Diyanet, anne adaylarından hamilelik döneminde sigara ve alkolden uzak durmalarını istedi.
Diyanet Başkanlığı, engelli ve engelli ailelerinin eğitilmesine yönelik "Toplumsal Emanet: Engelliler" adlı bir kitap hazırladı. Doç. Dr. İsmail Karagöz tarafından kaleme alınan kitapta, bir insanın özürlü olmasının insan hak ve hürriyetleri açısından bir engel teşkil etmediğine vurgu yapıldı. Engelli kimselere güçleri ve imkanları nispetinde sorumluluk yüklemenin, insan haklarına saygının, hakkaniyet ve adaletin gereği olduğuna dikkat çekilen kitapta, "Toplumumuzdaki engelli sorununun kaynağını, engellilerde değil belki engelli olmayanlarda aramak daha doğru bir yaklaşımdır" denildi.
"Özürlülük, ilahi bir ceza değil"
Özürlülüğün ilahi bir ceza olmadığına vurgu yapılan kitapta, "Mümin insan da dünyada ilahi yasalara, evrensel ve toplumsal kurallara uymazsa, sözgelimi sağlığına, gıdalarına ve temizliğe dikkat etmezse hasta olabilir, trafik kurallarına uymazsa kaza yapabilir. Hastalık ve kaza sonucunda sakat kalabilir. Burada kusuru insanın kendisinde araması gerekir. Mümin açısından bunu, her ne kadar Allah'ın izniyle meydana gelmiş ise de ilahi bir ceza olarak düşünmek doğru değildir" tespiti yapıldı.
Dini görevlerin hepsinin ancak sağlıklı olunduğunda mümkün olduğuna işaret edilen kitapta, sağlıksız insanın oruç tutamayacağı, hac görevini yapamayacağı bildirildi. Kitapta, İslam'ın hastalık, sakatlık ve benzeri musibetler karşısında metanetli olmayı, bunlarla mücadele etmeyi ve gerekli bütün önlemleri almayı tavsiye ettiği belirtildi. Kitapta engellilere yönelik şu tavsiyelerde bulunuldu:
"İster bedensel isterse ruhsal olsun kişi hangi hastalığa yakalanırsa mutlaka tedavi yoluna gitmesi gerekir. Zira İslam'a göre bir insan hastalandığında iki şeyi birlikte yapmalıdır. Allah'tan şifa istemek ve maddi tedaviye başvurmak. Tıp dilinde psikolojik tedavi olarak ifade edilen bu husus din dilinde Allah'tan şifa istemek olarak ifade edilebilir. İnsan hastalandığı zaman iyileşmesi için Allah'tan şifa istemeli, dua etmelidir."
Müzikli terapi önerisi
Günümüzde zihinsel ve ruhsal hastalıkların maddi sebeplerinin yanı sıra manevi sebeplerinin de araştırıldığını belirten Diyanet, "Telkin ve müzik terapi ile tedavi öteden beri uygulanan ve iyi sonuçlar alınan bir yöntemdir" önerisinde bulundu. Engelliliğe neden olabilecek konularda dikkatli olunmasını isteyen Diyanet, trafik ve iş yeri kurallarına dikkat edilmesi, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan ve kişiyi zihinsel engelli yapan durumlardan sakınılması gerektiğini kaydetti. Kitapta, şu
tespitlere yer verildi:
"Eğer insanlar bir şekilde engelli olmuş ve tedavi olmaları da mümkün değilse bu durumda dinin tavsiye ettiği husus, sabırlı ve metanetli olmak, hayatı bu şekliyle kabullenmek, bununla Allah'a kulluk etmiş olacağını, sevap kazanacağını ve manevi derecesinin artacağını bilmektir. İnsanın hastalık, bedensel veya ruhsat bir sıkıntıya düşmesi, sabırlı ve metanetli olabilmesi, inkar ve isyana dalmaması şartıyla kendisi için bağışlanmasına ve ahirette derece kazanmasına sebep olur."
Engellilere itibar ve iltifat edilmesini, kırıcı söz söylenmemesini de isteyen Diyanet, engellilere ve ailelerine yönelik dini eğitimin önemine de değindi. Kitapta, "Ailelerin sakat çocuklarının doğmaması, doğan çocukların ise sağlıklı olarak büyütülmesi ve sonradan sakat olmamaları için bilinçli hareket etmeleri gerekir. Akraba evliliğinden kaçınmak, özellikle hamilelik döneminde sigara ve alkol kullanımından sakınmak gerekir" uyarısında bulunuldu.