Diyarbakır "Türkiye'nin Teksas'ı" olma yolunda... Ancak patlayan silahlar ya da işsizlik nedeniyle değil... Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), bulduğu 16 milyon varillik petrol rezervi sayesinde. Bu da, işsizlik ve krizle boğuşan yöre halkını umutlandırdı. Şu an için 3 kişinin istihdam edildiği çalışmalar, yöre halkına yeni iş kapıları açacak.
Aslında Diyarbakır'daki potansiyelin farkına yabancı şirketler uzun yıllar önce vardı. Burada açılan bir çok kuyu da üretime geçilmeden tekrar kapatıldı. 15 yıl kadar önce de bu kez TPAO, sismik araştırma başlattı. 2 yıl öncesinden itibaren de açılan kuyulardan "siyah umut" haberleri gelmeye başladı.
İddiaya göre Diyarbakır'ın Eğil ilçesine bağlı 40 hane ve 350 nüfuslu Taşdam köyünün altında, bir petrol denizi olduğunun farkına ilk varan da, bundan 40 yıl kadar önce Shell oldu. O tarihte sismik araştırma yapan firma, daha sonra şimdi TPAO'nun "En büyük rezerve sahip petrolü bulduk" dediği yerde kuyular da açtı. Ancak kuyular üretime geçilmeden kapatıldı, ardından da şirket bölgeyi terk etti. TPAO, söz konusu firmanın taşeronluğunu yapan Fransız Perenco şirketiyle yürüttüğü ortak çalışmalarla Taşdam köyünün altındaki petrol denizini buldu ve petrolü çıkarmayı başardı.
YILLIK 200 MİLYON VARİL
Hafta içinde Taşdam köyünde kurulu bulunan ve kurulmakta olan petrol kuyularını yerinde inceleyen TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal da, bin 800 metre derinlikte ve 26 gravitede petrol bulunduğunu açıkladı.
Uysal, bulunan petrolün rezervinin ise 16 milyon varil olduğunu, çıkan petrolün Fransız Perenco şirketi ile yarı yarıya paylaşılacağını ve Cudi Dağı dahil 16 değişik noktada sondaj çalışması yapılacağını da kaydetti. Türkiye'de yıllık tüketimse 200 milyon varil... Alaaddin Midilli Güneyyıldızı isimli petrol şirketi 1.5 ay önce Türkiye'nin en yüksek kaliteli petrolünü yine Diyarbakır'da bulduğunu açıklamıştı. Bismil ilçesine bağlı Tepe beldesinin Arpatepe köyünde bulunan petrolün, Suudi Arabistan'daki petrolün kalitesinde olduğu da bildirilmişti.