Özafşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 bin din görevlisinin başkanlık bünyesinde görev yapmak için talepte bulunduğunu söyledi. Geçen yılki yeterlilik belgesi sınavına yaklaşık 95 bin kişinin başvurduğunu belirten Özafşar, bu adaylardan 42 binin yazılı sınavı geçtiğini, mülakat sonucunda çoğunluğunu Kur'an kursu öğreticilerinin oluşturduğu 20 bin kişinin yeterlilik belgesi almaya hak kazandığını anlattı.
Halen 5-6 bin civarında yeterlilik belgesi bulunan cami görevlisi olduğunu ve bunların da görev talep ettiğini dile getiren Özafşar, ''Başkanlığın, bunların hepsini aynı anda ne kadrolu ne sözleşmeli olarak alması mümkün. Çünkü Başkanlığa 1992'den beri din hizmetleri sınıfında daimi kadro verilmiş değil. Son yıllarda sözleşmeli kategorisinde verildi. Bir müddet 4/c kategorisinde çalıştılar daha sonra 4/b'ye geçirildiler. Şimdi de sözleşmeli görevli alma imkanı olabilir.''
Bu yıl için Maliye Bakanlığından sözleşmeli 4 bin imamla bin müezzin-kayyım kadrosu talep ettiklerini bildiren Özafşar, talebin değerlendirildiğini ancak henüz sonuçlanmadığını belirtti.
Ayrıca geçen yıllarda yapılan atamalarda çeşitli nedenlere doldurulmayan ya da boşalan kadrolara alım yapacaklarını belirten Özafşar, ''Önümüzdeki hafta yaklaşık 2 bin din görevlisinin alımı için ilana çıkacağız'' dedi.
Özafşar, 10 il için tercihte bulunacak adayların KPSS puanına göre yerleştirileceğini kaydetti.
DİYANET ÖNÜNDE ÇADIR
Bu arada imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kur'an kursu öğreticiliği gibi kadrolara atanmak için bekleyen adaylar, ''facebook'' ve ''din görevlileri platformu'' gibi interaktif ortamlarda biraraya gelerek örgütleniyor.
Yaşadıkları sıkıntıları, birbirleriyle paylaşan ve seslerini duyurabilmek için örgütlenen adaylar, isteklerini alternatif yollara duyurmaya hazırlanıyor. Atama için bekleyen adaylar, ''yakın zamanda alım yapılmaması durumunda'' Diyanet İşleri Başkanlığının önüne çadır kuracaklarını ifade ediyor.
''Hafızlık ya da yeterlilik belgesi olmadığı halde sözleşmeli din görevlisi kadrosuna başvuranlar nedeniyle birçok kadronun boş kaldığını'' öne süren din görevlisi adayları, Diyanet İşleri Başkanlığının yeni bir alımla bu kadroları doldurmasını bekliyor.
Yeterlilik belgelerinin ve 2008 KPSS puanlarının geçerlilik süresinin yıl sonunda dolacak olmasının kendilerini sıkıntıya soktuğunu ifade eden adaylar, önümüzdeki günlerde 4/b kadrolarına yapılacak bir atamayı umutla beklediklerini kaydediyor.