Doğan’a Hapis Yolu Göründü

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin “kağıt üçkağıtçılığı” davasında Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, kızı ve üst düzey yöneticileri hakkında verdiği beraat kararına itiraz edilerek, hükmün bozulması talep edildi.

Kamuoyunda ‘kağıt üçkağıtçılığı davası’ olarak bilinen, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, kızı ve iki üst düzey yöneticisinin; yurtdışında kurdukları tabela (off-shore) şirketler üzerinden küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı gerekçesiyle yargılandıkları davada şok gelişme yaşandı.

SAZ: ÖRTÜLÜ İŞLEM VAR, MAHKEME KARARI HATALI

Akit; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yardımcısı İrfan Saz’ın; Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda görüşülecek olan dava hakkında mütalaaya ulaştı. İrfan Saz’ın mütalaasında; Doğan Holding yöneticilerinin örtülü işlemlerde bulunduğu, Doğan Holding yöneticilerinin beraatına hükmeden İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Abuzer Kaya’nın kararının hatalı olduğu yönünde görüş bildirdiği ortaya çıktı

İrfan Saz mütalaasında; Doğan Holding yöneticilerini suçladı ve “Firmaların gereksiz yere aracı kılınarak üretici/satıcı birim fiyatlarından daha yüksek bedellerle gazete kağıdı ve baskı malzemesi ithal edilmesi neticesinde halka açık anonim ortaklıklar olan Hürriyet ve Milliyet`in kârının/mal varlığını azalttıkları dosya kapsamı ile anlaşılmasına rağmen, yasal ve yeterli olmayan gerekçe ile beraat hükmü kurulmuştur” denildi.

Saz; İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin beraat kararı verilmesinin yasaya aykırı bulunduğundan hükmün bozulmasını istedi.

HEM YATIRIMCI, HEM DE DEVLET ZARARA UĞRATILMIŞ

Aydın Doğan’a ait şirketlerin piyasa fiyatlarının çok üstünde rakamlarla yurtdışında kurulu kendi firmalarından aldığı kağıdı, Türkiye’deki halka açık şirketlerine satarak hem küçük yatırımcısını hem de devleti zarara uğratarak 60 milyon doların üzerinde rant elde ettiği ifade ediliyor.

GENEL KURUL BAŞSAVCILIĞIN TALEBİNİ KABUL EDERSE, AYDIN DOĞAN VE KIZI CEZAEVİNE GİRECEK

Yargıtay Ceza Genel Kurulu; Savcı İrfan Saz’ın mütalaası yönünde karar verdiği takdirde; Aydın Doğan, kızı Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi İmre Barmanbek, Doğan Holding Yönetim Kurulu Eski Üyesi Ali Rıza Temur’un, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47/A-6 ve TCK’nın 43/1. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası alması gündeme gelecek..

YARGITAY 7. CEZA DAİRESİ BERAAT KARARINI OY BİRLİĞİYLE BOZMUŞTU

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. ile Doğan Gazetecilik A.Ş. yöneticileri Aydın Doğan, kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temur hakkında verdiği beraat kararı, Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nce oy birliğiyle bozulmuştu.

HAKİM ABUZER KAYA, YARGITAY’I DİNLEMEDİ

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ne sonradan atanan Hakim Abuzer Kaya da; Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin söz konusu kararını dikkate almadı ve 4 sanığın da beraatine karar verdi. Dava; Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

“MAHKEME TARAFINDAN SUÇUN UNSURLARINDA HATA İLE YAZILI HÜKÜM KURULDU”

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yardımcısı mahkûmiyet yönünde karar verilmesi gerektiğini belirttiği ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderdiği mütalaasında; Doğan Holding yöneticilerinin ‘kağıt üçkağıtçılığı” yaptığına dikkat çekildi.

Başsavcı yardımcısı İrfan Saz, 23 Ekim 2013 tarihli mütalaasında; “halka açık anonim şirketin, yönetim, denetim veya sermaye bakımından dolaylı veya dolaysız olarak ilişkili bulunduğu şirket veya kişi ile örtülü işlemlerde bulunulmak suretiyle kârı veya mal varlığının azaltılması halinde anılan suçun sübut bulacağı cihetle mahkeme tarafından suçun unsurlarında hata ile yazılı şekilde hüküm kurulması”nın yanlışlığına dikkat çekildi.  

BİLİRKİŞİ: BARİZ FARKIN OLUŞTUĞU KABUL EDİLMELİ

İrfan Saz’ın mütalaasında; İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda Prof. Dr. Tekin Memiş ve Doç. Dr. Caner Yeni Dünya tarafından sunulan ve 17 Kasım 2005 tarihli çoğunluk bilirkişi raporunda, Doğan Dış Ticaret’ A.Ş.nin, yapacağı ithalatlarda off-shore tabir edilen Sortal Trading Ltd. Ve Shawcliff Trading Ltd. isimli firmaları aracı kılmasına gerek bulunmadığı ve bu sebeple bariz farkın oluştuğunun kabul edilebileceğinin belirtildiğine dikkat çekildi. İrfan Saz’ın mütalaasında, “Yasal ve yeterli olmayan gerekçe ile beraat hükmü kuruldu” denilerek, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin beraat kararı verilmesinin yasaya aykırı bulunduğundan hükmün bozulmasını istedi.

ÖRTÜLÜ KAZANÇ AKTARIMI VAR

Sermaye Piyasası Kurulu ve Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri’nce yapılan incelemeler neticesinde, Aydın Doğan ve aile fertleri tarafından yurtdışında kurulan off-shore şirketlerin gazete kağıdı ithalat sürecine herhangi bir katkılarının bulunmadığı, bu süreç ile ilgili tüm maliyetlere Doğan Dış Ticaret (DDT) firmasının katlandığı, gazete kağıdı ve baskı malzemesi ithalatı ile ilgili tüm operasyonel işlemlerin DDT Genel Müdürü Şener Mustaoğlu ve DDT personeli tarafından gerçekleştirildiği, DDT adına off-shore şirketler tarafından düzenlenmiş gibi gösterilen faturaların gerçekte DDT personeli tarafından DDT’nin merkezinde düzenlendiği konularının somut delillerle ortaya konulduğu vurgulanan bilirkişi raporunda, örtülü kazanç aktarımı suçunun unsurlarının oluştuğu belirtiliyor.  

YARGITAY 7. CEZA DAİRESİ DE “ÜÇKAĞIT”I DAHA ÖNCE TESBİT ETMİŞTİ

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. ile Doğan Gazetecilik A.Ş. yöneticileri Aydın Doğan, kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temur hakkında verdiği beraat kararı, Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nce oy birliğiyle bozulmuştu.

8 YIL 9 AY HAPİS CEZASI İSTENİYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, soruşturmanın, SPK’nın, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. ile Doğan Gazetecilik A.Ş. yöneticileri hakkında, gazete kağıdı ve baskı malzemelerinin ithalatı işlemlerine fiili olarak katkısı bulunmayan Doğan ailesinin yurtdışında kurulu şirketleri üzerinden karşılamak suretiyle “görevi kötüye kullanma” suçunu işledikleri iddiasıyla Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuruyla başladığı anlatılıyor. İddianamede, Aydın Doğan, Vasfiye Hanzade Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu’nun, 2 yıl 8 ay ile 8 yıl 9 ay arasında hapis cezası öngören 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47/A-6 ve TCK’nın 43/1. maddesi uyarınca yargılanması isteniyor.

Yeni Akit

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medyanaliz Haberleri