Diyarbakır'da 144 depremzede evi yapılıyor

Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde 2007 yılı şubat ayında meydana gelen depremde evleri ağır hasar gören 144 aileye villa tipi 2 katlı ev yapılacak.

Konutların temel atma törenine katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, sosyal devlet olmanın gereği, mağdur vatandaşlara yardım elini uzattıklarını söyledi.

Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 21 Şubat 2007'deki deprem, Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesi ve köylerinde de çok şiddetli hissedilmişti.

Çüngüş ilçe merkezinde 104 ve köylerde 40 ev, ağır hasar görerek oturulamaz hale gelmişti. Depremden sonra düzenlediği rapor sonucunda Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü depremzede 144 aileye ev yapmaya karar verdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Vali Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Osman Aslan, İl Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya ile Çüngüş Kaymakamı Abdülhalim Can'ın katıldığı törende villa tipi affet konutlarının temeli atıldı.

Temel atma töreninde konuşan Bakan Eker, temelini atacakları 144 konutun proje bedelinin 5 milyon 798 bin TL olduğunu kaydetti.

Konutların 359 günde tamamlanmasının planlandığını dile getiren Bakan Eker şöyle konuştu: "Ama, inşallah 2009 yılı sonuna kadar bu konutları teslim etmeyi düşünüyoruz. Gönlümüz bu tür felaketlerin olmaması yönünde. Maalesef doğal afetler insanların yüz yüze geldiği olaylardır. Sosyal devlet olmanın gereği mağdur olan vatandaşlara, en kısa zamanda yardım elini uzatmaktır. Biz de bunu yapıyoruz."

AK Parti iktidarının Çüngüş ve köylerine yaptığı hizmetleri de anlatan Eker, "KÖYDES, BELDES ve diğer desteklerle 2004 yılında ilçede içme suyuna sahip 3 köy var iken, bunları 2005-2008 arasında 60 üniteye çıkardık. 7 kilometre olan stabilize yola yine bu tarihler arasında 208 kilometre daha ekledik. Vatandaşımıza her türlü hizmeti vermek görevimizdir." dedi.

İlçeye yeni bir öğretmenevi, ihtiyaca cevap veremeyen mevcut sağlık ocağına ilaveten yeni bir sağlık ocağı ve bir lisenin de yapıldığını, 2004'te yüzde 11 olan okul öncesi eğitimi yüzde 40'lara çıkardıklarını anlatan Eker, bunların devam edeceğini vurguladı.

Bakan Eker ve beraberindekiler, temel atma töreninden sonra sağlık ocağı ile Çüngüş Lisesi'nde incelemelerde bulundu.

Çüngüş Lisesi'nde öğrencilerin sorunlarını dinleyen Eker, öğrenciler tarafından dile getirilen yurt, öğretmen ve derslik sıkıntılarının giderilmesi için talimat verdi.

(CİHAN)


Yerel Haberleri