Diyarbakırlı İşadamı Abdulhadi Akaydın üçlü ittifak ile karşı çıkılan anayasa değişiklik paketini kapı kapı dolaşarak halka anlatıp ‘evet’ oyu istiyor. İş yerleri ve evlere konuk olan Akaydın, ‘Demokrasi ve daha fazla özgürlük için referandumda ‘evet’ oyu kullanalım’ talebinde bulunuyor.
Vatandaşlarında ilgi gösterdiği ziyaretlerde değişiklik paketini uzun uzun anlatan Akaydın, ‘neden yollara düştünüz?’ sorusunu şu şekilde cevaplıyor: “Geçmişte yaşanan ve vicdanları sızlatan acı günleri biliyoruz. Aynı günleri tekrar da yaşamak istemiyoruz. Bizim halkımız her şeyin en iyisine layık. Bugün reform amaçlı hazırlanan anayasa değişikliğine toprağını ve milletini seven herkes sahip çıkmalıdır. Sahip çıkmalıdır ki; 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisanlar bir daha yaşanmasın. Siyasetçiler idam edilmesin, aydınlar cezaevine atılmasın, gençler çatıştırılmasın ve ülke her on yılda bir geriye götürülmesin.”
Vatandaşlar ile ilginç diyaloglar da yaşayan Akaydın’a sorulan sorulardan biri de, ‘bu değişiklik bize ne getiriyor?’ oluyor. Akaydın bu soruya ise, “Öncelikle herkes için daha fazla demokrasi ve adalet. Evet bizler daha fazla değişiklik istiyoruz. Hatta bu anayasanın tümüyle değişmesini bekliyoruz. Ancak buna yönelik ilk adım atılmıştır. Bu adım ile çocuklara, yaşlılara ve engellilere pozitif ayrımcılık yapılmasının önü açılıyor. Yüksek Askeri Şura’nın alacağı askerlikle ilişik kesme kararlarının yargıya götürülmesinin de önü açılıyor. Unutmayalım ki çok sayıda personelin ordudan ilişiği kesilmiş, nedenleri ise bir türlü açıklanmamıştır. Hatta bırakın açıklamayı personellerin elinden adil yargılama imkânı alınmıştır. İşte YAŞ’taki değişiklik bunun için önemli… Yine aynı şekilde Hâkim ve savcıların denetimi için değişiklikler var. Bu da çok önemli. Hatırlarsınız Şemdinli savcısı Sarıkaya ihraç edilmişti… Yine 12 Eylülcülerin yargılanması için iddianame hazırlayan savcılarımız görevden alınmıştı. İnşallah bu değişiklik ile bunun da önüne geçilecek. Artık darbe girişimleri sivil yargıya götürülecek ve savaş dönemleri dışında, hiçbir sivilin askeri mahkemede yargılanmaması sağlanacak. Bazı skandal kararlara imza atan Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapısına da dokunulacak… Ve Anayasa’nın 12 Eylül askeri darbesini yapanların yargılanmasına engel olan geçici nitelikteki 15. maddesi kaldırılıyor... Artık darbecilerden hesap sorabileceğiz. Diyarbakır, Mamak, Ulucanlar ve diğer cezaevlerinde yaptıklarını unutmuş değiliz” cevabını veriyor.