Doğalgaz'a Yüksek Zam...

Doğalgazda 'otomatik fiyat' yüzde 18 zamla başladı

BOTAŞ'ın, kamuoyunda "otomatik fiyatlandırma" olarak bilinen maliyet bazlı fiyatlandırma sistemi çerçevesinde doğalgaza bugünden geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 16, sanayiye de yüzde 18 oranında zam yapıldı.


Temmuz ayında uygulanmaya başlanan maliyet bazlı fiyatlandırma sistemiyle zamlanan elektrik fiyatlarından sonra doğalgaza da zam geldi. Botaş Yönetim Kurulu'nun, doğalgaza bugünden itibaren konutlarda yüzde 16, sanayiye de yüzde 18 oranında zam yaptığı açıklandı. Doğalgazdaki fiyat artışını etkileyen başlıca nedenlerden biri, petrol fiyatlarının önlenemeyen artışı oldu.

Petrol baskısı

2008'in başında varili 98 dolar olan petrol fiyatlarının, temmuzun başlarında 145 doları bulması, doğalgaz fiyatlarında maliyet baskısı oluşturdu. Petrolün varil başına 130 dolar seviyesinin üstündeki fiyatlarının, bu kış ithalatçı ülkelere ilave alım maliyetleri getireceği hesaplanıyor. Avrupa'daki doğalgaz ithalat kontrat fiyatları, petrol fiyatlarını 3, 6 ve 9 aylık gecikmelerle yansıtıyor.

Zam dalgası kaçınılmaz

Enerji uzmanları, kontratlardaki doğalgaz alım maliyetinin önümüzdeki sene temmuz ayı için yüzde 60 daha üst seviyede oluşacağına işaret ederek, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrupa doğalgaz ithalat sisteminde daha yüklü zam dalgalarının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Doğalgaz fiyatlarında düzenli artışın önüne geçmek isteyen Hükümet, doğalgaz ithalatını serbest bırakacak düzenlemeyi kış aylarından önce yaparak, toptan alım ve satış fiyatlarını düşürmeyi planlıyor.

52 il doğalgaz kullanıyor

TÜRKİYE'de doğalgaz kullanan il sayısı 52'ye ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, doğalgazın kentlerde yaygınlaşmasının hava kirliliğinin azalması ve ticaretin gelişmesi açısından faydalı olduğunu vurgularken, Türkiye'nin çok geniş bir bölümünde doğalgaz kullanımının petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle tedirginlik yarattığını savundular. Yetkililer, petrol fiyatındaki artışın belirli bir süre sonra nihai tüketiciye yansıtıldığına dikkat çekerek, artık otomatik fiyatlandırma mekanizmasına geçildiğini, Botaş'ın maliyet artışlarının tüketiciye yüksek oranlı zam olarak dönebileceğini ifade etti.

Ekonomi Haberleri