Demokratik Açılıma Yeni Harita

Ortaya atıldığı günden itibaren tartışmalara neden bir çok sorunla karşılaşılan ve son gelişmelerle bitme noktasına gelen açılıma yeni çözümler aranıyor.

"Demokratik açılım" sürecinin istenilen seviyeye ulaşmaması, hükümeti harekete geçirdi. AKP önce kendi içindeki çatlak sesleri gidermek için açılıma muhalif milletvekillerinin çözüm önerilerini alacak.
AKP içinde açılıma yönelik başlayan eleştiri ve sıkıntıların giderek artmasıyla başyalan süreçte, yeni ve köklü çözüm önerilerinin bulunması için “demokratik açılım” masaya yatırılacak. Açılımın sürecini, amacını, hedefini ve üslubunu yeniden sorgulayı amaçlayan Hükümet, parti içindeki muhaliflerden işe başlayacak.

-İLK ÇATLAK ANAP KANADINDA-

AKP içinde açılıma karşı aykırı sesler, özellikle ANAP kanadında yükselmeye başladı. AKP yönetimi ilk iş olarak söz konusu milletvekillerinin eleştiri ve çözümlerinin neler olduğunu öğrenmekle işe başlayacak. AKP içinde özellikle eski ANAP kökenli milletvekillerinin yanı sıra milliyetçi kanattan bazı vekillerin açılıma karşı bir deklarasyon hazırlığı içinde oldukları ancak, gelişmeleri bir süre daha izlemek istedikleri kulislere sızan bilgiler arasında yer aldı.

AKP’nin Kızılcahamam Kampı’nda Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan (34 PKK’lının teslim anı ve sonrası) görüntülerden duydukları sıkıntıları dile getiren parti içindeki özellikle ANAP kökenli Murat Başesgioğlu, Ülkü Gökalp Güney, Vahit Erdem gibi isimlerin, bu eleştirilerin ardından da bir deklarasyon hazırladığı ileri sürüldü. Gelinen noktada muhalif milletvekilleri biraz daha beklemeyi tercih ederken, AKP yönetimi de bu milletvekillerini ablukaya aldı.

-BAŞBAKAN NET TAVIR BEKLİYOR-

Açılım sürecinde yeni stratejiler belirleyen Hükümet, parti içindeki dengeleri kontrol altına almayı da hedefliyor. Bu sürece bazı milletvekilleri karşı çıkarken, bölge milletvekilleri de süreçte somut adımların atılmadığı görüşlerini dile getiriyorlar. Partide bu dengeleri kontrol altına almak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki günlerde kapalı bir toplantıda milletvekillerine “Ya sürece katkı verin ya da süreci baltalamayın” mesajı vererek, milletvekillerinin net bir tavır sergilemesini isteyecek. Milletvekillerine “Bu trenden inen olursa bir daha binemez” mesajı da vererek, özellikle açılımı tehlikeye sokan milletvekillerine, “yolunuzu belirleyin” diyecek.

-ATALAY DA DEVREDE-

Bu süreçte parti dengelerini korumak amacıyla; İçişleri Bakanı Beşir Atalay önümüzdeki günlerde 50’şer kişilik milletvekili gruplarıyla bir araya gelerek açılımla ilgili sıkıntı ve taleplerini dinleyecek, önerilerini alacak. Milletvekillerinin öneri ve talep ve sıkıntıları bir rapor haline getirilecek.

-PARTİ İÇİ SORUNLAR GİDERİLECEK-

Bu arada, AKP teşkilatlarından bir süredir birbiri ardına gelen istifa söylentilerinin ardından, Konya, Trabzon, Kars ve Tokat il başkanları istifa etti. AKP içindeki bu istifalar aslında kongre sürecine dayanıyor. İstifa eden isimler Genel Merkez’e rağmen adaylıklarını ilan edip yarışta yer almışlardı. Ancak seçim sonrasında parti içinde uyumsuzluk ortaya çıktı. Şimdi bu uyumsuzluğu gidermeye çalışan genel merkez, teşkilatlarda yeniden yapılanmaya gidiyor. Bu nedenle sorunlu olan il ve ilçelerin yönetimleri ile toplantılar yapılıyor.

Bu toplantıların devam edeceği belirtilirken, bu istifaların devam edebileceği de kaydediliyor. Parti içinde bu durum, “demokratik açılım sürecinde bazı teşkilatların yenilenmesi de bu tavsiyelerin bir parçası olduğu” dile getiriliyor.

Öte yandan, açılım sürecinde teşkilatların yenilenmesiyle, seçilen ya da görev alan kişinin direk partide görevli olması sağlanacak. Örneğin iş adamı, esnaf gibi kişilerin yeteri kadar parti çalışmalarına konsantre olmadıkları, bu nedenle parti teşkilatında görev alacaklarının birinci görevlerinin parti olması sağlanacak.

-ANLATMAK İÇİN HER YOL DENENECEK-

AKP'nin, yeni yılda açılım sürecinde başlatacağı çalışmalar arasında panel, seminer ve açık oturumlar da bulunuyor. 81 ilde “demokratik açılımı” sürecini anlatmak için paneller, seminerler ve açık oturumlar düzenlenecek. Bu amaçla, düzenlenecek panellere bakanlar ve milletvekillerinin yanı sıra akademisyenler ve aydınların da katılması sağlanacak.

İkinci açılım toplantısı ise, yılbaşından sonra İç Anadolu ve Ege bölgesi milletvekilleriyle yapılacak. ANKA

Perde Arkası Haberleri