Sünnetin, ameliyathane koşullarında, cerrahi prensiplere uyularak, deneyimli bir uzman tarafından yapılması ve işlem sonrasında yara bakımında kurallara uygun davranılması durumunda her yaşta yapılabileceği belirtildi.
Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Cerrahı Prof. Dr. Haluk Güvenç, son yıllarda evde yapılan sünnet işlemlerinde bir azalma görülmesine rağmen kırsal bölgelerde bu uygulamanın hala sürdüğünü ifade ederek, doğru sünnetin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi.
Toplu sünnetlerin de fiziki koşulların sağlanamamasından dolayı önemli sağlık sorunlarına neden olabildiğini dile getiren Güvenç, "Doğru sünnet, cerrahi, asepsi ve antisepsi kurallarına uyularak, cerrahi stabilizasyon koşullarının sağlandığı, deneyimli, eğitimli, gerekirse uzman kişiler tarafından yapılan sünnettir" bilgisini verdi.
Güvenç, bebeklerin, doğumu takiben bir gün sonra sünnet edilebileceğini ancak bebekte doğuştan penis anomalisi var ise ileride sünnet derisi onarımda kullanılabileceğinden yeni doğan sünnetinin uygulanmaması gerektiğine dikkati çekti.
Güvenç, sünnetin hangi yaşta yapılması gerektiğine ilişkin de şunları kaydetti:
"Sünnet, ameliyathane koşullarında, cerrahi prensiplere uyularak, deneyimli bir uzman tarafından yapılır ve işlem sonrası yara bakımı kurallarına uygun davranılırsa her yaşta yapılabilir. Bunun yanı sıra 3 yaş civarında çocuklar kendi cinsiyetlerini ve genital organlarını tanımaya başladıklarından, bu yaşlarda bölge ile ilgili cerrahi girişimlerde daha hassas olacaklardır. Bu dönemde uygun olmayan koşullarda yapılacak bir sünnet girişimi, psikolojik olarak daha fazla etki bırakabilir. Yaşça büyük çocuklarda bile yaşıtlarından duydukları hikayeler nedeniyle, uygun psikolojik hazırlık sağlanamadığı takdirde sünnet travmatik bir girişim olarak hafızada kalabilir."
Samanyolu Haber