Doğalgaz'a İlk Tarife Zammı Yapıldı

Doğalgaz dağıtımını devralan özel şirketlerin 8 yıllık zam yapmama süreleri bitiyor. Doğalgaza ilk zam ise Kayseri'den geldi.

Ağustos başı itibariyle Kayseri'de doğalgaza ortalama yüzde 7 zam yapıldı. Kayseri'de yapılan zam diğer şehirler için emsal teşkil edecek.

Radikal'in haberine göre sırada Konya, Erzurum var. Kayseri'de yapılan zammın bir diğer özelliği de ilk defa kademeli zam politikasının hayata geçirilmiş olması. 0-100 bin metreküp arasında gaz kullanan yani ağırlık konutlarda vatandaşların kullandığı gaza yüzde 7,2, 10 milyon metreküpün üstünde gaz kullananlara da yüzde 1 zam geldi.

2003 yılında birçok bölgede doğalgaz dağıtımı sıfıra yakın karla özel şirketlere dağıtıldı. Bu şirketlere 8 yıl boyunca birim amortisman bedellerinde değişiklik yapmama şartı getirildi. Şirket bazında bu süre yavaş yavaş doluyor. Uzun bir süredir şirketler 7.5 milyar lira yatırım yaptıklarını gündeme getirerek yeni tarifeye geçilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ile toplantılar yapıyorlar ve yeni tarife üzerinde karşılıklı pazarlık yürüyordu.

Yapılan bu görüşmelerin ardından Kayseri'de gaza ağustos ayı başı itibariyle yüzde 7 zam yapıldı. Şimdi süresi dolan diğer bölgeler için de bu emsal olacak. Çünkü ihalesi yapılan bu dağıtım bölgelerinde de 8 yıllık süre şartı vardı. Şimdiye kadar 54 bölgede dağıtım şirketlere verildi. Süreler peyderpey doluyor. İlk süre Kayseri için 2 Ekim 2011 tarihinde doldu. Konya, Kütahya, Erzurum, Gebze gibi birçok dağıtım bölgesinde süre doldu. Sürelerin tamamen dolması 2016'yı bulacak.

4 KADEME İLK DEFA GELDİ

Bu arada Kayseri'de ilk defa gaz fiyatı kademeli hale getirildi. Mevcut sistemde konut ve sanayi ayrımı var. Enerji Bakanlığı bir süredir gaz fiyatlarında kademeli bir sistemin hayata geçirilmesi üzerinde çalışma yapıyor. Kayseri'de zamlı yeni tarife 4 kademede uygulandı. Kademelendirmede kullanım miktarı esas alındı.

Daha çok vatandaşların konutlarda kullandığı 0-100 bin metreküp arasındaki kullanım yüzde 7.2 zamlandı. 100 bin ile 1 milyon metreküp arası kullanıma yüzde 2.3, 1 milyon-10 milyon metreküp arasındaki kullanıcılara yüzde 1.8 ve 10 milyon metreküpün üstünde kullananlara da yüzde 1 zam geldi. 10 milyon metreküpün üstündeki grubu zaten daha çok sanayi kesimi oluşturuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri