Türban ile ilgili değerlendirmede MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "AKP ile CHP ile bir araya gelip, gelecekte bir projeleri varsa, bunu başörtüsünden başlatırlarsa, MHP kendilerini uzaktan seyreder ve üzerine düşen bir görev de doğarsa yerine getirir" dedi.
Bahçeli, Ramazan Bayramı dolayısıyla genel merkezde partililerle bayramlaştı.
Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Bahçeli, Ramazan Bayramı'nın ardından Türkiye'nin bir yol kavşağına geleceğini söyledi. Referandumun Anayasa değişikliğinin ötesinde bir anlam yüklendiğini belirten Bahçeli, "Bugünkü siyasi iktidar ile evet oyları özdeşleştirildi, 2011 yılında bir takım siyasi ve sosyal gelişmelerin öncülüğüne yöneltildi ve Türkiye 2011 yılı için farklı bir ortama doğru sürüklenmek istenmektedir. Bu bakımdan bayram sonrası yapılacak halk oylaması siyasi tarihimizde farklı bir önem arz etmektedir" diye konuştu.
Referandum ve kampanya sürecinin, Türk toplumunda ve siyasi gelenekte çok görülmeyen bazı davranışlar yaşandığını ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti: "12 Eylül ara rejimi ile hesaplaşmayı öne çıkararak Türkiye'yi sürekli cephelere ve kutuplaşmalara ayıran bugünkü siyasi iktidar, darbeciler ile demokratlar ayrımının yanında, hayır oyu kullanma eğiliminde olanları darbeciler yanında göstererek, Türkiye'yi sözde demokratikleşme sürecine ulaştırma gayreti içerisinde olduklarını ifade ederken, kışladan siyaseti çıkarmak isteyenler bayramın birinci günü bayram namazının hemen arkasında siyaseti camiye taşıyarak çok farklı ve gelecekte çok daha değişik anlamlar yüklenebilecek bir hatayı işlemişlerdir.
Bayram namazı sonrası basın mensuplarına bayram dileklerini sunmak başta Başbakan olmak üzere ülkeyi yöneten her insanın her siyasi kurumun, her sivil toplum kuruluşunun başkan ve yöneticilerinin bir hakkı olsa gerektir. Ancak üzerinde evet pankartı ile donatılmış bir seçim otobüsünün caminin önüne çekilerek Sayın Başbakanın namaz sonrası orayı bir miting haline dönüştürmesi ülkemiz açısından çok faydalı bir hareket olmamıştır. Demek ki Sayın Başbakan evet oyuna o kadar kilitlenmiştir ki sonuç ne olursa olsun demenin ötesinde sonuç benim istediğim gibi olsun anlayışı ile her yola başvurabilecek bir psikolojiye kapılmıştır.
Sayın Başbakan bir korku içerisindedir, Sayın Başbakan bir panik yaşamaktadır, Sayın Başbakan öfkelidir, sinirlidir. Nerede ne hareket yapacağı, nerede ne konuşacağı belli olmayan bir konuma gelmiştir. O bakımdan, böyle bir davranış modelini ortaya koyan, sürdürmüş olduğu devlet imkanları kaynaklı propaganda yoluyla evet oyu çıkması için herkese saldıran, yalan iftiralarla hakaret eden bir başbakanın başbakanlığında bu referandumun sağlıklı, güvenli ve hukuki zeminde sonuç verme ihtimali bugün milletçe en büyük kaygıyı teşkil etmektedir.
Milletimizin endişe ve kaygısı burada toplanmaktadır. Bu kadar hırslı, bu kadar yasa tanımaz, bu kadar siyasi gelenekle bağdaşmaz bir yaklaşımla bir kampanyayı yürüten Başbakanın yönetimindeki bir ülkede, güvenlik unsurlarına, valiye, kaymakamlara, sandık kurulları başkanlarına veya sandık kurulu üyelerine veya AKP'nin sandık kurulu çevresinde yaratacağı baskılara ne kadar güvenilebilir, bunu anlamak mümkün değildir."
