Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) kullanılan doğalgazla ilgili, ''Organize sanayilerimizin, 2011 yılında (doğalgaz kullanımından) alacakları indirim miktarı, yüzde 1 ile 2,5 civarında bir miktara fikslendi'' dedi.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşunca (OSBÜK) Van Ticaret ve Sanayi Odası Salonunda düzenlenen 4. OSB Enerji Zirvesine katılan Bakan Yıldız, Van'ın gerek kamu, gerekse özel sektör açısından daha fazla yatırım almayı hak eden bir kent olduğunu belirterek, yatırım yönüyle zenginleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Van'ın, elektrik dağıtım hizmetlerinde, 2015 yılına kadar yapılan master planlarıyla yaklaşık 160 milyon liralık bir yatırım portföyü bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, bu paranın şu ana kadar 35 milyon lirasının harcandığını ifade etti.
Elektrik dağıtım hizmetlerindeki kayıp, kaçak oranlarının ülke ortalamasının üzerinde bulunmasına rağmen Vanlılara teşekkür eden Yıldız, ''Yaklaşık 1-1,5 yıl içerisinde yüzde 67'lerdeki kayıp kaçak oranı, yüzde 51-52'lere kadar düştü. Tabii ki bununla hiçbirimiz övünemeyiz, ama bu önemli bir adımdır. Bundan sonra bu adımın daha hızlı devam edeceğine inanıyorum'' diye konuştu.
Bakan Yıldız, sürdürülebilir bir enerji anlayışıyla özellikle OSB'lerde konforlu hizmet veren sanayicilere kolaylık sağlanması gerektiğini vurgulayarak, sanayicilerin, üretim tesislerini yaparken, tasarrufa da önem vermesi gerektiğini belirtti.
-SANAYİDE TASARRUF-
Danimarka'nın tasarruf anlamında Türkiye için güzel bir örnek teşkil ettiğine değinen Yıldız, şunları kaydetti:
''Danimarka, özellikle son 30 yıla baktığımızda sanayileri gelişmiş olmasına, yüzde 60'lık bir büyüme sağlamalarına rağmen elde ettikleri tasarruf miktarıyla tüketimleri hemen hemen aynı noktaya taşınmış bir ülke. Bizim 2020 yılında üç tane 20 hedefimiz vardı. Bunlar, yenilenebilir ve yerli kaynaklarda yüzde 20'lik minimum bir payın sağlanmış olması, şu anda bulunduğumuz noktadan en az yüzde 20 civarında tasarruf elde ediyor olmamız ve yine karbondioksit emisyonu ve çevre faktörleri itibarıyla mutlaka bulunduğumuz noktadan en az yüzde 20 civarında iyileştirmeye katkı sunmamız. Bu açıdan OSB'ler, şu anda sanayi tüketiminin hemen hemen yarısı kadar, Türkiye'deki toplam tüketimin ise 10'da biri kadar tüketim yapıyor.
OSB'lerin yüzde 30 civarındaki, 20-22 milyar kilovatsaat toplam tüketimi olduğunu var sayarsak, en az 6-7 milyar kilovatsaat civarında bir tasarruf hedefi koymaları lazım. Bunun için çok büyük şeyler yapmaya gerek yok. Ampul değiştireceğiz, gerekli tasarruflu kapasitörleri kullanacağız. Bugün sanayide kullanılan motorlarla alakalı yapacağımız değişiklik bile 3-4 ay içerisinde kendisini amorti edebiliyor. Böyle yapmadığımız takdirde 4 ay içerisinde motorun fiyatı kadar para veriyoruz. Organize sanayinin mutlaka bunu uygulaması lazım.''
-OSB'LER VE DOĞALGAZ-
Bakan Yıldız, özellikle doğalgaz dağıtımında organize sanayilerin dağıtım şirketi gibi davranmasıyla alakalı genel bir plandan bahsedilmesi gerektiğini bildirerek, şöyle konuştu:
''Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) yaklaşık 66 ilde bunların ihalesini yaptı. Oradaki şirketlerin gelir gider dengesi var. Onların gelir gider dengesini bozmaksızın bir şey yapılabilecekse yapılacak. Ama oradaki sistemi bozacaksa ki şu anda sanayicilerden ev hanımlarına varıncaya kadar toplumun her katmanına hizmet ediyoruz. Oradaki bir meskene götüreceği bir hizmeti aksatması halinde, yani bir yeri yapalım diye diğer yeri yıkmamamız lazım. Bu çok önemli bir şey. Çünkü biz gerek elektrik dağıtımında gerekse doğalgaz dağıtımında mutlaka makul oranda kar etmelerini istiyoruz. Bunu birçok kere söyledim. Çok fazla kar etmelerini sağlarsak sermaye transferi yapmış oluruz. Çok az kar ederlerse bu sefer yaşayamaz hale getiririz. Her ikisi de bizim için zararlı.
Bizim kamu olarak toplumun her kesimini kucaklayabilecek ve onlara aynı oranda hizmet götürecek bir yapıyı kurmamız lazım. Birini aksatırsak olmaz. O yüzden sanayicilerimizin, tüccarlarımızın, mesken sahiplerimizin, kamu, özel sektör, bütün kuruluşlarımızın ortak bir kıvam içerisinde ilerleyebiliyor olmalarını sağlamamız lazım.''
