Doğan'dan haciz haberleri için tehdit

Doğan Grubu, vergi borcu ve maliyenin haciz başlattığı haberleri için suç duyurusuyla tehdit etti.

Doğan Grubu, 915 milyon TL'lik vergi borcu için verilen teminatının kabul edilmediği ve haciz başladığına ilişkin haberler hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı.

Gruptan yapılan açıklamada, gösterilen teminatın ceza tutarının yüzde 19 üzerinde olduğu ve halen değerlendirmesinin sürdüğünü belirtilerek, "Şirketimiz iştirakleri, ortakları ve Doğan Grubu'na bağlı diğer şirketler hakkında söz konusu vergi borcu sebebiyle herhangi bir işlem başlatılması hukuken mümkün olmayıp, bunun aksine yanlış ve yanıltıcı mahiyetteki haberlerin, tüm Doğan Grubu Şirketlerinin İMKB'de işlem tahtalarının kapalı kalmasına sebebiyet verdiği anlaşılmaktadır. Bu durum tüm yatırımcılarımızı mağdur etmiştir. İlgili yayın kuruluşları hakkında Sermaye Piyasası Mevzuatı kapsamında suç duyurusunda bulunulacaktır" denildi.

Doğan Yayın Holding'den İMKB'ye gönderilen iki ayrı açıklamada, grubun vergi cezasına ilişkin teminat ve haciz sorunu konusunda değerlendirmede bulunuldu.

Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün konuya ilişkin yürüttüğü çalışmalar kapsamında, şirkete ait ve Merkezi Kayıt Kuruluşu ile Aracı Kurumlar nezdindeki ihraçcı/yatırım hesaplarında bulunan iştirak hisseleri üzerinde "ihtiyati tedbir" uygulanmasına başlandığı belirtilen açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Buna göre; iştiraklerimizden Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. sermayesinin yüzde 66,56'sını, Doğan Gazetecilik A.Ş. sermayesinin yüzde 70,76'sını ve Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. sermayesinin yüzde 44,89'unu temsil eden Şirketimize ait hisselerin bir başka kişiye devri mevcut durum itibariyle kısıtlanmıştır. Ancak söz konusu hisselere ait mali (kar payı) ve yönetimsel (genel kurulda oy kullanma) haklar Şirketimiz tarafından kullanılmaya devam edecektir"

YÖNETİM İÇİN HACİZ YOK

Doğan Grubu'nun tüm şirketleri ve yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri hakkında haciz işlemleri başlatıldığı yönündeki iddiaların doğru olmadığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamakta olup, yalan ve yanıltıcıdır. Vergi Yasalarına göre; bir anonim şirketin vergi borcu nedeniyle, ortaklarının, iştiraklerinin ve bağlı şirketlerinin sorumlu tutulması kesinlikle mümkün bulunmamaktadır. Ancak, bir anonim şirketin vergi borcu nedeniyle haciz edilen kendi mal varlığı, vergi borcunu karşılamaya yetmediği takdirde ve sadece ilgili anonim şirketin yönetim kurulu üyeleri (üst düzey yöneticilerin değil) ile sınırlı kalmak kaydıyla şahsi mal varlıklarına ihtiyati haciz uygulaması yoluna gidilebilir."

TEMİNAT CEZANIN YÜZDE 19 ÜZERİNDE

Doğan TV Holding A.Ş.'nin sermayesinin yüzde 45,40'ını temsil eden hisse senetlerinin Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü'nce 'Haciz Tutanağı' düzenlenmek suretiyle, teslim alındığı vurgulanan açıklamada, teslim edilen bu hisse senetlerinin değerinin, teminata verilen taşınmaz dahil toplam 1 milyar 89 milyon 450 bin TL olduğu, toplam olarak 914 milyon 820 bin 334 TL olarak bildirilen kamu alacağının yüzde 19 fazlasıyla karşılayacak tutarda olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Doğan TV Holding A.Ş. hisse senetlerinin Vergi Dairesi'nce kabul edilmediği iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.
Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ilgili mal varlığı araştırmasını sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, bu araştırma sonunda tespit edilen mal varlıklarının borcu karşılamaya yeterli olduğunun tespiti halinde şirketin yönetim kurulu üyelerinin şahsi mal varlıkları üzerinde işlem yapılmasının söz konusu olmayacağı bildirildi.

İŞLEM TAHTALARININ KAPATILMASINA NEDEN OLDU

Mal varlığı araştırması kapsamında, mevzuat gereğince ilgili tüm kuruluşlara, bankalara ve bugünkü açıklamada belirtildiği gibi Merkezi Kayıt Kuruluşu ile Aracı Kurumlara, kendilerinde kayıtlı bulunan mevcutların bildirilmesinin ve bloke edilmesinin istenildiğinin öğrenildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bunu takiben yapılacak değerleme çalışması sonucunda tespit edilen varlıkların ne kadarının haczi gerektiğinin kararı 6183 sayılı kanunun hükümlerine göre verileceği düşünülmektedir. Şirketimiz iştirakleri, ortakları ve Doğan Grubu'na bağlı diğer şirketler hakkında söz konusu vergi borcu sebebiyle herhangi bir işlem başlatılması hukuken mümkün olmayıp, bunun aksine yanlış ve yanıltıcı mahiyetteki haberlerin, tüm Doğan Grubu Şirketlerinin İMKB'de işlem tahtalarının kapalı kalmasına sebebiyet verdiği anlaşılmaktadır. Bu durum tüm yatırımcılarımızı mağdur etmiştir. Söz konusu yalan ve yanlış içerikteki haberler nedeniyle ilgili yayın kuruluşları hakkında Sermaye Piyasası Mevzuatı kapsamında Sermaye Piyasası Kanunu'nun md.47-A/3 gereğince suç duyurusunda bulunulacaktır."

Kaynak: Ajanslar


Medyanaliz Haberleri