Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin global krizden 2001 krizinde aldığı tedbirler ve sonrasında uyguladığı ekonomi politikası sayesinde çok fazla etkilenmediğine işaret ederek, 'Devir tedbirli olma dönemidir. Hiç kimse 'kriz bizi çok fazla etkilemiyor', 'bize bir şey olmaz' türünden düşünce içerisinde olmamalıdır'' dedi.
Bolu Ticaret ve Sanayi Odasınca düzenlenen ''Dünyadaki Ekonomik Kriz ve Türkiye'ye Etkileri'' konulu toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, rakamların ekonominin geçmişini, psikolojinin ise ekonominin geleceğini simgelediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Bugün esnafımız büyük bir umutsuzluk içinde. Yapılan anketler bunu gösteriyor, umutsuz insan bildiğiniz gibi yatırım yapamaz. Ülke tarihine baktığımızda cari açığını finanse etmekte güçlük çektiğimiz anlarda hep krizlerin çıktığını görüyoruz. Şu an da ülkemizde 47 milyar dolar cari açık var. Devlet bunun bir kısmını yabancı sermaye ile bir kısmını da reel sektör kanalı ile finanse ediyor.
Kalp krizi bildiğiniz gibi kalbe giden damarlara kan gitmemesinden kaynaklanır. Ekonominin kanı da paradır. Eğer sistemde para azalmaya başlamışsa orada sorun var demektir. Şu anda da Türkiye'de böyle bir durum yaşanmaktadır. Şu anda ülkemizdeki yabancı sermaye girişi 17 milyar dolar civarındadır. Tahminler 15 milyar dolar noktasına ineceğini öngörmektedir.''
Küresel mali krizin nerede sonlanacağının bilinmediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Bankaların devletleştirilmesi ve piyasaya para pompalanmasına rağmen kriz tüm dünyayı etkisi altına devam ediyor. Şu anda krizin tam ortasındayız. Daha ortada olamayan hayali fonlar var. O yüzden elimizdeki çekle borcumuzun vadesi birbiriyle uyumlu olmalıdır. Şu anda alınacak olan kredinin de faizinin yüksek olacağı unutulmamalıdır'' diye konuştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ülke olarak zenginleşmenin iki çıpasının olduğunu belirterek, ''Bu çıpalar güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasidir. Bu iki unsuru yan yana getiremediğimiz sürece yoksulluğumuz devam eder'' dedi.
sondakika