Organize Sanayi Bölgelerinin, 2011 yılında doğalgaz kullanımından alacağı indirim miktarını da açıklayan Yıldız, şöyle devam etti:
''Organize sanayilerimizin, 2011 yılında (doğalgaz kullanımından) alacakları indirim miktarı, yüzde 1 ile 2,5 civarında bir miktara fikslendi. Bununla alakalı BOTAŞ, OSB ve EPDK'ya gerekli yazılarını yazdı. Organize sanayicilerimiz 2011 yılında bir indirim almış olacak. Özellikle OSB Bölge müdürlükleri yüzde 2,5 civarında bir indirim alacak. Bunun, toplam maliyetimizin daha altında bir rakam olduğunu her biriniz biliyorsunuz. Yani BOTAŞ, dışarıdan ithal ettiği gazın ortalama maliyetinin biraz daha altında bu gazı veriyor. Buradaki amaç, hem sanayicimize destek, hem de tüketim miktarlarıyla alakalı al ve öde kaygılarının kısmen hafifletmektir. Bunun önemli bir destek olduğu kanaatindeyim. 2011 yılından sonra tüketici lehine olan uygulamaların mutlaka en üst düzeyde devam edeceğini söyleyebilirim.''
OSBÜK Başkanı Mahmut Yılmaz'ın Rusya'dan getirilen 6 milyar metreküp doğlagazla ilgili talebi olduğuna işaret eden Yıldız, gazın özel sektör tarafından getirilebilmesi amacıyla BOTAŞ'ın, EPDK'ya bir yazı gönderdiğini ve kontrat devri yapılacağını dile getirdi.
Yıldız, OSBÜK'ün 6 milyon metreküp gaz miktarını almasını desteklediğini bildirerek, ''Diyoruz ki bu gazı alsınlar, uygun fiyatla getirsinler, sanayicilere de daha uygun fiyatla versinler. BOTAŞ'tan da daha aşağı versinler. BOTAŞ da onlarla rekabet edebilmesini mutlaka daha iyi becerebilmek zorunda. Daha farklı arayışlara girmek zorunda ki toplam fiyat Türkiye'de düşsün. Yani bir özel sektör, gazı kamudan daha iyi şartlarda getirebiliyorsa biz onu destekliyoruz. OSBÜK'ün bütün OSB bölge müdürlüklerinden gaz tedarikiyle alakalı konuda önemli bir avantaj da sağlayacağına inanıyorum'' şeklinde konuştu.
-AL VE ÖDE-
Kamuoyunda ''al ve öde'' ile alakalı yanlış anlaşılmaların yer aldığını söyleyen Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Biz, al ve öde ile alakalı piyasada çok yanlış anlaşılan bir konuyla muhatabız. O da biz İran'dan, Rusya'dan ya da gaz aldığımız diğer ülkelerden sanki bu miktarı, parayı ödedikten sonra bir daha hiç almayacakmışız gibi anlaşılıyor. Halbuki ülkesine göre 5 yıl ya da süresiz biz o gazı ihtiyacımız olduğunda alabilme yetkisine sahibiz. Biz o parayı oraya bağışlamıyoruz. O ülkeye verdikten sonra bu para sizindir demiyoruz. Oradaki üretim yapan tesislerin de ayaklarının yere basabilmesi için bu bütün dünyada olan bir uygulamadır. Bunu vermediğiniz takdirde üretim de yapamıyorlar. Biz bu gazı kullanabiliyorsak, bu anlaşmalar sayesinde kullanılıyor demektir.
O zaman al ve öde için ödediğimiz paralar onlara bağışlanmış paralar, hibe paraları ya da bir cezai şart değildir. Bizim önümüzdeki yıllarda tüketimimiz artması halinde ki artıyor. Türkiye bir nevi avans olarak verdiği bu parayı önümüzdeki yıllarda tekrar kullanacaktır. O yüzden biz gerek enerji anlaşmalarında gerekse özel sektörün yaptığı anlaşmalarda toplam havuzdaki miktara bakarız. Hem kamunun hem de özel sektörün zarar etmeyeceği bir yapıyı inşallah burada sağlamış olacağız.''
Türkiye'nin her geçen gün büyüdüğünü, geliştiğini ve değiştiğini ifade eden Yıldız, ülke olarak 2010 yılının ilk iki çeyreğinde dünyada ve OECD ülkeleri arasında yüzde 11'lik bir rekora imza atıldığını açıkladı.
Türkiye'nin büyüme açısından 2010 yılını, net olmamakla birlikte yüzde 7,5-8'lerle kapatacağını kaydeden Yıldız, enerjide de en az yüzde 10'luk bir büyümenin söz konusu olacağını bildirdi.
Yıldız, büyüme rakamlarına bakıldığında Türkiye'nin yerli kaynaklarıyla daha fazla büyümek zorunda olduğunun altını çizerek, ''Yenilenebilir kaynaklardan öncelikle su, rüzgar, güneş, biyokütle, yerli kaynaklarımızdan kömür olmak üzere bütün kaynaklarımızı harekete geçirmemiz lazım'' dedi.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise yaptığı konuşmada, kurum olarak OSB'ler için çözüm merkezi olmaya önem verdiklerini belirterek, Türkiye'de 148'i işletmede olan 263 adet OSB bulunduğunu belirterek, tüm OSB'lerin 2010 yılının 9 ayında 15 milyar kilovatsaatin üzerinde elektrik, 4,5 milyar metreküpün üzerinde ise doğalgaz tüketimi olduğunu söyledi.
Vali Münir Karaloğlu da 4. OSB Enerji Zirvesinin Van'da yapılmasından ve katılımcılara ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yapılan konuşmaların ardından zirvenin birinci oturumunda, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nurettin Özdebir başkanlığında, İstanbul Üniversitesi Enerji Enstitüsü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Beril Tuğrul, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Eskişehir OSB Bölge Müdürü İhsan Karamanlı ve enerji uzmanı Münevver Özcan katılımcılara bilgi verdi.
Zirveye AK Parti Van milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu ve Kerem Altun, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, ilgili kurum müdürleri, OSB bölge müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.