Gelirler Kontrolörleri'nin Doğan Grubu'na kestiği 4.8 milyar TL'lik vergi cezası sonrasında İstanbul Vergi Mahkemesi'nde hareketli günler yaşanıyor.
İddialara göre, mali açıdan zorlanan Doğan Grubu, her olasılığı değerlendirerek teminat gösterme süresinin dolacağı 9 Ekim'den önce mahkemeden teminat talebinin yürütmesini durdurma kararı aldırarak ihtiyati hacizden kurtulmaya çalışıyor.
Grup, vergi mahkemesinden yürütmeyi durdurma alamazsa yeterli veya geçerli teminat veremediği gerekçesi ile şirketlerine ve yönetim kurulu üyelerinin malvarlıklarına ihtiyati haciz uygulanacak.
BİLGİSAYARI BY PASS PLANI
Ceza kesilen 4 şirketten (Doğan TV Holding, D Yapım, D Reklam, Alp Görsel) istenen teminatların durdurulması için vergi mahkemesinde açılan dava sürecini grup adına, mali müşavir N.T. ile mali danışman N.G.'nin takip ettiği ileri sürülüyor. Rutin dava açma aşamasında, Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kapsamında, davanın görüleceği mahkeme bilgisayar ortamında otomatik belirleniyor. Ancak Doğan Grubu'nun dosyasını takip ettiği söylenen N.T. ve N.G.'nin objektif işleyen dosya dağıtım sistemini by pass etmek ve davanın istenilen mahkemede açılması için dosya eğer istenilmeyen mahkemeye düşerse başvuruyu geri çektiği, UYAP'a yeniden dava açmak için başvurduğu belirtiliyor. İddiaya göre, davaların ilki 2009/2518 numarasıyla 9. Vergi Mahkemesi'nde, ikincisi 2009/2564 sayı numarasıyla 6. Vergi Mahkemesi'nde açıldı. N.T. ve N.G.'nin "olumlu kararlar veriyor" kanaati ile 6. Vergi Mahkemesi Başkanı'nı etkilemeye çalıştığı ileri sürülüyor. Üçüncü dava ise 2009/2605 sayı numarasıyla 1. Vergi Mahkemesi'nde, dördüncü davanın da 2009/2697 sayı numarasıyla 11. Vergi Mahkemesi'nde açıldığı ifade ediliyor. Açılan ilk dava ile dördüncü dava arasında 179 dosya bulunmasına dikkat çekiliyor. Taktik gereği davalar açılıp geri çekilmeseydi, dava dosya numaraların aralıklı değil birbiri peşi sıra olacağı belirtiliyor.
İNANILMAZ İDDİALAR
İddialara göre, N.T. ve N.G. yürütmeyi durdurma davasının açıldığı 2 Ekim Cuma günü İstanbul Vergi Mahkemesi'nde 8 saat süren görüşmeler yaptı. İkilinin, kesilen cezalara karşı açtığı davaları, hedefledikleri mahkemelere düşürmek için görevli personele 'bayram harçlığı' adı altında ödeme yaptığı da iddialar arasında. Doğan Grubu'nun bugüne kadar açtığı 60 davanın büyük bölümünün aynı mahkemelere düştüğü kaydediliyor. 6. Vergi Mahkemesi ise bu süreçte ön plana çıkartılıyor.