Hükümetin Meclis'ten aldığı kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisine dayanarak yaptığı çalışma tamamlandı. O çalışmanın bakanlık boyutuna ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlanacak. Açıklamayı ise Başbakan Erdoğan yaptı.İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;
12 Haziran seçimlerinin ardından yen ihükümetin kurulmasıyla oluşacak yapıdır. Yeni bakanlıklar ve bakanlarımız yeni hükümet kuruluncaya kadar görevlerini sürdürecek. Biz 57. hükümetten görevi devreladığımızda toplam 36 bakanlık bulunuyordu.
Koalisyon hükümetlerinin ülkeye verdiği zararın en büyüğü bakanlık sayısının fazla olmasıdır. Her partiyi memnun etmek amacıyla sürekli baknlık kurulmuştur.
58. hükümeti kurunca yaptığımız ilk icraatlarımızdan biri bakanlık sayısını 36'dan 24'e düşürdük. Bakanlar Kurulu'nun her hafta toplanmasını sağladık. Karar alma süreçleri çok hızlı işlemesi gerekirdi, bunu başardık. Bürokrasi teşvik edilmiş ve motive edilmiştir. Zaman zaman ortaya çıkan isteksizliğin aşılması sağlanmıştır. Bürokratik oligarşi hala aşılamamıştır. Bu yavaşlatılmanın ortadan kaldırılması gerekiyor. Mevcut aksaklıkları gidermeyi, idarenin çok hızlı çalışmasını amaçlamaktadır. Çıraklık ve kalfalık döneminin bize sağladığı tecrübenin ustalık döneminde rahatlık sağlayacaktır.
Sosyal yardımlar noktasında birkaç bakanlık uhdesinde farklı kurumlar faaliyet gösteriyor. Kimi zamanlar sorunlar ortaya çıkıyor. Yeni yapılanmadaki bir diğer gayemiz de 2023'te Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaktır. Yeni kabine Başbakan dahil 25 üyeden oluyor. Dört adet başbakan yardımcısı ve 20 adet icracı bakandan oluşuyor.
1- Başbakan
2- Başbakan Yardımcısı
3- Başbakan Yardımcısı
4- Başbakan Yardımcısı
5- Başbakan Yardımcısı
6- Adalet Bakanlığı
7- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
8- Avrupa Birliği Bakanlığı
9- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
10- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
11- Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı
12- Dışişleri Bakanlığı
13- Ekonomi Bakanlığı
14- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
15- Gençlik ve Spor Bakanlığı
16- Gıda, Tarım ve Hayvancvılık Bakanlığı
17- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
18- İçişleri Bakanlığı
19- Kalkınma Bakanlığı
20- Kültür ve Turizm Bakanlığı
21- Maliye Bakanlığı
22- Milli Eğitim Bakanlığı
23- Milli Savunma Bakanlığı
24- Sağlık Bakanlığı
25- Ulaştırma Bakanlığı
Artık bakan yardımcılığı görevi ihdas ediyoruz. Her bakanla müsteşar arasında bakan yardımcılığı ihdas ediyoruz. Milletvekilleri dışından atama gerçekleştirilecek. Bu yardımcılar hükümetle gelecek, hükümetle gidecek. İşlerinin uzmanı, sektörü bilen kişilerden seçilecek. Özel sektörden de bu makama atama yapılabilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, kadın, çocuk, yaşlı ve engellilerin sorunlarıyla ilgilenecek. Şehit yakınlarıyla doğrudan sorumlu olacak. SHÇEK'in yönetimini il özel idarelerine devrediyoruz. Ankara'dan idaresi istenilen şekilde olmuyor.