Dörtyol'daki olaylar
Bahçeli, Dörtyol'da yaşanan olaylara ilişkin ülkü ocakları başkanına bir inceleme başlatılıp başlatılmadığına yönelik bir soruyu yanıtlarken, MHP'de Dörtyol ve İnegöl'deki olayları incelemek üzere 2 ayrı araştırma komisyonu kurulduğunu, gelişmeler hakkında kendisinin gerekli açıklamaları yaptığını söyledi.
Bazı gazetelerde "telekulaklara benzer telefon dinlemeleri ile kamuoyuna bilgi aktarıldığını" savunan Bahçeli, bunun ne kadar doğru olduğunun araştırılması için İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a çok büyük bir görev düştüğünü ifade etti.
Bahsi geçen telefon görüşmelerinde adı geçen kişinin Hatay Savcılığına kendi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Bahçeli, bu suç duyurusunun esas alınarak konuşmaların çok yönlü incelenmesini ve gerçeğin ortaya çıkarılmasını istedi.
Bahçeli, "Bu kadar hassasiyeti seçim öncesinde gösteren kişiler, 4 şehidimizin failleri konusunda da aynı hassasiyeti göstermeli, her gün takip etmelidir. Ayrıca o olay anındaki emniyet güçlerinin telsizlerinde de neler konuşulduğuna İçişleri Bakanı biraz dikkat etmelidir" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Daha önce siz de dinlendiğinizi ifade etmiştiniz" sözleri üzerine, Bahçeli, şunları söyledi: "Siz de dinleniyorsunuz. Türkiye'de dinlenmeyen kalmadı. Halkı dinlemek güzel bir şey de kulaktan bunu gizli gizli dinlemek çok çirkin. Biz de dinlendiğimiz kanaatindeyiz, bir partiyiz, önemli bir siyasi partiyiz. Böyle bir yanlış bir yönetimin içerisinde, bu kadar suç unsuru yaratmaya hevesli bir yönetimin içinde MHP'nin dinlenmemesi demek çok büyük bir gaflettir. Biz dinlendiğimiz kanaatindeyiz. Önlenebilmesi için bizim partili arkadaşlarımız az konuşur, öz konuşur. Çünkü en iyi emniyet en az konuşmaktır."
Türban sorunu
Bahçeli, "Başbakan Erdoğan, türban konusunun çözümü konusunda size bir çağrıda bulundu. Bu konu ile ilgili ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki bir soruyu yanıtlarken, Başbakan Erdoğan'ın bu konuda inandırıcılığının kalmadığını savundu.
Bahçeli, şunları kaydetti: "MHP, iptal edilen ile ihmal gösteren unsurlar arasındaki gelişmeyi yakından takip ediyor ve görünmeyen kuyudan su içmeme gibi bir hassasiyeti ortaya koyuyor. O değişiklikten sonra ilk suçlanan parti biz olduk. Anayasa Mahkemesine gidenleri suçlamak yerine, başka Amerika'dan gelen ses, AKP'den yükselen bir tekrar ile 'acaba MHP bizi tuzağa mı düşürdü' diye bir kaygıları olmuştu. AKP'ye tekrar böyle bir kaygıyı yaşatmak istemiyoruz. AKP ile CHP ile bir araya gelip, gelecekte bir projeleri varsa, bunu başörtüsünden başlatırlarsa, MHP kendilerini uzaktan seyreder ve üzerine düşen bir görev de doğarsa yerine getirir."
Bahçeli, "Oyların çalınabileceği ya da sandıklara müdahale olabileceği yönünde bir hassasiyetinizi dile getirdiniz. Bu yönde teşkilatınıza yönelik bir ihbar oldu mu? MHP buna karşı bir önlem aldı mı?" sorusuna, "Biz kendimiz gerekli tedbiri alıyoruz ve boşa konuşmayı da sevmeyiz. Söylediklerimi dikkatle dinleyiniz" yanıtını verdi.