölmesi anlamına geleceğini belirtti.

Çin'de ortaya çıkan SARS gribinin ülkeye 40 milyar dolar zarar verdiğini hatırlatan uzmanlar düşük maliyetlerle durumun kurtarılacağını belirterek, medyanın panik arttırıcı haberlerden kaçınması gerektiği uyarısında bulundu.

TIP UZMANLARI DOMUZ GRİBİNİ DİĞER GRİPLERDEN AYIRMIYOR

Tıp uzmanları bu hastalığın diğer grip türlerinden farkının olmadığını bildirmesine rağmen panik ortamı uzman seslerine karşı insanları sağır yapıyor. Amerikan Federal Sağlık Kurumu'nun raporlarına göre ülkede 5,7 milyon kişi hastalığa yakalanmasına rağmen tamamı kurtulmuş bulunuyor.

 FRANSIZ ŞİRKET KÂRINI İKİ KATINA ÇIKARTMAYI HEDEFLİYOR

Domuz gribi piyasasından en fazla nemalanan Fransız ilaç devi Sanofi-Aventis, 5 yılda kâr oranını ikiye çıkartmayı planlarken sadece ABD'den yılın son üç ayında 500 milyon dolar ciro yapmayı hedefliyor

TÜRKİYE'DE DOMUZ GRİBİ PANİĞİ KOZMETİKÇİLERİN İŞİNE YARADI

Son aylarda Türkiye'de domuz gribinin hızla yayılması jel, çamaşır suyu, doğal bitkiler, maske ve mendil gibi hijyenik ürünlerden oluşan dev bir "grip pazarı" oluşmasına yol açtı. Maske ve dezenfektan satışları üçe katlandı. Bu ürünlerden birçoğunun reklamında ise ana tema "gripten korunmanın yolu" olarak öne çıkıyor. Vakaların artması ile medyada sıkça işlenen hastalık nedeniyle "panik tüketim" sayesinde üretim ve satış rakamları her geçen gün büyüme kaydediyor.

Üretimin yüzde 80'nin merdiven altı yapıldığı tahmin edilen anti bakteriyel jel pazarının 1 milyon liralık büyüklüğe ulaşması pazara yeni üreticilerin girmesine neden oluyor. Islak mendil üreticisi firma sayısının Almanya'da sadece 5 iken, Türkiye'de 88 olması dikkat edilmesi gereken bir durumla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor…

dunyabulteni.net

Dünya Haberleri